Kuluvan vuoden loppuun maailmassa on arviolta 5,2 miljardia verkkoon kytkettyä laitetta ja luku kasvaa vauhdilla. Gartnerin helmikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan verkkoon liitettyjä laitteita on vuoteen 2020 mennessä maailmalla jo noin 12,8 miljardia. Tähän niin sanottuun esineiden internettiin (IoT) lukeutuvat kaikki älyä sisältävät arkipäiväiset laitteet älypuhelimista ja -kelloista aina nykyaikaisiin jääkaappeihin.
Kasvu ja laitteiden verkottuminen tuo mukanaan myös ongelmia. Valtaosa laitteista kerää tietoa käyttäjistään, joten tietoturvan merkitys nousee entisestään. Viimeaikaiset ikävät esimerkit huijausviesteistä, laitteiden kaappauksista, ja valmistajien puutteellisesta toimista tietoturvan eteen herättävät huolta kuluttajissa.
– Esineiden internet on selvä ja todellinen vaara koko internetille. Kun laitetta sanotaan ”älykkääksi”, se on haavoittuva, tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen tiivistää.
Riskeistä huolimatta älylaitteet houkuttelevat kuluttajia, mutta myös tietoturva kiinnostaa entistä enemmän. F-Secure on esitellyt digitaalisten kotien parempaan tietoturvaan tähtäävän kokonaisvaltaisen tietoturvajärjestelmän. Nimellä SENSE kulkeva reititin hoitaa perinteisten tietoturvalaitteiden ja ohjelmistojen tehtävät kaikille kodin laitteille yhtäaikaisesti. SENSEn mukana tulee suojatun verkon lisäksi erillinen applikaatio, jolla paitsi hallinnoidaan turvattua verkkoa, applikaatio turvaa myös esimerkiksi älypuhelinta käyttäjän ollessa liikenteessä.
Tietoturvan merkitys tullee jatkossakin nousemaan. Ilman hoidettua tietoturvaa nyky-yhteiskunta on suorastaan pelottavan haavoittuvainen.
Kuvat: Valmistaja