Tietoturva-asiantuntija jokaiseen puhelimeen puuttuvasta EU-hankkeesta: "Painajaismainen skenaario"

Salliiko Suomi puhelinten massavalvonnan? 8:17
Katso videolta, mitä mieltä tietoturva-asiantuntija on CSAM-asetuksesta

Tietoturva-asiantuntijan mukaan EU:n kahden vuoden ajan valmistelema lasten hyväksikäytön torjumista koskeva CSAM-asetus olisi tehoton ja helppo kiertää. 

CSAM-asetuksella pyrittäisiin estämään lapsiin liittyvän hyväksikäyttömateriaalin eli käytännössä lapsipornon levittäminen verkossa. Käytännössä esimerkiksi WhatsAppiin tai muihin sovelluksiin ladattuja kuvia ja videoita verrattaisiin ennen lähettämistä viranomaisten tietokantaan. 

Asetusehdotus on herättänyt kiistaa, sillä se mahdollistaisi kansalaisten yksityiseen viestinvaihtoon puuttumisen poikkeuksellisella tavalla. Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan kyseessä olisi periaatteellisesti iso askel. 

Huolestuttavinta on se, mitä tämä mahdollistaisi jatkossa. Kun tällainen tekniikka on kerran saatu, niin sitähän voidaan tarpeen mukaan laajentaa vaikkapa muunkinlaisiin kuviin, Järvinen sanoo. 

Asetus olisi tehoton

Esityksessä viranomaisilla olisi tietokanta hyväksikäyttömateriaalista, jonka leviämisen se haluaa estää. Ennen kuvan tai videon lähettämistä puhelimen viestisovellukseen asennettu ominaisuus tarkistaisi, löytyykö kyseinen materiaali viranomaisten estolistalta. Jos tästä tulisi osuma, asia voisi siirtyä viranomaisten tarkempaan syyniin. Käytännössä tämä edellyttäisi teknologiaa, jota ei vielä ole käytössä. Järvisen mukaan asetuksen tuoma ei kuitenkaan olisi tehokasta. 

Pahin vahinko tapahtuu siinä vaiheessa, kun uutta materiaalia tuotetaan ja jaetaan jostakin ulkomaiselta palvelimelta, Järvinen sanoo. 

Hän huomauttaa, että asetus ei puuttuisi kuvien ja videoiden lataamiseen itselle, vaan ainoastaan niiden lähettämiseen eteenpäin. Lisäksi viranomaisten haaviin joutuminen olisi helppo kiertää. 

Kun tällaista aineistoa lataisi itselleen, niin ei se vaadi kuin yhden pienen pikselin muuttamisen ja kuva on teknisesti eri. Silloin viranomaisten estolista ei toimi siihen, Järvinen sanoo. 

EU-maiden kanta asetukseen on ollut jakautunutta. Suomessa hallitus oli jo valmis hyväksymään EU:ssa neuvotellun viimeisimmän kompromissin, jonka puheenjohtajamaa Unkari oli esitellyt. Keskiviikkona eduskunnan suuri valiokunta kuitenkin lykkäsi asian käsittelyä. Tietoturva-asiantuntija Järvisen kanta asiaan on selvä. 

Ajatelkaa sitä painajaista, että jokaisella olisi puhelimessaan ohjelma, joka tarkkailee mitä puhelimella tehdään. Ainoa oikea hetki torjua tämä skenaario on toimia nyt.

Lue myös:

    Uusimmat