Toimittajia häirittiin ja solvattiin Convoy-mielenosoituksessa – päätoimittajien yhdistys: Media ei ole mielenosoituksen osapuoli

1:01img
Katso myös: Tunnelma mielenosoituksissa aaltoili perjantaina ja lauantaina. Minuutin videon näyttää mielenosoituksen eskaloitumisen lauantaina.
Julkaistu 07.02.2022 13:00

STT – ROOSA MUSTONEN

Päätoimittajien yhdistys (PTY) muistuttaa kannanotossaan, että media ei ole mielenosoituksissa osapuoli. PTY:n mukaan sekä mielenilmaukset että vapaa media kuuluvat demokraattiseen yhteiskuntaan.

Helsingissä viikonloppuna järjestetyssä Convoy Finland -mielenosoituksessa toimittajat kokivat häirintää. Toimittajia esimerkiksi uhkailtiin ja heidän työvälineitään riistettiin. Häirintää kokivat päätoimittajien yhdistyksen mukaan erityisesti kuvausryhmät ja live-toimittajat.

Tapauksia on useita. MTV Uutisten toimittajat kohtasivat mielenosoituksessa jatkuvasti sanallisia solvauksia. Myös Yle kertoi toimittajansa kohdanneen solvauksia sekä fyysistä häirintää. Iltalehti ilmoitti perjantai-iltana joutuvansa keskeyttämään suoran lähetyksen, koska toimittajan mikrofoni oli varastettu kädestä.

Voit lukea aiheesta MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltin kommentin, joka oli kahtena iltana raportoimassa mielenosoituksesta paikan päältä.

Kommentti: Vihamielisyys mediaa kohtaan Convoy-protestissa on huolestuttavaa – myös mielenosoittajien itsensä kannalta

4:33img

Toimittajia häiritty Convoy-mielenosoituksessa – mistä tämä kertoo, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho?

–  On kaikkien etu, että toimittajat voivat tehdä työnsä rauhassa ja kertoa sekä mielenosoitusten vaatimuksista että tapahtumien kulusta. Vain ammattimainen media tavoittaa koko yleisön, sanoo PTY:n puheenjohtaja ja STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tiedotteessa.

Lue lisää: Näin poliisi perustelee Convoy-mielenosoituksen järjestäjän salaamista: ”Tässä suojellaan kansalaisoikeuksia”

PTY:n mukaan suomalaiseen kulttuuriin myös kuuluu toisten työn ja turvallisuuden kunnioittaminen. Yhdistys kertoo toivovansa, ettei viikonlopun mielenosoituksessa sattuneiden välikohtausten kaltaisia tilanteita enää nähtäisi.

–  Vetoamme kaikkiin mielenosoitusten järjestäjiin, että he ottaisivat huomioon median työskentelymahdollisuudet ja kannustaisivat osanottajia asialliseen käytökseen. Silloin myös mielenilmausten viesti välittyy yleisölle asti, sanoo Holopainen.

Tiedonvälitys uhattuna

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ahon mukaan kielteinen suhtautuminen toimittajiin ei ole uutta, mutta fyysinen kiinnikäyminen on todella harvinaista.

Ahon mukaan journalistien työturvallisuuden lisäksi uhattuna on myös kansalaisten perustuslain mukainen oikeus tiedonvälitykseen.

– Silloin kun et uskalla mennä raportoimaan tai se estetään, silloinhan estetään myös se, miten kansalaiset saavat tietoa.

– On kaikille osapuolille hyvä, että kerrotaan mitä mielenosoittajat haluavat. Monissa mielenosoituksissa on kyseessä aito hätä ja myös heidän viestinsä täytyy saada eteenpäin, Aho summaa.

Katso koko keskustelu toimittajien kokemasta häirinnästä Convoy-mielenosoituksissa:

11:07img

Lue lisää: Toimittajia uhkailtiin ja työvälineitä varastettiin Convoy-mielenilmauksessa – ilmapiiri mediaa kohtaan muuttunut: "Joutuu varoa, voiko ilmoittaa olevansa toimittaja"

Tuoreimmat aiheesta

Mielenosoitus