Moni ottaa turhia riskejä arjessa esimerkiksi kiireen vuoksi. Vakuutusyhtiö muistuttaa, että pieni ajansäästö voi johtaa valtavaan haveriin ja jopa vammautumiseen.
LähiTapiolan kyselyssä selvisi, että suomalaiset ottavat turhia riskejä kotioloissa esimerkiksi kätevyyden takia. Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä.
Lue myös: Korvaako vakuutus kolaripaikalla auttavan jauhesammuttimen tai ensiapulaukun?
Näin moni jätti astianpesukoneen valvomatta
Vastaajista 885 oli toiminut kyselyssä mainituilla tavoilla, vaikka tiesi, että toiminnassa on riski vahingolle.
46 prosenttia oli jättänyt astianpesukoneen tai pyykkikoneen päälle poistuessaan asunnosta. Sama määrä vastaajia oli näppäillyt puhelinta ajaessaan. 35 prosenttia oli ajanut tai ollut kyydissä autossa, joka oli ajanut niin lähellä edellä ajavaa, että yllättävässä tilanteessa kolari ei olisi ollut vältettävissä.
Lue myös: Yksi oleellinen tapa laskee vesivahingon riskiä
51 prosenttia oli pyöräillyt tai lasketellut ilman kypärää. 32 prosenttia oli jättänyt palovaroittimen toimivuuden tarkistamatta riittävän usein.
– Tulokset kertovat inhimillisyydestä: kukaan ei toimi aina fiksusti, LähiTapiolan ennaltaehkäisypalveluista vastaava kehityspäällikkö Jussi Riikonen kuvaa tiedotteessa.
Vain 15 prosenttia vastaajista ei ollut koskaan toiminut riskialttiilla tavalla.
Latauksessa ollut akku roihahti – autotallipalo tallentui kameraan. Juttu jatkuu videon alla.
0:50
Lue myös: Sähköpotkulaudalla sattuu vakavampia ja kalliimpia henkilövahinkoja kuin polkupyörällä – promilleraja valmistelussa
Riskejä otettiin kiireen ja kätevyyden takia
Kyselyssä 43 prosenttia kertoi ottaneensa riskejä, koska se oli arjessa käytännön kannalta kätevintä. Noin neljäsosa kertoi syyksi kiireen tai liiallisen kuormituksen.
– Arjessa voi olla vaikea hahmottaa, miten suuri merkitys omalla toiminnalla on mahdolliseen onnettomuuteen. Todellisuudessa merkittävä osa vahingoista olisi kuitenkin vältettävissä vain sillä, että ihmiset ottaisivat harvemmin tietoisia riskejä, Riikonen sanoo.
– Jos astianpesukone syttyy palamaan silloin, kun se on jätetty yksin kotiin eikä paikalla ole ketään aloittamassa sammutusta, seurauksena voi olla pahimmillaan korjauskelvottomia palovahinkoja. Vahinko, jonka laajeneminen olisi voitu ehkäistä, kasvaakin suureksi ja pysäyttää koko arjen.
Vakuutuksesta myönnettävää korvausta saatetaan pienentää, jos henkilö esimerkiksi on laiminlyönyt vahinkojen ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja suojeluohjeita ja omalla toiminnallaan myötävaikuttanut vahingon sattumiseen.
Lue myös: Sähkölaitteet aiheuttivat viime vuonna 2 260 paloa – yleisin syypää vuodesta toiseen sama
Eivät uskoneet, että vahinko sattuisi omalle kohdalle
Riskialttiilla tavalla toimineista 62 prosenttia kertoi, että arvioi toiminnan tuottaman riskin olevan pieni. Vastaajat eivät myöskään uskoneet, että vahinko sattuisi juuri omalle kohdalle.
– Myös kaikki he, joille vahinko on käynyt, ovat ajatelleet, ettei se suinkaan omalle kohdalle satu, Riikonen muistuttaa.
– Haastan kääntämään tässä ajattelua toisinpäin: niinkin pienillä arkisilla valinnoilla kuin astianpesukoneen käynnistämisellä vähän myöhemmin tai lukemalla sen kaverilta tulleen viestin vasta auton pysähdyttyä voi säästyä jopa koko loppuelämään vaikuttavalta vahingolta. Vaikka riski on pieni, vahinko voi olla niin suuri, ettei sitä pientäkään riskiä kannata ottaa.
Lue myös:
Kuusihenkisen perheen koti tuhoutui tulipalossa – Janita-äiti on kiitollinen kaikesta avusta, mutta vihaviestit järkyttävät
Älä käytä jatkojohtoa näin
Katso myös: Missä kodin tulipalot yleisimmin syttyvät? Entä mitä kotoa pitäisi löytyä tulipalon varalta?
7:57
Lähde: LähiTapiola