Toimittaja äänesti cheerleadingin maailmanmestareita vuoden joukkueeksi, joutui muuttamaan valintaansa jälkikäteen – "Siinä on ihan selkeä logiikka"

0:15img
Videolla kuvia Suomen maailmanmestarijoukkueesta tältä huhtikuulta.
Julkaistu 08.01.2019 13:52
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

MTV Urheilun toimittaja äänesti cheerleadingin MM-kultajoukkuetta Vuoden joukkueeksi Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä, mutta joutui muuttamaan valintaansa jälkikäteen. Cheerleadingiä ei ole hyväksytty ainakaan vielä äänestyksen lajilistalle, perustelee Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtaja Kari Linna. 

Suomen urheiluvuoden parhaat palkitaan Urheilugaalassa 17. tammikuuta. Vuoden urheilija, valmentaja ja joukkue saavat Uno-patsaat Urheilutoimittajain liiton äänestystuloksen perusteella. 

Eräs MTV Urheilun toimittaja halusi äänestää cheerleadingin MM-kultajoukkuetta Vuoden joukkueeksi, ja kirjasi joukkueen oma valinta -kenttään, sillä sitä ei löytynyt valmiilta ehdokaslistalta. Häneen otettiin kuitenkin myöhemmin yhteyttä ja häntä pyydettiin vaihtamaan valinta, sillä cheerleadingjoukkue ei kelvannut. 

Taustalla on Urheilutoimittajain liiton vuosikokouksessa päätettävä lajilista, jolla cheerleading ei ole. 

– Siinä on ihan selkeä logiikka. Vuoden urheilijaa, valmentajaa ja joukkuetta voi äänestää vain niistä lajeista, jotka ovat listattuna. Näistä valitaan siis myös aina lajien vuoden parhaat urheilijat – pitkä nimilista, joka paljastetaan nykymallin mukaisesti gaalaa edeltävänä päivänä. Näitä lajeja on reilut 70, viime keväänä Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtajaksi tullut Kari Linna selvittää MTV Urheilulle. 

– Kaikki säännöt ja ohjeistukset, joilla näitä äänestyksiä läpiviedään, perustuvat vuosikokouksen päätökseen. Vuosikokous järjestetään keväällä, useimmiten maaliskuussa. Seuraavan vuoden kierto mennään niillä säännöillä.

LUE MYÖS: Suomen historiallinen cheerleadingin MM-kulta kirvoitti toiveen – "Mitä tämä oikeasti on ihmisten mielessä?"

Linnan mukaan lajilistaan ei tule muutoksia joka vuosi. Kaukalopallo putosi listalta joitain vuosia sitten, lentopallosta omaksi lajikseen irrotettu beach volley on puolestaan nyt ensi kertaa mukana. 

– On hyvin mahdollista, että jo parin kuukauden päästä seuraavassa kokouksessa cheerleadingiä ja e-urheilua käsitellään siitä kulmasta, että lasketaanko nämä lajit mukaan. Voimassa olevien sääntöjen mukaan näiden lajien urheilijoita, valmentajia ja joukkueita ei ole voinut äänestää.

Kyseisten lajien piiristä on tullut Linnan mukaan vähän ehdotuksia vuoden parhaiksi. 

– Luulen, että äänestäjät ovat tiedostaneet tämän säännön.

Cheerleadingliitto tietämätön

Suomen cheerleadingliiton toiminnanjohtajalle Heidi Heiskaselle äänestyskäytäntö oli uutinen. 

– Me emme tienneet sitä, ettei cheerleadingiä voi äänestää. Tiedämme suunnilleen sen prosessin siellä (äänestyksen) taustalla, mutta emme siitä, ketä siellä listalla on, Heiskanen kommentoi MTV Urheilulle.  

Suomen MM-kultajoukkueen urheilijoita. 

Cheerleading saa kuitenkin huomiota Urheilugaalassa, sillä MM-kultajoukkueen suoritus on ehdolla sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi

– Olemme olleet hirmuisen tyytyväisiä siihen, että olemme mukana tuossa äänestyksessä. Siinä mielessä emme ole tähän kyseiseen asiaan paneutuneet tällä hetkellä.

– Olemme myös vielä nuori ja kasvava laji, joten olemme olleet viime vuosina saamaamme huomioon tyytyväisiä, Heiskanen summaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Urheilugaala