Instagram perui lapsille suunnatun sovelluksensa, eikä myöskään Youtube selviydy lapsiversiollaan puhtain paperein.
Alaikäisten silmille Tiktokissa vyöryneet raa'at Ukraina-kuvat ovat herättäneet viime aikoina huolta. Some- ja nettipalvelujen ongelmat alaikäisten kanssa ovat kuitenkin jo pitempiaikainen riesa. Somejätit ovat kehittäneet lapsille suunnattuja sovelluksia vaihtelevin tuloksin.
Kuviin ja videoihin pohjautuva Instagram on luopunut suunnitelmistaan perustaa alle 13-vuotiaille suunnattu palvelu. Instagramin johtaja Adam Mosseri on tiedottanut palvelussa, että lapsiversion suunnittelu on toistaiseksi keskeytetty, koska selvitysten mukaan kuvapalvelu voi vaikuttaa kielteisesti lasten kehonkuvaan.
Kielteisista vaikutuksista saatiin tietoa, kun yhdysvaltalainen demokraattisenaattori Richard Blumenthal teki kokeeksi feikkiprofiilin tekeytyen 13-vuotiaaksi tytöksi. Pian Blumenthalille NBC Newsin mukaan alkoi ilmestyä haitallista materiaalia, joka saattaa altistaa lapsen syömishäiriöille. Myös filtterit houkuttavat "parantelemaan" omia kasvoja, jotta tykkäyksiä satelisi muilta.
Lue myös: Kepeä TikTok-arki särkyi ja muuttui nuorten sotatantereeksi – ukrainalaisnaisen tilin sisältö muuttui oleellisesti
Suomalaistutkijan mukaan on hyvä, että alle 13-vuotiaiden Instagram pantiin jäihin.
– Ajattelen hieman kyynisesti, että sehän oli vain yksi hanke, jolla olisi saatu lisää mainostuloja, sanoo vuorovaikutteisen teknologian tutkijatohtori Pekka Kallioniemi Tampereen yliopistosta.
Somemaailman vaikutuksista teini-ikäisten tyttöjen syömishäiriöihin on kirjoittanut esimerkiksi Guardian. Artikkelin mukaan Facebook ja Instagram ovat tietoisia palvelujen haittavaikutuksista lapsiin.
Lapsi voi digitaalisessa ympäristössä altistua sisällöille, joita hän ei ikänsä ja kehitystasonsa puolesta ole valmis käsittelemään. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan väkivaltaiset ja pornografiaa sisältävät materiaalit voivat traumatisoida lasta ja vääristää käsitystä esimerkiksi väkivallan haitallisuudesta tai ihmisen seksuaalisuudesta.
– Pahimmillaan seurauksena voi olla turtumista ja kehityksen vaurioitumista. Laajat tutkimukset osoittavat, että moni kuvamateriaali on haitallista lapsen kehitykselle, kertoo Pekkarinen.
Lisäksi lapset altistuvat verkossa kiusaamiselle ja seksuaaliselle väkivallalle.
Kouluammuntaa lasten silmille
Vaikka Instagram jätti toteuttamatta alle 13-vuotiaille suunnatun applikaation, videopalvelu Youtubella on oma versionsa lapsille eli Youtube Kids. Se toimii tutkijatohtori Pekka Kallioniemen mukaan pääsääntöisesti hyvin.
– Youtube on tsempannut. Aika hyvin saadaan lapsille haitallinen sisältö poistettua. Aina välillä kuitenkin lipsahtaa: kuuluisin esimerkki oli Minecraft-video, missä esitettiin kouluammuntaa.
Toisessa tapauksessa animoitu tyttö yrittää itsemurhaa isänsä kuoleman jälkeen. Sitten tytön poikaystävä jättää tytön. Aiheesta kirjoitti vuonna 2019 tietokonekulttuurin julkaisu Wired.
– Yksikin tällainen tapaus, että aikuisille suunnattu video lipsahtaa lapsille suunnattuun palveluun, voi traumatisoida lasta, sanoo Kallioniemi.
Valeidentiteettien luominen on yhä helpompaa sosiaalisessa mediassa. Tämä tuo riskin huijauksille, mielipidevaikuttamiselle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle. Keskustelukumppanina ei välttämättä ole enää edes oikea ihminen, vaan teksti saattaa olla tekoälyn luomaa.
– Nyt kun valeidentiteettien luominen on helpottunut huomattavasti, luonnollisestikin jotkut ihmiset haluavat käyttää tätä hyväksi. Monesti kohteeksi joutuvat juuri nuoret.
Lapsiasiavaltuutettu: Digiteknologiat ovat lapsille välttämättömiä
Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan myös paljon hyvää. Digitaaliset teknologiat ovat nykyisin jopa välttämättömiä.
YK:n lapsen oikeuksien komitean mukaan digitaalisella ympäristöllä on kasvava merkitys lasten elämän eri osa-alueilla. Komitea on viime vuonna julkaissut yleiskommentin lapsen oikeuksista digitaalisessa ympäristössä. Lapsiasiavaltuutetun toimisto on suomentanut tämän yleiskommentin.
– Lapset itse kertovat, että digitaaliset teknologiat ovat välttämättömiä heidän nykyisen elämänsä ja tulevaisuutensa kannalta. Pyrkimys luoda lapsille turvallisia sovelluksia on siis kannatettava ja hyvä, koska lapset viettävät nykyään paljon aikaa digitaalisessa ympäristössä.
Lapsi voi käyttää somea aikuisen valvonnassa Pekkarisen mukaan jo hyvin nuorena.
– Itse esimerkiksi pidän videopuheluin yhteyttä läheisiin lapsiin taaperoiästä alkaen. He osaavat myös kommunikoida emoji-kuvien ja valokuvien sekä videoiden avulla, mikä näin korona-aikaan on auttanut luomaan vuorovaikutussuhdetta näihin uusiin ihmisiin.
Lue myös: Tunnista syömishäiriön varhaiset hälytysmerkit – 8-vuotiaana sairastunut Henriikka kärsi salaa useita vuosia
Aikuisen läsnäolo ja apu on kuitenkin välttämätöntä.
– Itsenäisesti lapsi voi alkaa käyttää somea eri sovellusten ikärajojen puitteissa. Itse kehotan huoltajia noudattamaan ikärajoja, vaikka ne korkeilta tuntuvatkin.
Ongelmallista kuitenkin on, että sovelluksia ja verkkosivuja on vaikea hallita.
– Ne vaativat jatkuvaa moderointia. Sen vuoksi jonkin sovelluksen tai verkkosivun suuntaaminen lapsille ei poista aikuisten valvontavastuuta palvelun sisältöihin ja lapsen palvelunkäyttöön liittyen. Tämä velvollisuus koskee myös lapsen huoltajia, toteaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.
Katso videolta, millaisia ongelmia Instagramilla ja Youtubella on ollut lapsiyleisön kanssa!