Salakavala vaiva pilaa hampaat ja aiheuttaa kipua – puutu näin

Hampaita hiljalleen tuhoavaa narskuttelua voi usein vähentää stressiä hillitsemällä. Jos yhteen pureminen ei elintapamuutoksilla lopu, kannattaa lähiviikkoina kääntyä hammaslääkärin puoleen.

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on tavallinen, mutta salakavala vaiva, sillä ihminen ei aina itse tiedä tavastaan.

Jatkuva yhteen pureminen kuluttaa hampaita ja rasittaa purentaelimistöä. Seurauksena on esimerkiksi kiillevaurioita, hammaspaikkojen lohkeilua sekä kasvojen, kaulan ja hartioiden alueen kipua ja särkyä.

Metro UK -sivuston haastattelemat asiantuntijat pitävät hampaiden narskuttelun pääasiallisena syyllisenä stressiä ja hermostuneisuutta. Stressistä aiheutuva lihasten jännittyminen voi johtaa hampaiden yhteen puremiseen ja narskutteluun sekä päivä- että yöaikaan.

Stressin lisäksi bruksismia voivat pahentaa runsas tupakointi, kahvin juonti, alkoholin käyttö sekä purukumin jyystäminen. Myös tietyt sairaudet, kuten uniapnea, suun kuivuminen, refluksitauti ja Parkinsonin tauti voivat oireilla narskutteluna.

Stressin hallinta vähentää narskuttelua

Narskuttelun juurisyyn selvittäminen on ensiaskel ongelman selättämisessä.

Mikäli huomaa leukojaan särkevän elämän ollessa stressaavaa, kannattaa hermostusta pyrkiä hillitsemään erilaisin rentoutusmenetelmin. Apu voi löytyä esimerkiksi tietoisuusharjoituksista, joogasta tai monipuolisesta liikunnasta.

Treenin voi kohdistaa myös suoraan purentaelimistöön. Suun ja leukojen venyttely, hieronta sekä lämpö- ja kylmähoito voivat vähentää puremalihasten rasitusta ja auttaa narskutteluun.

Illat kannattaa rauhoittaa, sillä vireyttä lisäävät tekijät voivat heikentää unenlaatua lisäten hampaiden yhteen puremista. Näyttöpäätteiden tuijottamisen sijaan Metro UK:n haastattelema hammaslääkäri Payal Bhalla suosittelee kylpemään, lukemaan kirjaa ja ylipäätään ottamaan rennosti.

Tupakoivien ja runsaasti kahvia, alkoholia tai purukumia käyttävien kannattaa lopettaa tai vähentää päästäkseen eroon hampaiden narskuttelusta.

Hampaista huolehtiminen on osa kokonaisvaltaista terveyttä. Katso videolta hammaslääkärin viisi vinkkiä parempaan suuhygieniaan. Juttu jatkuu videon alla.

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso videolta erikoishammaslääkärin viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Muut bruksismin hoitomuodot

Jos elintapamuutokset eivät auta narskutteluun muutamassa viikossa, kannattaa kääntyä hammaslääkärin puoleen.

Vastaanotolla potilaalle voidaan valmistaa yksilölliset purentakiskot, jotka auttavat suun ja leukojen lihaksia rentoutumaan sekä suojaavat hampaita kulumiselta. Purentakiskoja käytetään pääasiassa öisin. Hoitoon voi yhdistää fysioterapiaa.

Vaikea-asteisesta bruksismista kärsivä voi saada avun purentalihaksen toimintaa lamaavista botuliinitoksiinipistoksista eli kansankielisesti botoxista.

Lue myös:

    Uusimmat