Tiesitkö? Tämän takia vettä ei kannata juoda jääkylmänä

Vettä kannattaa juoda mieluiten haaleana, ei jääkylmänä.
Vettä kannattaa juoda mieluiten haaleana, ei jääkylmänä.Shutterstock
Julkaistu 20.04.2014 16:05

Jopa 70 prosenttia kehostamme on vettä, joten ei liene yllättävää, että vedenjuonnilla on valtava merkitys terveytemme kannalta. Vedenjuontiin liittyy muutamia sitkeitä myyttejä ja joitain yllättäviä tosiasioita. Tarkista tietosi vedestä!

Auttaako vesi painonhallinnassa?

Yleinen uskomus on, että vesi auttaa painonhallinnassa. Sen se tekeekin, mutta ehkä eri syistä kuin yleisesti luullaan. Vesi ei sisällä lainkaan kaloreita, joten se ei aiheuta kylläisyydentunnetta. Näläntunteen kannalta on melko lailla yhdentekevää, juotko pullon vettä ennen lounasta tai sen jälkeen. Vesi tekee kuitenkin monilla muilla tavoilla hyvää elimistölle ja rauhoittaa vatsaa ennen syömistä. Runsasta vedenjuontia voi siis lämpimästi suositella, mutta ei kannata kuvitella, että runsas vedenjuonti heikentäisi ruokahalua.

Toisaalta niin kutsutun "pikkunälän" yllättäessä vedenjuonti voi auttaa. Joskus nestehukan tai janontunteen voi sekoittaa nälkään, jolloin keho ei oikeasti halua lisää ruokaa, vaan lisää nestettä.

Päivittäinen vedentarve

Ihminen tarvitsee noin kaksi litraa vettä päivässä koostaan ja aktiivisuudestaan riippuen. Urheillessa täytyy luonnollisesti juoda enemmän. Pienikokoiselle naiselle saattaa riittää vaikka puolitoista litraa vettä päivässä oikein hyvin.

Joidenkin myyttien mukaan liika vedenjuonti olisi pahaksi. Tosiasiassa vettä pitäisi juoda valtava määrä, jotta se todella aiheuttaisi terveydelle haittoja. Harva edes jaksaa juoda niin monta litraa vettä päivässä. Vitamiinien imeytymistä suuri vedenkulutus ei estä. Runsas vedenjuonti voi aiheuttaa suolojen häviämistä kehosta, mutta ne saa nopeasti takaisin haukkaamalla pienen välipalan vedenjuonnin yhteydessä.

Erityisen paljon kuituja, proteiinia tai diureetteja nauttivien tulisi juoda suosituksia enemmän vettä päivän aikana.

LUE MYÖS: Juotko liian vähän vettä? Näillä keinoilla kumoat lisää lasillisia

Vesi piristää

Tämä uskomus pitää paikkaansa. Päänsärky ja iltapäiväinen väsymys töissä voi hyvinkin johtua liian vähästä juomisesta. Aamuisin iso lasillinen vettä piristää kummasti. Yön aikana kehosta on hävinnyt paljon nesteitä, joten aamulla kannattaisikin kahvin sijasta juoda vettä.

Vettä ei kannata nauttia jääkylmänä

Varsinkin kuumalla säällä on ihanaa istua terassilla ja juoda jääpaloilla viilennettyä vettä. Jäävesi on kuitenkin kuumalla säällä huonompi vaihtoehto kuin hiukan lämpimämpi vesi. Haalea vesi imeytyy kehoon jäävettä paremmin.

Hienoissa ravintoloissa ei joskus tarjota ollenkaan jäävettä. Syy on yksinkertainen: jääkylmä vesi turruttaa kieltä ja makuaisteja, ja siten pilaa ravintolan tarjoaman makuelämyksen. Hyvän ruoan kanssa tulisin nauttia vain viileää, ei jääkylmää vettä.

Lähde: Terveyskirjasto, Kuntolehti

(MTV LIFESTYLE)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle