Naisten vessoihin kiemurtelevat jonot ovat lähes poikkeuksetta huomattavasti pidemmät kuin miesten. Mutta miksi?
Miehet voivat vain kävellä sisään vessaan samaan aikaan, kun viereisen vessan jono kiemurtelee kymmenien metrien mittaisena. Tilanne on tuttu lähes kaikille, ja tutkijat ovatkin nyt selvittäneet, mistä tämä oikein johtuu.
Belgialaisen Ghentin yliopiston tutkimuksen mukaan naisten vessojen jonot muodostuvat niin pitkiksi kolmesta eri syystä.
Syy 1: Ensimmäiseksi täytyy ottaa huomioon se, että pisuaarit vievät huomattavasti vähemmän tilaa kuin vessakopit. Tästä seuraa se, että monissa miesten vessoissa virtsaamispaikkoja 20–30 prosenttia enemmän kuin naisten vessoissa. Tutkijoiden mukaan yhdenkin vessapaikan menettäminen voi kasvattaa jonotusaikaa peräti 172 prosentilla.
Syy 2: Toinen syy jonoihin löytyy tutkimuksen mukaan siitä tosiasiasta, että naiset viettävät vessassa yksinkertaisesti enemmän aikaa kuin miehet. Pisuaarille ja sieltä pois astelemisen sijaan naisten täytyy avata ja sulkea vessakopin ovi, riisua vaatteensa ja puhdistaa pöntön reuna. Kaikkeen tähän kuluu aikaa.
Syy 3: Hälinä on kolmas syy siihen, miksi naisten vessoihin muodostuu aina jonoa. Sen lisäksi, että naisten vessoissa on vähemmän tilaa ja asiointi kopeissa kestää kauemmin, naisten vessoissa on aina tungosta. Vapautuvia koppeja voi olla vaikea huomata lavuaarien luona käsiään pesevien ja meikkaavien ihmisten takaa puhumattakaan siitä, kuinka hidasta ahtaassa vessassa liikkuminen oikein on.
Ratkaisu: Jos syyt jonoihin ovat kerran tiedossa, mikä on tutkijoiden ratkaisu ongelmaan? Yksi ratkaisuehdotus on lisätä vessakoppien määrää naisten vessoihin, mutta vielä helpompi ratkaisu saattaisi olla lisätä sukupuolineutraalien vessojen määrää. Sukupuolineutraalien vessojen lisääminen voisi tutkijoiden esimerkin mukaan vähentää jonotusaikaa kuudesta minuutista alle 90 sekuntiin.
Lähde: Simplemost
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.