Maailman sinisilmäisten ihmisten juuret näyttävät vievän Tanskaan.
Silmien väri kertoo kantajansa tuottaman melaniinin määrästä: mitä vähemmän kyseistä väriainetta on, sitä vaaleampi iiris on.
Aihetta tutkinut Kööpenhaminan yliopiston professori Hans Eiberg on kertonut, että itse asiassa kaikki ihmiset olivat alkujaan ruskeasilmäisiä. Jossakin vaiheessa kuitenkin tapahtui geenimutaatio, joka rajoitti silmien erittämän melaniinin määrää. Näin syntyi ensimmäinen sininen silmäpari.
Koska kaikki sinisilmäiset polveutuvat yhdestä yksittäisestä geenimutaatiosta, heillä kaikilla on yksi ja sama esi-isä. Tämä taas tarkoittaa, että kaikki sinisilmäiset ovat keskenään sukua.
Kööpenhaminan yliopiston tutkijat ovat jäljittäneet mutaation kytkentäanalyysillä yhteen tanskalaiseen perheeseen. He tunnistivat haplotyypin eli yhdeltä vanhemmalta perityn ryhmän geenejä. Lisäksi tutkijat tarkastelivat mitokondrion DNA:ta ja eri kansalaisuuksia edustavia sinisilmäisiä.
Lopputulos oli, että kaikki sinisilmäiset ovat perineet saman mutaation täysin samassa kohtaa mitokondrion DNA:ta. Sen sijaan ruskeasilmäisillä henkilöillä on paljon yksilöllistä vaihtelua siinä DNA:n kohdassa, joka määrittelee heidän melaniinin tuotantoaan.
Tutkimusta johtaneen professori Eibergin mukaan silmien värillä ei sinällään merkitystä.
– Se vain yksinkertaisesti osoittaa, että luonto pelaa ihmisen geeniperimällä jatkuvasti, Eiberg on kommentoinut.
Lähde: Reader's Digest, Science Daily, University of Copenhagen
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.