Uusi selitys: Tämä määrittää ihmisen pituuden ja sukukypsyyden – "Kertoo keholle, että tässä on hyvä olla"

0:45img
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan kamalasta tapauksesta: 16-vuotias teini painoi vain 12 kiloa – äiti haastettiin oikeuteen.
Julkaistu 08.11.2021 19:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tutkijat uskovat selvittäneensä biologisen syyn sille, miksi ihmiset kasvavat yhä pidemmiksi ja saavuttavat murrosiän nuorempina. Arvostetussa Nature-tiedelehdessä ilmestyneistä löydöksistä toivotaan apua esimerkiksi lääkekehitykseen.

Ravitsemuksen paranemisen johdosta nykyihmiset kasvavat pidemmiksi ja saavuttavat murrosiän varhaisemmin kuin aiemmat sukupolvet. Cambridgen yliopiston johtaman tuoreen tutkimuksen mukaan ravitsemusta havainnoi yksi aivojen osanen, joka samalla säätelee lapsen kasvua.

Kyseinen osanen on aivoissa sijaitseva MC3R-reseptori. Se on yksi melanokortiini-reseptoreista, joita aivojen hermosolut tuottavat hypotalamuksessa hormoneiden vaikutuksesta. Muiden melanokortiinien tiedetään entuudestaan säätelevän esimerkiksi ihon väriä sekä alttiutta lihavuuteen.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että MC3R:n vastuulla ovat kasvuun ja sukupuoliseen kehittymiseen vaikuttavat hormonit. Reseptorin saamat signaalit ihmisen ravitsemuksesta vaikuttavat näiden avainhormonien säätelyyn.

– Se kertoo keholle, että tässä on hyvä olla. Meillä on paljon ruokaa, joten kasva nopeasti, saavuta pikaisesti murrosikä ja tee paljon lapsia, tutkija Sir Stephen O’Rahilly luonnehtii BBC:n mukaan.

Lue myös: Jessen, 25, treffit peruttiin, koska hän on 170-senttisenä "liian lyhyt" – eikä kerta ollut ensimmäinen: "Kerran todettiin suoraan, että..."

Mutaatio MC3R:ssä näkyy lapsen kehityksessä

Tutkijat löysivät Ison-Britannian biopankin keräämiä tietoja kahlaamalla muutama tuhat ihmistä, joilla oli MC3R:n toimintaa häiritsevä geenimutaatio. He olivat keskimääräistä lyhyempiä ja heidän murrosikänsä oli alkanut myöhemmin kuin ihmisillä, joilla mutaatiota ei ollut. Lisäksi virhe reseptorissa oli yhteydessä vähäisempään rasvattoman kudoksen, kuten lihaskudoksen, määrään kehossa.

Tiimi haki löydöksilleen vahvistusta englantilaisesta pitkittäistutkimuksesta, jossa seurataan lähes kuutta tuhatta 1990-luvulla syntynyttä henkilöä. Osallistujista kuudelta löytyi mutaatio MC3R-reseptorissa. Kaikki heistä olivat tavanomaista lyhyempiä ja heidän kehossaan oli läpi lapsuusiän vähemmän rasvatonta kudosta.

Kaikilla löydetyillä geenimutaation kantajalla virhe oli vain yhdessä kahdesta MC3R-reseptorin kopiosta. Tutkijat kuitenkin onnistuivat paikantamaan lopulta erään henkilön, jolla oli virhe molemmissa reseptoreissa. Hän oli hyvin lyhyt ja saavutti murrosiän vasta 20-vuotiaana.

MC3R näyttää siis vaikuttavan pienestä pitäen siihen, kuinka hyvin aivot ovat perillä ihmisen ravitsemuksellisesta tilasta. Tämän tiedon avulla se säätelee ihmisen pituuskasvua ja sukupuolista kypsymistä.

Hiirikokeiden perusteella sama pätee muihin eläimiin: kun jyrsijöiden MC3R-reseptoria peukaloitiin, niiden lisääntymiskierto ei loppunut ruoan puutteesta huolimatta toisin kuin tavallisten hiirten. Löydös vahvisti tutkijoille, että MC3R on välttämätön osa sitä, kuinka ravitsemustila ohjaa sukupuolihormonien tuotantoa.

Lue myös: Tutkimus todistaa, että murrosikä iskee koiriinkin – näin lemmikkien puberteetti ilmenee: "On erittäin tärkeää, että omistajat eivät rankaisisi koiriaan"

Apua lääkekehitykseen?

Löydökset antavat tarkan biologisen selityksen sille, miksi ihmiset ympäri maailman ovat yhä pidempiä ja tulevat sukukypsiksi yhä varhaisemmassa vaiheessa. Lisäksi tutkimuksesta toivotaan apua esimerkiksi lääkkeiden kehittämiseen.

Tarvetta olisi muun muassa lääkkeelle, joka auttaisi lisäämään pitkäaikaissairaiden lihasmassaa. MC3R-reseptoria aktivoimalla voitaisiin mahdollisesti suunnata ravinnosta saatua energiaa tarkemmin lihasmassaan ja muihin rasvattomiin kudoksiin.

Löydöksistä voisi olla hyötyä myös ihmisille, jotka kärsivät kasvua tai puberteettia häiritsevistä sairauksista.

Lue myös: 112-senttinen Meri on pudonnut pakastimeen ja pomppinut liukuovien edessä – se ei syö itsevarmuutta: "Mä rakastan olla minä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:29img

Kauniit sanat karkaavat mielestä, mutta kouluajalla kuulemansa loukkauksen muistaa vielä 20 vuotta myöhemminkin. Videolla kerrotaan, mistä ilmiö johtuu.

Lähteet: University of Cambridge, BBC

Tuoreimmat aiheesta

Vartalo