Toimittajia uhkailtiin ja työvälineitä varastettiin Convoy-mielenilmauksessa – ilmapiiri mediaa kohtaan muuttunut: "Joutuu varomaan, voiko ilmoittaa olevansa toimittaja"

1:01img
Video näyttää mielenosoituksen eskaloitumisen: Lumipalloja ja tölkkejä ratsupoliiseja kohti
Julkaistu 06.02.2022 16:13
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Useiden medioiden toimittajat kertoivat kohdanneensa häirintää Convoy-mielenilmauksessa perjantaina ja lauantaina.

MTV Uutisten paikalla olleet toimittajat kohtasivat jatkuvasti sanallisia solvauksia. Lisäksi yksi henkilö häiritsi suoraa lähetystä niin, että poliisi joutui poistamaan hänet tilanteesta.

– Tunnelma vaihteli nopeasti iloisesta aggressiiviseen, MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen kuvailee.

Yle kertoo toimittajansa kohdanneen myös solvauksia sekä fyysistä häirintää mielenosoituksissa. Toimittajaa ja kuvaajaa oli fyysisesti yritetty estää liikkumasta, ja heidän työvälineitään yritettiin varastaa.

Iltalehti ilmoitti perjantai-iltana joutuvansa keskeyttämään suoran lähetyksen, koska toimittajan mikrofoni oli varastettu kädestä. Iltalehden toimituksesta kerrotaan Ylelle, että myös kuvaajan kameraan oli yritetty tarttua.

Mielenosoittajien kielteinen suhtautuminen toimittajiin ei ole uutta, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

– Mutta tällainen fyysinen kiinnikäyminen on onneksi todella harvinaista.

– Tässä Convoy-mielenosoituksessa mieleenpantavaa on se, että usea media on joutunut häirinnän kohteeksi. Silloin tuntuu siltä, että se on jollain tavalla koordinoitua käydä journalistisen median kimppuun.

Solvauksia ja työvälineiden varastelua – tällaista häirintää median edustajiin kohdistettiin Convoy-mielenosoituksissa:

4:33img

Verkossa tapahtuva toimittajien häirintä, uhkailu ja nettikiusaaminen on selvästi kasvussa, Aho sanoo.

– Kaksi kolmasosaa toimittajista joutuu jatkuvasti sen kohteeksi.

Myös Rantanen huomasi muutoksen ilmapiirissä tänä viikonloppuna. Aiemmin toimittajan ei ole mielenosoituksissa juurikaan tarvinnut pelätä sitä, että häneen kohdistettaisiin aggressioita hänen ammattinsa vuoksi.

– Nykyään joutuu olemaan vähän varovainen, voiko tässä seurassa ilmoittaa olevansa toimittaja. Eihän se hyvältä tunnu, Rantanen kuvailee.

Työturvallisuus ei ole ainoa huoli

Vaikka Suomessa lehdistön työturvallisuus on yhä maailman kärkitasoa, täytyy tällaiset muutoksen suunnat ottaa vakavasti.

Ahon mukaan journalistien työturvallisuuden lisäksi uhattuna on myös kansalaisten perustuslain mukainen oikeus tiedonvälitykseen.

– Silloin kun et uskalla mennä raportoimaan tai se estetään, silloinhan estetään myös se, miten kansalaiset saavat tietoa.

– On kaikille osapuolille hyvä, että kerrotaan mitä mielenosoittajat haluavat. Monissa mielenosoituksissa on kyseessä aito hätä ja myös heidän viestinsä täytyy saada eteenpäin.

Convoy-mielenosoituksessa aggressiivista käytöstä poliisia ja mediaa kohtaan – onko ongelmallista, ettei poliisi kerro järjestäjää julkisuuteen?

2:00img

Rantanen yhtyy tähän ja lisää, että häiriökäyttäytyjät vievät huomion samalla myös asiallisesti käyttäytyviltä mielenosoittajilta ja heidän sanomaltaan.

Ahon mielestä ihmisiltä tuntuukin nykyisin hämärtyvän käsitys siitä, että toimittajan työ on raportoida puolueettomasti.

– Tänä päivänä moni ajattelee, että toimittaja on kertomassa siellä omaa mielipidettään eikä ymmärrä, että toimittajan ainoa tehtävä on välittää se mitä tapahtuu eteenpäin.

– Minulta ja kollegoilta kysyttiin eilen monta kertaa, mitä mieltä MTV on tästä. Vastasin, ettei me olla mitään mieltä, me olemme vain katsomassa ja kertomassa, Rantanen kuvailee.

Ikävistä tilanteista huolimatta Rantanen pitää tärkeänä, että toimittajat eivät säikähdä mediaan kohdistuneita häirintä- ja painostusyrityksiä.

– En lakkaa menemästä sinne. Ei minua voi pelotella lumipallolla.

Lue myös: Kommentti: Vihamielisyys mediaa kohtaan Convoy-protestissa on huolestuttavaa – myös mielenosoittajien itsensä kannalta

Katso koko keskustelu toimittajien kokemasta häirinnästä Convoy-mielenosoituksissa:

11:07img

Tuoreimmat aiheesta

Media