Youtube Kids mainostaa nettisivuillaan olevansa juuri lapsille tehty, turvallinen sovellus. Totuus voi kuitenkin olla toinen, sillä sinnekin on ujutettu lastenohjelmiksi naamioituja, mutta lapsille haitallisia videoita.
Kauhistuttava ilmiö on saanut nimeksi Elsagate. Nimellä viitataan Elsagate-sisältöihin, jotka esittävät usein tunnistettavia, perheystävällisiä hahmoja. Nämä lasten animaatioista tutut hahmot kuitenkin suorittavat lapsille sopimattomia tai muuten häiritseviä toimia, jotka liittyvät muun muassa väkivaltaan, seksuaaliseen toimintaan, alastomuuteen tai päihteisiin.
Esimerkkejä Elsagatestä löytyy lukemattomia. Eräs äiti kertoo sosiaalisessa mediassa, miten on nähnyt YouTube Kids -kanavalla ensin täysin normaalilta vaikuttavan Tuomas Veturi -lastenvideon. Yhtäkkiä video muuttuu kuitenkin pelottavaksi, kun Tuomas Veturin silmät kapenevat ja se sanoo "aion tuutata ja tappaa teidät kaikki".
Lue myös: Tästä asiasta lapsiasiavaltuutettu kokee erityistä huolta: "On kerta kaikkiaan pahoja ihmisiä, jotka kykenevät julmuuteen ja haluavat kohdistaa sitä lapsiin"
MTV Uutiset on kertonut aiemminkin, että lasten turvallisuudesta vastaava verkkoviranomainen on paljastanut useita huolestuttavia tapauksia, joissa YouTuben ja YouTube Kidsin lasten videoihin on liitetty ohjeita muun muassa itsensä vahingoittamiseen.
– Valitettavasti jokaiselta verkkoalustalta löytyy lapsille sopimatonta sisältöä. Toki suuret teknologiayritykset ja heidän moderaattorinsa pyrkivät poistamaan tätä haitallista sisältöä, mutta tekijät ovat varsin taitavia ja käyttävät keinoja, jotka eivät esimerkiksi suodatu välittömästi alustojen käyttämien AI-työkalujen avulla, kommentoi Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja ja erityisasiantuntija Niina Vaaranen-Valkonen.
10:41Katso videolta, miksi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on huolissaan lapsista sosiaalisessa mediassa.
Suuri osa lapsista altistuu alaikäisinä
Merkittävä osa teknologiayrityksistä ei kehitä alustojaan lapsille turvallisiksi. Suojellaan Lapsia ry toteutti hiljattain kyselytutkimuksen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia (CSAM) käyttäville henkilöille.
Tutkimustulokset osoittavat selkeästi, että suurin osa CSAM-materiaalin käyttäjistä on altistunut laittomalle kuvamateriaalille ensimmäisen kerran jo alaikäisenä: noin 70 prosenttia alle 18-vuotiaana ja lähes 30 prosenttia alle 13-vuotiaana.
– Tämä tulos on kansainvälisestikin merkittävä ja jatkamme vastausten analysointia, Vaaranen-Valkonen sanoo.
Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntijat ovat tuoneet vahvasti esille, että lapsen ikätasolle sopimaton verkkosisältö ja sille altistuminen voidaan määritellä haitalliseksi lapsuuden kokemukseksi, jolla voi pahimmillaan olla erittäin vakavat seuraukset lapsen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja kehitykselle.
Lue myös: Lasten piirretyistä huolestuttavia havaintoja YouTubessa: Sisältävät lapsille sopimatonta sisältöä
Miten suojella lasta?
Vaaranen-Valkosen mukaan nykyinen lainsäädäntö ei suojele lapsia digiympäristöissä, vaikka digiympäristöt ovat nykypäivänä luonnollinen osa lapsuutta ja nuoruutta. Nykyiset teknologiayritysten rajoitustoimet perustuvat laajalti vapaaehtoisuuteen.
Suojellaan Lapsia ry tukee Euroopan komission toukokuussa 2022 antamaa asetusehdotusta, jonka myötä vahvistettaisiin verkkovälitteisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjumista, erityisesti säätelemällä teknologiayritysten toimintaa.
Asia nähdään myös kansalaisten keskuudessa tärkeänä, ja lähes 50 000 on jo allekirjoittanut vetoomuksen, jotta internetistä tehtäisiin turvallisempi lapsille.
On tärkeää, että lasten digiturvataitokasvatus aloitetaan varhain. Suojellaan Lapsia ry:n "Varhain on parhain"-digiliikennemalli on kehitetty jo noin 5-vuotiaille lapsille. Vaaranen-Valkonen kertoo, että sen avulla lapset oppivat helpon kolmiportaisen mallin siitä, miten toimia, kun he kohtaavat netissä erilaisia tilanteita tai sisältöjä.
– Tärkein lasta suojaava tekijä on kuitenkin aikuisen läsnäolo lapsen digiarjessa ja avoimet keskustelut digiarjen niin mukavista kuin ikävistäkin puolista. On myös tärkeä kannustaa lasta ja koko perhettä rajoittamaan digilaitteiden käyttöä, Vaaranen-Valkonen sanoo.