Tiina häädettiin omistamastaan asunnosta liiallisen palokuorman takia: "Tämän piti olla koti meidän perheelle" – taloyhtiöt tarkastelevat asuntojen irtaimistoja nyt entistä tarkemmin

2:09img
Katso video: Liiallinen palokuorma voi johtaa häätöön omasta kodista
Julkaistu 06.10.2020 13:06
Toimittajan kuva

Outi Airola

Kymmenen vuotta sitten Tiina oli onnellinen: perhe oli palannut ulkomailta työkomennukselta ja päätti asettua kotimaahan lasten koulujen ja juurtumisen vuoksi. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan.

– Ensinnäkin asunnon ostossa oli käynyt niin, että kauppaan ei kuulunutkaan autotallia, vaan se oli tuplabuukattu myynnin yhteydessä. Laitoimme osan muuttotavaroista parvekkeelle, ne peitettiin huolella siten, että linja ei noussut ikkunatason yläpuolelle, hän kertoo.

Pian tuli avioero ja osa tavaroista oli edelleen parvekkeella.

– Ne olivat siellä aika kauan, sen myönnän. Asukkaiden huomio kiinnittyi niihin ja meille tuli palotarkastaja, kertaa Tiina tapahtumia.

Palotarkastaja totesi tavaraa olevan liiaksi ja antoi huomautuksen ja korjauskehotuksen. Tiina ryhtyi pikku hiljaa käymään läpi monilapsisen perheen tavaroita ja etsimään niille paikkoja.

– Se kesti kauan, sillä olin masentunut eron vuoksi ja uudessa arjessa oli paljon järjesteltävää lasten kouluasioiden ja kaiken kanssa, kertoo Tiina.

parveke

Muut asukkaat kiinnittivät huomiota parvekkeella olleisiin tavaroihin.

Monta huomautusta

Palotarkastaja kävi asunnossa useamman kerran ja totesi, että huomautettavaa riittää. Aina kun Tiina arveli kaiken olevan kunnossa, löytyi uutta moitittavaa.

– Kerrankin sain huomautuksen makuuhuoneen tyynyistä, jotka olin nostanut sohvalle – niitä oli aika paljon. Samalla kerralla asunnossa oli rullalla mattoja, jotka olin pessyt ja nostanut pojan sängylle siivouksen ajaksi. Tuli kommentti, että tavaraa on liikaa pinnoilla.

tyynyt

Yksi huomautus tuli liian suuresta määrästä sohvatyynyjä.

Tiina rupesi tosissaan satsaamaan "puhtaisiin papereihin" palotarkastuksessa. Taas kerran hän kuvitteli kaiken olevan kunnossa ja sitä mieltä olivat ystävätkin: siisti, kodikas, hyvin sisustettu koti.

– Nurkassa oli koko ajan ollut pinottuna kolme pientä, pahvista säilytyslaatikkoa, joita olin käyttänyt kukkapöytänä. Tähän ei ollut aiemmin kiinnitetty huomiota, mutta yhtäkkiä se oli peruste hylkäämiselle, ihmettelee Tiina.

kukkahylly

Useampi huomautus johti lopulta häätöön asunnosta. Tiina järkyttyi ja yritti vieläkin saada puhtaat paperit asunnon palotarkastuksesta.

– Viimein sain kaksikin perättäistä hyväksyttyä todistusta. Tämä ei vain auttanut enää. Taloyhtiö ei ilmeisesti luottanut siihen, että tilanne pysyisi tällaisena jatkossakin, arvioi Tiina.

Mikä ihmeen palokuorma?

Uusi paloturvallisuusasetus on nostanut esille käsitteen palokuorma, jolla tarkoitetaan asuntojen ja yleisten tilojen paloriskiä. Monet taloyhtiöt ovat ottaneet tiukan linjan irtaimiston säilytykseen yleisissä tiloissa, mikä tiedetään esimerkiksi kiistoista liittyen lastenvaunujen ja autonrenkaiden säilytykseen kellarissa tai porrashuoneissa.

MTV Uutiset tavoitteli useaa pelastuslaitosta kommentoimaan asiaa. Muun muassa Pohjanmaan pelastuslaitoksen palotarkastajat tietävät, että ilmoituksia paloriskeistä tulee melko usein. Pohjanmaan pelastuslaitos ei kuitenkaan viranomaistahona liity Tiinan asuntotapaukseen.

– Niitä tulee kuukausittain viranomaisilta ja muilta asukkailta, kun epäillään että jossain asunnossa on liikaa palokuormaa, kertoo palomestari Sam Terence Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Hän muistuttaa, että tavalliset kodit eivät kuulu paloriskien piiriin, ellei niissä ole jotakin erityistä.

– Jotta paloriskiä syntyy, siellä pitää säilyttää esimerkiksi palavia nesteitä, palavaa tavaraa kuten pahvilaatikoita, sanomalehtiä, puutavaraa… Sellaista, mikä ei kuuluu tavanomaiseen asumiseen kerrostalossa, sanoo Terence.

Hän ei ole kuullut häädöistä palokuorman perusteella, mutta ei pidä sitä mahdottomana.

– Me emme anna häätöjä kenellekään, vaan teemme palotarkastuksia ja annamme lausuntoja, joiden perusteella taloyhtiöt tekevät omia ratkaisujaan, kuvailee Terence prosessia.

Tiina pitää kummallisena sitä, että hän ei saanut tarkkoja neuvoja siitä, mitä asunnossa voi olla ja mitä ei.

– Meitä ei neuvottu konkreettisesti siten, että olisi sanottu että tämä ja tämä pois, niin sitten palotarkastus menisi läpi. Aina löytyi uutta huomautettavaa uudella kerralla, ihmettelee Tiina.

Autonrenkaat ja lastenvaunut

Ympäristöministeriössä, jossa uusi paloturvallisuusasetus on laadittu, on pantu merkille palokuorma-asian esiin nouseminen.

– Nythän taloyhtiöissä on puhuttu siitä, missä ja miten sähköautoja voi säilyttää tai missä on autonrenkaiden oikea säilytyspaikka, kertoo rakennusneuvos Jorma Jantunen ympäristöministeriöstä.

Hän huomauttaa, että asunnot ovat nykyisin hyvin palo-osastoituja eli paloeristettyjä, eikä palo leviä helposti huoneistosta toiseen.

– Tietysti, jos asunnossa on paljon tavaraa, onhan se uhka asukkaan kannalta. Mutta jos  naapuriturvallisuutta ajatellaan, niin vahinkoja ei ole asuinkerrostaloissa tapahtunut ja naapuriturvallisuus on ollut ihan hyvä, sanoo Jantunen.

tiina blurrattuna

Tiina joutuu muuttamaan lapsineen pois asunnosta, koska avioeron jälkeen hänellä oli muuttolaatikoita liian pitkään parvekkeella ja asunnossaan.

Koti meni alta

Tiinan asunto on ollut jo muutaman vuoden hyvässä kuosissa. Hän sai hankittua kaksi puhdasta lausuntoa palotarkastajalta korjattuaan kaikki ylimääräisen tavaran pois. Taloyhtiö ei silti perunut häätöä.

– Onhan tämä nyky-yhteiskunnassa aivan ihmeellinen juttu, ei tätä voi käsittää! Meillä oli asunnosta enää yhtiölainaa jäljellä, se oli siisti ja monen mielestä kauniisti sisustettu. Nyt se on myynnissä ja me etsimme uuden asunnon, vaikka tämän asunnon oli tarkoitus olla koti meidän perheelle, harmittelee Tiina.

Tuoreimmat aiheesta

Koti