Pelikonsolit sekä tietokone- ja konsolipelit ovat monelle lapselle ja nuorelle se joulun odotetuin lahja. Konsoleita, pelejä ja pelitarvikkeita myydäänkin joulun aikaan runsaasti.
– Konsolit ja pelit ovat lähes joka joulu Gigantin myydyimpien tuotteiden listalla. Myös tänä jouluna kysyntä on ollut suurta ja esimerkiksi pelinkonsoleita on myyty moninkertainen määrä viime vuoteen verrattuna, kertoo Gigantin datatuotteista vastaava myyntijohtaja Jarno Sainio.
Mutta mitä vanhempien pitää ottaa huomioon ostaessaan lapselleen pelejä?
– Peli kannattaa valita lapsen iän mukaan. Liian helppo peli voi pitkästyttää, kun taas aikuisille suunnatut taistelupelit eivät missään tapauksessa sovi lapsille.
Joidenkin pelien kannet saattavat vaikuttaa viattomilta, mutta esimerkiksi huippusuosittu Grand Theft Auto 5 (GTA V) -peli sisältää lapsille soveltumatonta materiaalia piirretyistä kansistaan huolimatta.
– Vanhempien kannattaa ehdottomasti tutustua pelien sisältöihin ja ikärajoihin ennen pelin hankintaa, Sainio muistuttaa.
Ikärajat kertovat pelin sopivuuden
Digitaalisissa peleissä on niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI, joka tulee sanoista Pan-European Game Information.
PEGI huomioi pelien ikärajoja määriteltäessä väkivallan, seksin, ahdistavuuden ja päihteiden käytön lisäksi myös syrjinnän, uhkapelaamisen ja kiroilun. Lisäksi PEGI tiedottaa sisältösymbolin avulla myös mahdollisuudesta pelata peliä verkossa.
Käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta. Pelien ikärajat ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa.
– Periaatteessa K18-peliä ei saa myydä edes aikuiselle, jos voidaan olettaa, että peli menee alaikäisen käyttöön. Säännöt ovat samat kuin esimerkiksi alkoholin ja tupakkatuotteiden välittämisessä, Sainio muistuttaa.
Kysy myyjiltä ja kuuntele lastasi
Lapsen kanssa kannattaa keskustella pelikonsolin käytöstä jo ennen sen hankintaa. Niin konsoleita kuin pelejäkin on tarjolla valtava valikoima ja niiden hankinnassa kannattaa hyödyntää myyjien osaamista.
– Tärkeintä on tehdä lapselle selväksi perheen yhteiset pelisäännöt ja hankkia sellaisia pelejä, jotka sopivat lapsen ikään.
Pelikonsolista on parhaimmillaan iloa koko perheelle, sillä tarjolla on myös laaja valikoima sellaisia pelejä, joita koko perhe voi pelata yhdessä – kunhan ohjaimia vain on tarpeeksi!
Lisää perheen yhteistä puuhaa? Askarrelkaa yhdessä joulukoristeita!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio. Kaikki MTV Lifestyle -videot löydät Katsomosta!
Lähde: Gigantti