Ei ole mukavaa saada selville, että samoissa työtehtävissä toimiva työkaveri saa enemmän palkkaa kuin omalle tilille kilahtaa. Mielessä pyörii väkisinkin ärsytys, onko työkaveri työpaikalle "arvokkaampi". Miten palkankorotusta sitten kannattaisi pyytää?
1. Älä syytä työkaveriasi
Ensinnäkin työkaverille ei ole mitään syytä olla vihainen, eikä häneltä ole sopivaa alkaa tivata, miksi hän saa enemmän palkkaa. Tunteellisella suhtautumisella voi olla jopa negatiivinen vaikutus omaan työuraan ja -ympäristöön.
Asiasta on parempi olla puhumatta työkaverille. Työkaverin korkeammasta palkasta ei kannata mainita myöskään pomolle.
2. Perehdy asiaan
Mieti, miksi työkaverin palkka on parempi. Työkokemus, työtehtävät, vastuualueet, pätevyys, päivitetyt taidot ja maantieteellinen sijainti voivat olla syynä eroihin ansioissa. Saattaa myös olla, että työkaveri on yksinkertaisesti osannut neuvotella palkankorotuksesta pomon kanssa.
Omaa arvoa työntekijänä kannattaa selvitellä netistä ja vaikka puhumalla jonkun alaa tuntevan mutta nykyisen työpaikan ulkopuolisen henkilön kanssa. Huomioon tulee ottaa työpaikan maantieteellinen sijainti sekä oma koulutus, kokemus ja osaamistaso.
Jos selvityksessä ilmenee, että oman palkan pitäisi olla korkeampi, asian kanssa kannattaa edetä.
3. Ota asia puheeksi pomon kanssa
Pomon kanssa kannattaa varata tapaaminen, jossa puhutaan palkankorotuksesta. Pyri keskustelevaan sävyyn ja vältä uhkaavuutta. Kiinnitä huomio omiin saavutuksiisi sekä selvityksiisi palkkatasosta. Näyttämällä dataa ja perustelemalla pyynnön hyvin pomon on helpompi sanoa palkankorotukselle kyllä.
Jos palkkatasoja selvitellessä käy ilmi, että palkkaerolle on olemassa selkeä syy, esimieheltä voi tiedustella mahdollisuutta laajentaa omia työtehtäviä ja vastuualueita tai sitten päivittää omaa osaamistaan esimerkiksi lisäkoulutuksella.
4. Jos pyyntöä ei hyväksytä, mieti jatkoa
Realistisesti ajatellen palkka harvoin nousee merkittävästi, ellei ole saanut ylennystä. Jos pyyntöä korkeammasta palkasta ei hyväksytä, voi yrittää neuvotella muita etuja, esimerkiksi joustavampaa työaikaa, etätyömahdollisuutta tai bonusta.
Mikäli työantaja ei suostu pyyntöihin eikä mielestäsi arvosta työpanostasi tarpeeksi, voi olla aika alkaa etsiä paikka, jossa sitä arvostetaan.
Lähteet: Women's Health, New York Post, Lifehacker
Onko sinulla boreout?
Työterveyslaitoksen tutkija Lotta Harju ja työpsykologi Hanna Poskiparta keskustelivat Huomenta Suomessa marraskuun alussa 2017 boreoutista, joka kuvaa pitkittynyttä, yhtäjaksoista tai usein toistuvaa tylsistymistä töissä. Miten ongelman tunnistaa? Mitä sille voi tehdä?
7:39