Tiedätkö oman veriryhmäsi? Näin saat sen selville – Veriryhmällä voi olla yhteys koronaoireiden rajuuteen

8:24imgKoronaviruksen oireiden vakavuus voi riippua veriryhmästä – professori kertoi MTV Uutiset Livessä, mihin tutkimustulos perustuu.
Julkaistu 07.04.2020 11:58
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Tuoreet uutiset veriryhmän mahdollisesta vaikutuksesta koronaviruksen sairastamiseen ovat saaneet suomalaiset pohtimaan omaa veriryhmäänsä. Tässä jutussa kerrotaan, mistä syystä osa ihmisistä tietää oman veriryhmänsä ja osa ei sekä selvitetään, miten sen oman veriryhmän voi saada selville.

Viime viikolla uutisoimme kiinalaistutkimuksesta, jonka mukaan A-veriryhmään kuuluvilla koronaviruksen oireet ovat muita voimakkaampia.

Lue myös: Uutta tutkimustietoa: Veriryhmä saattaa vaikuttaa siihen, kuinka rajusti korona iskee kehoon

Veripalvelun lääkäri Johanna Castrénin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansalaisten tarvitsee selvittää, mihin veriryhmään he kuuluvat.

– Omaa veriryhmää ei ole pakko tietää. Jos veriryhmän tietäminen olisi velvollisuus, niin tämä tieto olisi varmasti painettu Kela-korttiimme tai ajokorttiimme.

– Tässä pandemia-aikana ei ole tullut esille kuitenkaan mitään sellaista, mikä pakottaisi selvittämään veriryhmänsä, Castrén sanoo MTV Uutisille.

Lue myös: Suomen yleisimpään veriryhmään kuuluvilla koronaviruksen oireet voivat olla muita voimakkaampia – professori ei yllättynyt yhteydestä

Mutta mistä voi tietää, mihin veriryhmään kuuluu?

Henkilön veriryhmä voidaan selvittää Castrénin mukaan useista eri syistä.

Se voidaan selvittää muun muassa verenluovutuksen tai leikkauksen yhteydessä, tai jotkut äidit saattavat tietää veriryhmänsä raskautensa vuoksi.

Myös rauhanturvaajien veriryhmä selvitetään ennen palveluksen alkamista. Tässä vain muutamia esimerkkejä.

– Veriryhmän voi siis tietää, jos sille on ollut jokin tarve.

Lue myös: Veriryhmä voi vaikuttaa siihen, miten rajuna korona iskee – veriryhmää ei kuitenkaan oteta Suomessa erityistarkkailuun

Veriryhmänsä voi määrittää myös yksityisellä puolella, mutta tämä on maksullista.

Myös joissakin peruskouluissa yhdeksännellä luokalla toteutetaan käytännönharjoitteena veriryhmämääritys.

– Siinä sormenpäästä otetaan veritippa lansetin avulla. Veripisaraan sekoitetaan tiettyä liuosta, joka sakkauttaa veripisaran. Se tehdään periaatteessa samalla tekniikalla, mutta kevyemmällä versiolla kuin terveydenhuolto tekee.

Kaikki veriryhmät eivät palvele toisiaan

O negatiivinen on niin kutsuttua hätäverta, joka kelpaa kaikille veriryhmille. Esimerkiksi hätätilanteessa siirretään hätäverta, kunnes henkilön veriryhmä saadaan selville.

– Oman veriryhmän mukainen siirto on optimaalisin siksi, että elimistö ryhtyy muodostamaan vasta-aineita sellaisia tekijöitä kohtaan, joita hänellä ei ole. Veri reagoi epäsuotuisasti ei-sopiville punasoluille tai plasmalle.

Verensiirtotilanteissa tarvitaan niin sanotut siirtosäännöt, minkä ryhmän mukaisia valmisteita voidaan siirtää.

– On olemassa hyvin harvinaisia veriryhmiä, joille ei sovi muu kuin heidän oma veriryhmänsä. Mikäli tällaisessa tapauksessa luovutetaan toisen veriryhmän verta, niin tilanne voi olla hengenvaarallinen.

Muilla tekijöillä veriryhmää suurempi merkitys

Castrén varoittaa vetämästä veriryhmän perusteella liian pitkälle vieviä johtopäätöksiä.

– Jos yksioikoisesti katsomme siis koronaa ja veriryhmää, voisi tulla tunne, että okei, kuulun tiettyyn veriryhmään eli minulla ei ole mitään huolta taudin suhteen. Tai jos kuulun johonkin toiseen veriryhmään, niin minun täytyisi pelätä sairautta enemmän. Tämä on kapeasta suppilosta katsomista, joka on harhaanjohtava.

Castrén kiteyttää, että henkilön ikä ja perussairaudet ovat tällä hetkellä koronapandemiassa isompia tekijöitä kuin tiettyyn veriryhmään kuuluminen. Jokaisen veriryhmän kohdalla on tärkeää noudattaa epidemian aikaisia varotoimia, käsienpesua ja turvavälejä toisiin ihmisiin.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus