Tänä vuonna tilastoihin merkittiin tilanne, jossa osassa maata virallista talvea ei ollut ollenkaan: Ahvenanmaalla terminen talvi jäi tulematta. Etelä- ja lounaisrannikolla terminen kevät puolestaan alkoi jo tammikuun lopussa.
Ilmatieteen laitos on täsmentänyt tilastojaan tämän vuoden termisestä talvesta ja termisen kevään alusta.
Suomessa käytössä olevan määritelmän mukaan Ahvenanmaalla ei ollut termistä talvea ollenkaan. Terminen talvi määritellään lämpösummalaskelmalla, mutta yksinkertaistettuna terminen talvi tarkoittaa aikaa, jolloin vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.
Tilastomenetelmät ovat aikojen saatossa hieman muuttuneet, joten täysin vertailukelpoisia vuosikymmenten tilastot eivät ole. Voidaan kuitenkin sanoa, että termisen talven poisjääminen on poikkeuksellista.
– Yleensä terminen talvi pystytään määrittelemään, mutta Suomessa käytössä olevan termisen talven laskentaohjelman mukaan terminen talvi ei nyt alkanut Ahvenanmaalla lainkaan. Myös talvella 2007-2008 oli etelässä vaikeuksia termisen talven määrittämisessä. Lopulta se merkittiin alkamaan etelärannikolla maaliskuun puolivälin jälkeen, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.
"Tämä talvi on hyvä esimerkki tulevasta. Pohjoisilla leveysasteilla lämpeneminen näkyy erityisesti talvissa. Keväät alkavat yhä aikaisemmin."
MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas
Terminen kevät puolestaan on alkanut etelä- ja lounaisrannikolla jo 25.-26. tammikuuta.
– Tilastointimenetelmät ovat tässäkin muuttuneet, mutta tämäkin on hyvin poikkeuksellista, sanoo Asko Hutila.
Muualla maan etelä- ja keskiosassa terminen kevät alkoi Ilmatieteen laitoksen mukaan 17.-20. helmikuuta, aina Oulun korkeudella asti. Viime vuonna terminen kevät alkoi etelässä ja lounaassa 7.-8. helmikuuta, Ahvenanmaalla jo 2. helmikuuta.
Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan yläpuolella. Vaikka edessä voi olla vielä kylmiä jaksoja, on nyt julistetun termisen kevään peruminen Asko Hutilan mukaan epätodennäköistä.
– Vaikka tietenkin luonto ja sää ovat sellaisia, että eivät ne taivu kaavoihin, toteaa Asko Hutila.
”Ilmastomuutoksen takia tällaiset tilanteet tulevat yleistymään”
Tilastokäytäntöjä on jouduttu miettimään uusiksi, sillä siis jo kahtena peräkkäisenä vuonna terminen kevät on alkanut osassa maata erittäin aikaisin.
– Aiemmin käytäntönä oli, että terminen kevät alkaa aikaisintaan maaliskuussa, mutta viime ja tänä vuonna tosiseikat pakottivat poikkeamaan siitä. Ilmastonmuutoksen takia vastaavat tilanteet tulevat yleistymään, toteaa Asko Hutila.
MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas on samaa mieltä.
– Tämä talvi on hyvä esimerkki tulevasta. Pohjoisilla leveysasteilla lämpeneminen näkyy erityisesti talvissa. Keväät alkavat yhä aikaisemmin, toteaa Markus Mäntykannas.
Sään vaihtelevuus kuitenkin jatkuu Suomessa.
– Toisaalta kunnon talviakin tulee olemaan edelleen, eivät ne tähän loppuneet. Ensi talvi voi taas olla mitä vaan, toteaa Asko Hutila.
Tilastojen lämpimin talvi vuodesta 1900 lähtien koko maan keskilämpötilojen osalta on ollut joulu-helmikuu 2007-2008. Tämä talvi on sijalla 10 ja viime talvi sijalla 11. Kymmenen lämpimimmän joulu-helmikuun joukkoon mahtuu yksi talvi 1920-, 1930- ja 1940-luvuilta, kaksi talvea 1970-luvulta, kolme talvea 1990-luvulta, talvi 2007-2008 ja tämä talvi.
Kylmin joulu-helmikuu koko maan keskilämpötilojen osalta on koettu talvella 1941-1942. 2000-luvun talvista talvi 2010-2011 sijoittuu kylmimpien talvien listalla sijalle 12.
Suomen ja maailman ennusteet MTV:n sääsivustolla.