Maanantaina Espoossa ja Vihdissä katkesi kaksi tietoliikennekaapelia.
Maan alla kulkee monimutkainen kaapeliverkosto, joten kaapeleiden katkeilu on tavanomainen ilmiö esimerkiksi rakennustöiden yhteydessä, asiantuntijat kertovat MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.
– Kyllähän ne ihan arkipäiväisiä ilmiöitä ovat ovat, että maakaapeleita menee katki esimerkiksi rakennustöiden seurauksena. Viikoittain näitä menee. Siihen teleyritykset ovat myös hyvin varautuneita, että niitä päästään paikalle korjaamaan nopeasti, kertoo yksikönjohtaja Jarna Hartikainen Huoltovarmuuskeskuksesta.
Hartikainen kertoo, että kaapeleissa kulkee käytännössä kaikki se tieto, mitä päivittäisessä työssä tai nettisurffauksessa käytetään.
– Kyllä kaikki bitit kulkevat siellä kaapeleissa ja siinä mielessä aika pitkälti tämä meidän koko tiedonvälityksemme. Puhutaan merkittävästä tiedonvälityksestä.
4:31
Hartikainen huomauttaa, että yhteyksiä on paljon ja ne paikkaavat toisiaan, joten yksittäisten kaapelivaurioiden tapauksessa ei ole tyypillisesti vaikutuksia asiakkaille.
Tutkimusjohtaja Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta kertoo, että maakaapeleiden tapaan myös merikaapeleiden vauriot ovat yleisiä:
– Esimerkiksi globaalissa merikaapeliverkostossa puhutaan 100-150 katkeamisesta vuodessa, jossa ankkurit ja kalastusalusten nuotat niitä rikkovat. Siinä kaapeliyhtiöt tietävät, miten niitä korjataan.
Lue myös: Tieto uusista kaapelivaurioista säpsäytti – tällainen on Pohjois-Euroopan suurin kuituverkkoyhtiö
Hartikainen toteaa, että teleyritykset ja ohjelmistotalot tekevät tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta on kokonaiskäsitys koko kaapeli-infrastruktuurista.
– Tyypillisesti mitä merkittävämmästä tiedosta on kyse, niin ne säilötään datakeskuksissa useammassa paikassa, jolloin yksittäiset tai jopa useampi vaurio ei merkittäviä vaikutuksia aiheuta. Eli siinä mielessä suomalainen yhteiskunta on erinomaisesti varautunut.
Hartikainen kommentoi, että tiedon liikkuminen on kaikkien etu.
– Ei ole kenenkään etu, että näistä tulisi ongelmia.