Tiesitkö tätä? Pumpatulla rintamaidolla voi olla yllättävä vaikutus lapseen: "Verrattavissa siihen, että napsauttaa valot päälle nukkumaanmenoaikaan"

shutterstock_1124154944
shutterstock
Julkaistu 11.08.2019 07:05
Toimittajan kuva

Maija Liikkanen

maija.liikkanen@mtv.fi

Rintamaidon pumppaus voi olla monelle vanhemmalle toimiva keino huolehtia vauvan ravinnonsaannista ja äidin hyvinvoinnista.

Tutkijat kuitenkin kehottavat olemaan tarkkana kellonaikojen kanssa, sillä rintamaidon sisältämät hormonit voivat vaikuttaa lapsen vuorokausirytmin kehitykseen ratkaisevasti. 

– Esimerkiksi kortisolia, joka piristää, on kolme kertaa enemmän aamu- kuin iltamaidossa. Melatoniinia, joka vahvistaa unta, on päiväsaikaan maidossa tuskin lainkaan, mutta se lisääntyy iltaa kohti ja on runsaimmillaan yöaikaan, tutkijat selittävät julkaisussa. 

– Lapsen ruokkiminen ilta-aikaan aamumaidolla, jossa on runsaasti kortisolia ja vähän melatoniinia, voi olla verrattavissa siihen, että napsauttaa valot päälle juuri nukkumaanmenoaikaan.

Tämä voi haitata luonnollisen vuorokausirytmin kehittymistä, kirjoittajat varoittavat. 

Tarjoa maito oikeaan aikaan

Tutkijoiden mukaan lapsilla, joiden vuorokausirytmin kehitys viivästyy, on korkeampi riski koliikkiin sekä myöhemmin kasvun ja syömisen häiriöihin. Sen takia onkin tärkeää huomioida ravinnon vaikutus rytmin kehittymisessä. 

– Kuten jokainen vanhempi, joka on hortoillut läpi aamukolmen syötön, tietää, että lapset eivät synny valmiin vuorokausirytmin kanssa, artikkelissa sanotaan. 

– Lapsen käsitys päivästä ja yöstä muodostuu elämän ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana esimerkiksi valoisuuden ja pimeyden avulla. 

Julkaisussa esitetään yksinkertaista ratkaisua: jos maidon pumppausaika kirjataan ylös, voidaan sekä kotona että maitoa keräävissä yksiköissä ja hoitolaitoksissa paremmin säädellä vauvan ravinnon kautta saamia signaaleja. 

Lue myös: Lastenpsykiatri paljastaa nerokkaan kikan, jolla saa lapsen itkupotkuraivarin hallintaan: "Hirveän hyvä systeemi myös aikuiselle"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: The Conversation, Springer, Oxford Academic, Nature

Tuoreimmat aiheesta

Imetys