Miksi jotkut 4- ja 5-vuotiaat nukkuvat edelleen päiväunia kellontarkasti joka iltapäivä, kun jotkut alkavat luopua tavanomaisista päiväunihetkistä 3-vuotiaina? Amerikkalaistutkijat uskovat löytäneensä tähän selityksen.
Lapset lakkaavat nukkumasta päiväunia, kun aivojen hippokampus on kehittyneempi, kerrotaan Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa. Tutkimustuloksista uutisoi Independent-sivusto.
Lokakuussa julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan ikää enemmän siihen, milloin lapsi lopettaa päiväunien nukkumisen, vaikuttavat hänen aivonsa.
Tutkimuksen mukaan pienet lapset lakkaavat nukkumasta päiväunia, kun heidän aivonsa ovat siihen valmiit.
Lue myös: Leikkimisen muuttuminen huolestuttaa asiantuntijaa – "Sitä ei voi korvata millään muulla"
Hippokampus vaikuttaa päiväunien tarpeeseen
Tutkijat tarkastelivat aivojen hippokampuksen toimintaa. Hippokampuksella on tärkeä rooli oppimisen ja muistin kannalta.
Tutkimuksen tekoa johti professori Rebecca Spencer Massachusettsin yliopistosta. Hän työskentelee psykologian ja aivotutkimuksen laitoksella. Hänen kanssaan tutkimusta teki psykologi Tracy Riggins Marylandin yliopistosta. Riggins tutkii erityisesti lapsia ja muistin kehittymistä.
Päiväunet eivät katso niin paljon ikää kuin ehkä on luultu.Shutterstock
Päiväunilla ja hippokampuksen kehittymisellä yhteys
Nämä kaksi tutkijaa havaitsivat aiemmassa työssään eron siinä, miten hippokampus kehittyi lapsilla, jotka nukkuivat päiväunet ja niillä, jotka eivät enää nukkuneet.
Kun pienillä lapsilla on epäkypsä hippokampus, tuo aivojen osa saavuttaa jossain vaiheessa rajan sen suhteen, miten paljon muistoja voidaan varastoida ilman, että ne unohtuvat. Tällöin syntyy tarve nukkumiselle.
Päiväunien avulla muistot voivat siirtyä hippokampuksesta aivokuoreen. Näin hippokampuksessa vapautuu tilaa.
– Kun hippokampus on epätehokas, on se kuin omistaisi pienen ämpärin, havainnollistaa Spencer.
– Ämpäri täyttyy nopeammin ja vuotaa yli. Silloin jotkut muistot läikkyvät yli laidan ja vaipuvat unholaan.
Näin Spencer uskoo tapahtuvan, kun lapset vielä nukkuvat päiväunia. Heidän hippokampuksensa ei ole niin kehittynyt ja heidän pitää tyhjentää tuo "ämpäri" useammin.
Lue myös: Tutkijat havaitsivat pandemia-ajan vauvoilla viivettä kommunikointitaidoissa
Kehittyneempi hippokampus ei "vuoda yli"
Kun hippokampus on kehittyneempi, lasten ei enää tarvitse nukkua päiväunia. Heidän hippokampuksensa on kehittynyt pisteeseen, jossa "ämpäri" ei vuoda yli laitojen.
Tutkijoiden arvion mukaan lapset pystyvät pitämään muistoista kiinni päivän loppuun asti, kun yöunet voivat tehdä työnsä siirtämällä muistot aivokuoreen.
Spencerin mukaan on yhä enemmän näyttöä siitä, että kaikille lapsille olisi tärkeää suoda mahdollisuus päikkäreille.
– Jotkut heistä edelleen tarvitsevat niitä. Toiset eivät ehkä tarvitse, mutta heidänkin kohdallaan päiväunet edistävät oppimista. Tiedämmehän jo, että oppiminen on varhaiskasvatuksen perusta, hän sanoo.
Spencerin mukaan seuraavaksi tulisi kerryttää tästä teemasta lisää tietoa tarkastelemalla lapsia pidemmällä aikavälillä.
Lue myös: Milloin lapselle tulisi hankkia ensimmäinen puhelin? Asiantuntija lataa yksiselitteisen ohjeen
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Independent