Olen tehnyt yöaikaan ruoka-ostoksia Helsinki-Vantaan Alepassa, ja kerran baarin jälkeen, kun aamupalatarvikkeet olivat vähissä. Nämä kaupat tehtiin yön pikkutunneilla, ei kymppiuutisten jälkeen tai kukonlaulun aikaan aamulla, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Anu Korhonen, joka vietti yönsä ruokakaupassa.
Vielä viime sunnuntaina Ruoholahden K-Citymarket sulki ovensa kymmeneltä. Tämän viikon keskiviikkona kellon käydessä iltakymmentä pakkautuvat asiakkaat kassoille ostoksineen. Varttia myöhemmin on huomattavasti hiljaisempaa. Nyt sitten odotellaan, ajattelen.
Yöllä erityinen tunnelma
Yöllä jättimäisessä marketissa on erityinen tunnelmansa. Asiakkaat ja työntekijät vaikuttavat kiireettömiltä, tunnelma on eteerisen rauhallinen, pitkät käytävät ammottavat tyhjyyttään.
Banaanit odottavat runsaina kasoina ostajaansa ja salaattitiski on valmiina yötyöläisten evääksi. Yhtään poliisia, palomiestä tai taksikuskia ei vielä näy. Kassoja on auki kaksi.
Ruuhkaa käytävillä ei ole. Ennen kahta järjestyksenvalvoja lähestyy tyynesti sanoen, että kaupassa ei ole nyt yhtään asiakasta. Toinen kassalla olevista myyjistä alkaa imuroida, toinen järjestellä tomaattimurskapurkkeja.
Vaikka kauppa näyttää aivan samalta kuin päiväsaikaan, välillä tuntuu, että liikkuisimme kuvaajan kanssa kielletyllä alueella. Aivan kuin olisi tarkkailun alla, vaikka kaupassa ei ole muita. Kokemus on täysin erilainen, kuin matkalaukkujen kanssa pyöriessä lentokentän Alepassa muiden matkalaisten seassa.
Yöllä ehtii tehdä muita töitä
Sydänyö tulee olemaan varmasti jatkossakin kaupan hiljaisinta aikaa.
– Silloin on aikaa purkaa kuormia ja tehdä muita kaupalle tärkeitä töitä, joten kannattavaa tämä on joka tapauksessa, K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki vakuuttaa.
Ennen puolta kolmea rullaportaissa näkyy liikettä. Ensimmäinen asiakas tunnin hiljaisuuden jälkeen. Ryntäämme kuvaajan kanssa tiedustelemaan, mikä sai hänet tulemaan kauppaan kahden jälkeen yöllä. Palautusjuoma kuntosalin jälkeen, mikäpä muukaan.
– Vaimo nukkuu, lapset nukkuu, silloin on paras aika treenata, Mika Odell kommentoi yöllistä kauppareissuaan.
Kassat muistavat asiakkaat ja ostokset
Yön pikkutunneilla kauppaan tuleva asiakas saa varmasti halutessaan huomiota. Kaikki haluavat palvella häntä ja yksittäiset ostokset jäävät helposti mieleen. Myös se, milloin kaupassa on asioitu.
– Edellinen asiakas kävi reilu tunti sitten, kello 1.15. Pientä täydennystä, wc-paperia ja muuta, muistaa kassalla ollut Anu Pajarinen.
Ruoholahden K-Citymarketissa ovet ovat auki vasta kolmatta yötä. S-ryhmällä yöaukioloajoista on jo pidempi kokemus. Esimerkiksi Helsingissä, Kannelmäen Prisma on ollut auki kellon ympäri jo yli puolitoista vuotta. Prisman ketjujohtaja Anu Tuomaalan mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia.
– Asiakkaina näkyy yöaikaan enemmän nuoria. Ostoksissa korostuvat valmisruoat, herkut ja miesten suosimat tuotteet.
Tuomaalan havaintoihin on helppo samaistua. Kymmenen aikaan kassajonossa olleet ovat lähestulkoon kaikki nuoria miehiä, useammalla kuin joka toisella kädessään herkkuja.
"Perheen kanssa oloon jää enemmän aikaa"
K-Citymarketissa työskentelee yöllä neljä työntekijää. Päivävuorossa työntekijöitä on kymmenkertainen määrä.
Kauppaketjun johtajan mukaan jokainen tekee yötyötä vapaaehtoisesti. Ja heitä tuntuu riittävän. Eikä ihme. Kaikkina kolmena yönä kassalla ollut Anu Pajarinen on yksi heistä.
– Yöllä on rauhallista. Asiakkaat juttelevat paljon ja heille on aikaa jutella. Kun on yöllä töissä, perheen kanssa oloon jää enemmän aikaa päivällä, Pajarinen luettelee.
Vaikka kauppa on auki vasta kolmatta yötä, yön kulku on hänelle jo tuttu.
– Viimeistään viideltä tulee vipinää myös tässä vuorossa.