Riittävä veden juominen päiväsaikaan on tärkeää, mutta nesteiden nauttimista kovin lähellä nukkumaanmenoaikaa kannattaa vältellä.
Suurin osa ihmiskehosta on vettä. Vesi säätelee elimistössä lämpötilaa, happamuutta sekä eri aineiden välistä tasapainoa. Veden välityksellä ravintoaineet imeytyvät suolistosta ja munuaiset poistavat kuona-aineita elimistöstä.
Nesteytyksestään on siis monta hyvää syytä pitää huolta.
Vettä kannattaisi juoda 1–1,5 litraa päivässä. Iltaa kohti siemailua kannattaa kuitenkin alkaa hillitä terveytensä vuoksi.
Katso yllä olevalta videolta, miten testaat, juotko tarpeeksi vettä!
Älä juo paljoa vettä ennen nukkumaanmenoa
Ennen sänkyyn kömpimistä kurkkuun kumotut vesilasilliset voivat johtaa siihen, että ihminen herää keskellä yötä pissahätään. Vessareissut rikkovat unta ja petiin palattua voi olla vaikea nukahtaa uudelleen.
Univaje altistaa seuraavana päivänä tapaturmille ja rapauttaa pitkään jatkuessaan yleisterveyttä.
Veden juonti kannattaisi lopettaa pari kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta se ei häiritse unta. Mikäli kurkku kaipaa kostuketta tai esimerkiksi iltainen lääkitys on huuhdottava alas, kannattaa nesteen määrä pitää pienessä lasillisessa. Sen sijaan päivä kannattaa aloittaa vesilasillisella, sillä yön jälkeen keho voi olla hieman kuivunut.
Pieninä annoksina iltainen vedenjuonti voi olla hyväksi. Vesi puhdistaa elimistöä ja etenkin öisin hikoilevat hyötyvät hyvästä nesteytyksestä paremman lämmönsäätelyn kautta.
Lue myös: Viisi naista joi kaksi litraa vettä joka päivä – näin kuukauden haaste vaikutti
Jatkuva janoisuus voi olla merkki terveysongelmista
Jatkuva janoisuus iltaisin voi olla merkki siitä, ettei päiväaikainen nesteytys ole kunnossa. Tällöin kannattaa lähtökohtaisesti pyrkiä juomaan enemmän nimenomaan päivällä.
Mikäli parempi nesteytys ei auta kasvaneeseen janon tunteeseen, kannattaa asia ottaa esille terveydenhuollossa – lisääntynyt jano saattaa olla oire diabeteksesta.
Herääminen janon tunteeseen keskellä yötä voi sekin olla merkki terveysongelmista, kuten uniapneasta, uneen erikoistunut lääkäri Camilo Andrés Ruiz kertoo Fox Newsille.
Lue myös: "Aliarvioitu" keino flunssan hoitoon – tähän lääkäri luottaa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla olevalla videolla kerrotaan, miten uniapnea oireilee.
0:50Tällaisia ovat uniapnean oireet.
Lähteet: Cleveland Clinic, Healthline, Fox News, Ruokatieto