Ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero oli saanut useita kertoja huomautuksia tietolähdetoiminnan ongelmallisuudesta, sanoi Helsingin poliisin nykyinen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen tänään poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä.
– Olen ollut paikalla, kun (keskusrikospoliisin ex-päällikkö) Rauno Ranta on sanonut Paaterolle, että laita tietolähdetoiminta kuntoon tai joudut käräjille. Uskon, että ongelmakenttä on ollut tiedossa, todistajana kuultu Kopperoinen sanoi.
Nyt Paatero on yksi kahdeksasta syytetystä jutussa, jonka keskiössä ovat poliisin niin sanotut vinkkimiehet ja Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio.
Kopperoisen mukaan poliisijohdolla oli yleisellä tasolla tieto villin tietolähdetoiminnan ongelmallisuudesta, mutta hän ei sanonut, että kenelläkään olisi ollut suoraan tietoa laittomuuksista.
Kopperoinen törmäsi Aarnion muuriin vuonna 2012
Oikeussalissa palattiin myös toiseen Aarnio-haaraan, jonka kautta syyttäjä pyrkii osoittamaan osaltaan Aarnion esimiesten tietoisuutta epäillyistä laittomuuksista.
Kun Kopperoinen aloitti vuonna 2010 keskusrikospoliisin (KRP) tutkintaosaston päällikkönä, hän sai tärkeimmäksi tehtäväkseen saattaa KRP:n ja Helsingin poliisin välit kuntoon. Välit olivat siinä tilassa, että niiden tulehtuneisuutta ruodittiin jo julkisuutta myöten.
Kopperoisen tuli etsiä sopiva yhteisoperaatio ja lähteä rakentamaan yhteistyötä sitä kautta. Tällainen operaatio, niin sanottu huumetynnyrijuttu löytyikin.
KRP törmäsi kuitenkin pian Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin muuriin eikä saanut selville edes sitä, onko Helsingin poliisi saman asian päällä vai ei.
Hänen mukaansa Helsingin poliisi keksi aina uuden selityksen tai vaikeni, kun esitettiin kysymys niin sanotun Pasilan miehen liittymästä.
– Monta kertaa se (vastaus) oli hiljaisuus, sitten oli näitä selityksiä, eikä mikään tullut selville, Kopperoinen sanoi.
Aapio oli todistajan mukaan ainoa linkki Helsinkiin
Kopperoisen vastinpari Helsingissä oli apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio, joka on nyt syytteessä Aarnion toimien esimiesvalvonnan laiminlyönnistä.
Aarnio hävitti huumepoliisin vinkkimiesrekisterin vuonna 2008, eikä uusia tietolähteitä enää kirjattu. Syyttäjä pitää tätä laittomana.
Aapio oli yhteistyö-ongelmia selviteltäessä Kopperoisen mukaan myötämielinen ja yritti parhaansa mukaan selvittää epäselvyyksiä ainoana koko Helsingin poliisin komentoketjussa.
– Minun mielestäni hän jopa piiskasi porukkaa siihen, että asiaa selvitetään, Kopperoinen sanoi.
Nykyään Kopperoinen toimii Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkönä Aapion alaisena. Virkarikoksesta syytetty poliisipäällikkö Aapio on hyllytetty tehtävästään syytteiden käsittelyn ajaksi.
Yhteistyö-ongelmat kytkeytyvät tietolähteisiin
Huumetynnyrijuttu on puitavana Helsingin hovioikeudessa. Käräjäoikeus katsoi joulukuussa 2016 Aarnion olleen niin sanottu Pasilan mies, joka on järjestellyt hasistynnyreitä Suomeen prepaid-liittymien ja puhelinten avulla. Hovioikeuden ratkaisu tulee aikaisintaan loppukeväästä.
Huumejutun teemoihin palattiin virkarikosoikeudenkäynnissä, koska Aarnion mukaan hän ei ole tehnyt huumerikoksia, vaan huumepoliisi on pitänyt puhelimilla yhteyttä tietolähteisiinsä.
Juuri tämä väite kytkee huumejutun ja poliisijohdon virkarikosjutun toisiinsa. Kun ei ole pidetty minkäänlaista rekisteriä siitä, ketkä ovat tietolähteitä olleet, on väitettä ollut mahdoton tarkistaa.
Syyttäjä katsookin, että Aarnion esimiehenä Aapion on täytynyt tulla tietoiseksi siitä, että Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikkö ei pysty selvittämään hankkimiensa puhelinliittymien käyttöä operaatioissaan eikä sitä, liittyykö teleliittymien käyttö tietolähdetoimintaan.
Kaikki jutun kahdeksan syytettyä kiistävät syytteet.