Ajattelun hallitsemiseen tarvitaan siis ajattelun ajattelun taitoja. Kun ajatuksia tulee mieleen, voimme arvioida niitä. Mitä mieleni käskee tekemään?
Älä ajattele sitä, mitä juuri ajattelit!
Noin, lopetitko ajattelemisen? Todennäköisesti et. Emme pysty käskemään ajattelua ja päättämään, ettemme ajattele tiettyä asiaa.
– Käytän esimerkkinä sitä, että jos sanoo ihmiselle, että ole ajattelematta vaaleanpunaista elefanttia, hän alkaa välittömästi ajatella vaaleanpunaista elefanttia. Ajattelua ei voi kontrolloida senkään vertaa, Lauri Järvilehto sanoo.
Järvilehto on filosofian akatemian perustaja ja hallituksen puheenjohtaja sekä väitellyt Jyväskylän yliopistosta. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa teoksen Tee itsestäsi mestariajattelija.
Jotakin kuitenkin on tehtävissä. Vaikkemme voi käskeä väkisin itseämme olemaan ajattelematta, voimme ohjata ajattelun muualle.
– Mietiskele vaaleanpunaisen elefantin sijaan vaikkapa sinivihreää kameleonttia. Koska mielemme "kaista" on niin kapea, pelkästään toisen asian ajatteleminen alkaa viedä huomiota pois siitä, mitä ei halua ajatella.
Kun ajatuksia tulee mieleen, voimme arvioida niitä. Mitä mieleni käskee tekemään? Haluanko, että tämä asia tapahtuu? Jos vastaus on "kyllä", voimme jatkaa samaan malliin.
– Kun prosessi on käynnissä, on mahdollista joko hyväksyä se tai panna hanttiin. Tahdonvoiman käyttäminen toimii pitkälti sen tyyppisissä tilanteissa. Tahdonvoimaa ei voi käyttää tilanteissa, joista et ole tietoinen. Jos ruokalan jonossa käsi alkaa mennä vitriiniä kohti ottamaan jälkiruokaa, tajuat, että hetkinen, nyt pitää välttää sokeria tai muuta, tulet tietoiseksi prosessista "otanpa jälkiruoan". Silloin on mahdollista käyttää tahdonvoimaa, ja ohjata prosessia.
Tekemättömät asiat suurimpia stressitekijöitä
Ajattelun hallitsemiseen tarvitaan siis ajattelun ajattelun taitoja. Ensin tietysti täytyisi tietää, mitä oikeastaan mietiskelee päivät pitkät.
– Simppeli harjoitus on, että vaikkapa illalla, kun työpäivän asiat eivät pyöri mielessä ja lapset ovat nukkumassa, ottaa aikaa puoli tuntia. Istuu nojatuolissa ilman mitään häiriötekijää ja antaa ajatuksen juosta. Se on aika mielenkiintoista. Me olemme usein niin kiireisiä, ettemme ehdi ajatella sitä, mitä ajattelemme. Se, että istuu alas puoleksi tunniksi ja katsoo, mitä mielessä pulpahtelee esiin, voi auttaa ymmärtämään omaa mieltä, Järvilehto neuvoo.
Hän uskoo, että nykyaikaisella työpaikalla tehokkain ajattelun ajattelu stressinhallinnan kannalta on listojen tekeminen.
– Kun ihmisellä on tekemättömiä asioita, se, että ne pulpahtelevat mieleen, on suurimpia stressitekijöitä. Sitä muistaa, että tämäkin piti hoitaa. Se, että tekee listan näistä asioista, rauhoittaa jostakin tuntemattomasta syystä. Jos on paperille tai vaikkapa sovellukseen kirjoitettu tehtävälista, ajatukset lakkaavat pyörimästä päässä, ja käytössä on paljon enemmän kapasiteettia käytössä siihen, mitä olet tekemässä sillä hetkellä. Listojen tekeminen on mielestäni kaikkein parhaita tapoja ohjata omaa ajatteluaan.
Tehokas ajattelun keino on myös mielikuvaharjoittelu. Mielikuvaharjoittelussa vaativaan tilanteeseen valmistaudutaan ennakkoon.
– Kun on vaikeita tilanteita, joissa tiedät voivat epäonnistua, orientoidu niihin hyvissä ajoin etukäteen. Käy vaikkapa edellisenä iltana mielessäsi läpi tilanne, oli se sitten tiukka neuvottelu, urheilumatsi tai tärkeän ihmisen tapaaminen. Se virittää valmiiksi tarvitsemasi hermoverkot.
Ei kaikkien tarvitse ajatella
Ajattelun hallitseminen on mahdotonta, mutta ajatteluaan voi ohjata ja suunnata. Mistä tietää, että on oppinut käsittelemään ajatuksiaan?
– On hyvä olla. Hyvinvointi on kaiken viimeinen päämäärä. On ihmisiä, joita ei kamalasti kiinnosta ajattelun ajatteleminen. Älyllisyyttä palvovan kulttuurimme pitäisi sallia myös se, ettei kaikkien tarvitse ajatella. Voi olla täysin tyytyväinen, että menee ja tekee asioita, Järvilehto sanoo.
– Toinen indikaattori on, että saat aikaan asioita, joita haluat saada aikaan. Tuntuu, että elämä menee jouhevasti eteenpäin. Kolmas, joka summaa kaksi edellistä yhteen, on, että saat flow-kokemuksia. Tulee olo, että tämähän toimii sairaan hyvin, voin uppoutua täysillä. Ei tarvitse stressata mistään, voi vain mennä ja tehdä. Ehkä paradoksaalisesti paras osoitus siitä, että on oppinut ajattelemaan, on se, kun ei enää tarvitse ajatella.