Suurin osa merikaapelivaurioista johtuu muusta kuin tahallisesta toiminnasta.
Itämeren pohjassa kulkevan kaapelin katkeaminen vaikuttaa pikemminkin "tihutyöltä kuin vahingolta", sanoo Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden professori Tapio Frantti MTV Uutisille.
Suomen ja Saksan välinen C-Lion1-tietoliikennekaapelin katkeamisesta kertoi tänään Traficomin kyberturvallisuuskeskus.
Kaapeli on ainoa laatuaan Suomen ja Saksan välillä.
– Turhan suuri sattuma, että olisi vahinko, vielä kun on yöaikaan katkennut. Varmaa tämä ei tietysti ole, mutta jos vaikka kalastajilla olisi kaapeli jäänyt trooliin kiinni, he kyllä siitä ilmoittavat, Frantti sanoo puhelimitse.
Mahdollisesta tihutyön tekijästä ei ole tietoa. Tämänkaltaisissa tapauksissa on aina vaikea sanoa varmuudella, kuka teon takana todella on, Frantti arvioi.
– Aika varman viitteen tekijästä antaa se, jos pystytään selvittämään, kuka kaapelin kohdalla on liikkunut oikeaan aikaan, Frantti jatkaa.
– Eri asia on, onko kaapelin mahdollisesta katkaisemista vastannut pinta-alus. Puolustusvoimilla ja Natolla on kykyä valvoa pinnan alaista toimintaa, mutta mitä he julkisuuteen kertovat, on ihan toinen juttu, hän jatkaa.
Vallitsevassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on Limnéllin mukaan "luonnollista", että sabotaasin mahdollisuus on esillä.MTV
Kansanedustajan ja puolustusvaliokunnan jäsenen Jarmo Limnéll (kok.) ei halua vielä spekuloida sillä, onko kyse sabotaasista vai jostain muusta. Limnéll työskenteli aiemmin Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorina.
Tietoliikennekaapeleita voi vaurioittaa esimerkiksi laivan ankkuri ja Itämeren ulkopuolella myös vaikkapa merenalainen maanjäristys tai maanvyöry.
Suurin osa merikaapeleiden vaurioitumisista johtuu muusta kuin tahallisesta toiminnasta, Limnéll muistuttaa.
Vallitsevassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on kuitenkin Limnéllin mukaan "luonnollista", että sabotaasin mahdollisuus on esillä.
Limnéll korostaa, että merikaapelit ovat kriittistä infrastruktuuria ja Suomelle "hyvin tärkeitä".
– Merikaapelien turvallisuudesta on viime aikoina puhuttu julkisesti yhä enemmän, hän sanoo.
– Merikaapeleita pitkin kulkee 98 prosenttia dataliikenteestä. Kun puhutaan Suomen kaltaisesta digiyhteiskunnasta, ovat ne elämänlankoja.
Merikaapelin vian syy ei ole tiedossa ja sitä selvitetään parhaillaan. Asiasta järjestetään kello 16 tiedotustilaisuus.