Vuoden Urheilija -äänestyksen tulokset ja itse valintatapa ovat olleet Suomessa kritiikin kohteena jo vuosikaudet. Urheilutoimittajain liiton puheenjohtajan Kari Linnan mukaan valintatapaan on toivottu muutosta.
Suomen urheilun himotuin tunnustus jaetaan Urheilutoimittajain liiton jäsenten äänestyksellä. Valintatapaan on kohdistunut paljon painetta.
Liiton tuore puheenjohtaja Kari Linna toteaa, että uudet ja vaihtoehtoiset tavat valita Vuoden urheilija ovat tällä hetkellä "harkinnan alla". Hän ei kuitenkaan näe akuuttia tarvetta valintamekanismin muutokselle.
– Se on vasta päivitetty ja tulee muistaa, että se on Urheilutoimittajain liiton rekisteröimä ja omistama tavaramerkki. Se on urheilutoimittajien kruununjalokivi ja todella merkittävä asia. Jos joku keksii, miten sitä voisi muuttaa niin, että edellä mainittu säilyy, meille saa ehdottaa.
– Kynnys lähteä tekemään muutosta on korkea. Olemme jäsenistöämme varten ja jäsenistö arvostaa korkealle tämän hetkistä tapaa toimia, Linna sanoo.
– Meille on esitetty useammaltakin taholta kysymyksiä ja toiveita, pitäisikö asettaa asiantuntijajury tai antaa yleisön vaikuttaa valintaan. Mitään ei ole päätetty.
Linna lupaa tietoja uusien valintajärjestelmien mukaan ottamisesta tai ottamatta jättämisestä "vuoden alkupuoliskon aikana".
Lajilistaan kaavaillaan muutoksia
Maaliskuussa liiton puheenjohtajaksi valitun Linnan mukaan käynnissä on "aikalisä", jonka tarkoituksena on ensisijaisesti päivittää valintojen lajilista "tämän päivän vaatimusten mukaisiksi".
Linnan mukaan 72 lajia sisältävä lista käydään läpi lähikuukausien aikana.
– Uusina lajeina mukaan on ehdotettu esimerkiksi taitouintia, agilitya, cheerleadingia ja e-urheilua, Linna sanoo MTV Urheilulle.
– Toivetila on, että tämän vuoden loppupuolella tapahtuvissa seuraavissa valinnoissa uudet ja hyväksytyt lajit ovat jo mukana.
"En ymmärrä, miten Jari Kurria ei valittu"
Joukkuelajien edustajien valinta Vuoden urheilijaksi on historiallisesti ollut harvinaista. Linnan mukaan urheilutoimittajat ja ihmiset yleensäkin arvostavat voittamista.
– Jos mennään esihistoriaan, en ymmärrä, miten esimerkiksi Jari Kurria ei valittu Vuoden urheilijaksi. Ehkä se johtuu suomalaisesta urheilukulttuuriperimästä. Edelleenkin yleisurheilun, hiihdon ja painin kaltaiset yksilölajit ovat suurimman mielenkiinnon kohteena, Linna sanoo.
Tästä osoituksena ovat Linnan mukaan esimerkiksi hiihdon Suomen cupit, jotka keräävät Ylen kanavilla suuret katsojamäärät, vaikka kansainvälisellä mittapuulla puhutaan vähäpätöisestä tapahtumasta.
– Luulen, että tilanne on muuttumassa. Kehitys kehittyy ja asiat päivittyvät. Toivon ja uskon, että joukkuelajien edustajien, kuten Teemu Pukin, meriitit noteerataan korkeammalle tulevissa äänestyksissä ja valinnoissa.