Tiedätkö, milloin kuljettajan on vaihdettava kaukovaloilta lähivaloille? Tässä takuuvarma nyrkkisääntö

talviautoilu pimeä valot
Shutterstock
Julkaistu 08.11.2019 11:30

Ville Järveläinen

Auton valojen toiminnan tarkastaminen, niiden toimintaperiaatteen tunteminen ja tehokas käyttö parantavat ajamisen turvallisuutta, muistuttaa Autoliitto tiedotteessaan.

Valoisan ajan vähentyessä ja kelien heiketessä autojen valojen oikeaoppisen käytön merkitys kasvaa. Monessa nykyautossa takavalot eivät pala niin sanotusti päiväajovaloilla ajettaessa. Osassa autoja automatiikka kytkee vallitsevan valon vähetessä lähi- ja takavalot päälle, osassa taas ei. Myös automatiikan toimintaherkkyydessä on joissakin tapauksissa toivomisen varaa.

– Kuljettajan pitää perehtyä autonsa valojen toimintaperiaatteeseen ja kääntää valokatkaisin sellaiseen asentoon, että myös auton takavalot palavat. Samalla on syytä tarkastaa, että kaikki valot ovat kunnossa. Suurin osa pimeillä takavaloilla ajavista tuskin edes tietää, että valot eivät pala. Takavalot parantavat auton havaittavuutta merkittävästi myös valoisaan aikaan ja valaistuilla tieosuuksilla, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Vaihda kaukovaloilta lähivaloille oikein

Autoilijoiden olisi hyvä kerrata myös valojen vaihdon periaatteet. Kaukovaloilta on vaihdettava lähivaloille, kun toinen auto on tulossa vastaan. Lähivaloille ei kuitenkaan kannata vaihtaa liian aikaisin. Hyvä nyrkkisääntö on, että lähivaloille tulisi vaihtaa siinä kohtaa, kun autojen välinen tie on kokonaan valaistu.

Takaisin kaukovaloille vaihdetaan pari-kolme metriä ennen kohtaamista. Häikäistymistä kohtaamistilanteessa voi välttää suuntaamalla katseen mahdollisimman pitkälle eteenpäin, tien oikeaan reunaan. Jos tuijottaa vastaantulevien valoja, ne häikäisevät varmasti.

Kaukovaloilta kuuluu vaihtaa lähivaloille myös saavutettaessa edellä ajavaa. Lähivaloille on syytä vaihtaa, kun erottaa edellä ajavan auton ääriviivat selkeästi. Mikäli aikoo ohittaa saavuttamansa auton, on aikeesta syytä kertoa takaa tuleville suuntamerkillä ja ohitettavalle kaukovaloja vilauttamalla.

– Ohittaja vaihtaa kaukovaloille, kun auton nokka on ohitettavan henkilöauton perän kanssa samalla linjalla. Kuorma- tai linja-autoa ohittaessasi kaukovaloille vaihdetaan vasta, kun oman auton nokka on kuorma-auton ohjaamon takaseinän tai linja-auton etuakselin kohdalla, Vesalainen neuvoo.

Ohitettava puolestaan vaihtaa lähivaloille, kun hän näkee ohittajan molemmat takavalot tuulilasin läpi. Takaisin kaukovaloille hän voi vaihtaa, kun etäisyys ohittaneeseen autoon on kasvanut niin suureksi, etteivät sen ääriviivat näy enää kaukovaloilla.

Moottoritiellä vastaantulijat ajavat eri ajosuuntia erottavan viheralueen toisella puolella. Suoralla moottoritieosuudella ja vasemmalle kaartuvissa mutkissa voi Vesalaisen mukaan käyttää kaukovaloja, vaikka olisikin vastaantulevaa liikennettä. Ainoastaan oikealle kaartuvissa mutkissa on vaara, että kaukovalot häikäisevät vastaantulevia. Tällöin onkin syytä vaihtaa lähivaloille.

– Saavutettaessa edellä ajavaa tai ohitettaessa on moottoritielläkin syytä käyttää valoja samalla tavalla kuin millä tahansa tiellä.

Lähde: Autoliitto

Tuoreimmat aiheesta

Autot