Toimituksen DocPoint-tärpit: Yksi nousi ylitse muiden

(Kuva: Lehtikuva)
Julkaistu 27.01.2015 18:02

MTV UUTISET

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint näyttää tänä vuonna yhteensä 165 dokumenttia. Kuusipäiväisen festivaalin avasi tänään Markku Heikkisen ohjaama Talvivaaran miehet.  

MTV Uutisten toimitus valitsi ohjelmistosta kiinnostavimmat dokumentit. Raatiin kuului toimittajia niin tv-puolelta kuin multimediatoimituksesta. Yksi dokumentti nousi esille useamman toimittajan valinnoissa.

Tässä raadin tärpit perusteluineen:

Perussuomalainen Kihniö ja epäonninen Talvivaara - ja ripaus Amerikkaa

Toimittaja Mari Sarolahti on  sanojensa mukaan ennen kaikkea uutisihminen ja siksi DocPointissakin valinta kohdistuu ajankohtaisten asioiden maailmaan. 

"Televisiouutisten tiiviiden päivityksien sijaan dokumenttifestivaaleilla voi kurkistaa ilmiöiden taakse, mistä ne syntyvät, keitä he ovat, miksi asioita tapahtuu? Miksi vaikkapa Perussuomalaiset ovat niin suosittuja pienellä pirkanmaalaisella paikkakunnalla, Kihniössä?
Perussuomalaista kertovan Kihniö -uutuusdokumentin avulla voi etsiä vastausta tähän kysymykseen. 

Toinen, täysin erilainen jytky suomalaisessa todellisuudessa on Talvivaara. DocPoint-festivaalien avajaiselokuva Talvivaaran miehet esittelee epäonnisen kaivosjätin sisukkaan, mutta petetyn miehistön. Elokuvan keskiössä on joukko ihmisiä, joilla on paljon menetettävää, työ ja jopa terveys. 

Itsekin 80-luvulla vaihto-oppilasvuoden kokeneena minua kiehtoisi myös All American High Revisited -elokuva. jossa sukelletaan teinien elämään 30 vuotta sitten. Oli todella erilainen asia viettää vuosi ulkomailla tuohon aikaan eli ilman älypuhelimia, Skypeä ja Facebookia! Ja millainen olikaan amerikkalainen koulu 80-luvulla: vahvaa sosiaalista elämää ja harrastuksia, ei ainoastaan paperinmakuisia oppitunteja!"

Ankkuri löysi urheilutärpin 

Uutisankkuri Keijo Leppänen poimii tarjonnasta kolmen kärkeen urheilua, Talvivaaraa ja perussuomalaisia.

"Talvivaaran miehet – Talvivaaran noususta on kuultu vuosien varrella paljon, ja tuhosta myös. Pääsääntöisesti kuitenkin omistajien, johdon, viranomaisten, luonnonsuojelijoiden ja paikallisten asukkaiden näkökulmia.

Kiinnostavaa on kuulla, miten yhtiön tarinan kokivat ne, joille yksi Suomen tunnetuimmista yhtiöistä oli työpaikka. Mistä ja miksi he Talvivaaraan tulivat ja millaisin ajatuksin? Ja minne menevät nyt, kun lähimmät sadat kilometrit tarjoavat käytännössä vain metsää ja työttömyyttä.

Kihniö – Se on kuin maaseudun Suomi pienoiskoossa.

Kunta kirjannee muuttotappioita edelleen vuosi vuodelta, mutta ei siitä huolimatta antaudu. Väki pitää yhtä ja pysyy seudulla, jos suinkin mahdollista. Ja äänestää edustajansa eduskuntaan. Dokumentin kiinnostavuutta lisää henkilökohtainen tatsi, kotimäeltäni Virroilta näkyi Kihniöön asti.

Lisäksi urheilu kiinnostaa aina. 

Samoin kiinnostavaa on seurata niitä, jotka omassa lajissaan – missä tahansa ja siis muussakin kuin urheilussa – ovat maailman parhaita.

Miljoonat ihmiset pelaavat jalkapalloa, jossa hyvyys voidaan aika absoluuttisesti mitata. Mikä nostaa yhden heistä, Messin, vuodesta toiseen kolmen parhaan joukkoon ellei ihan parhaaksi?"

Kihniön ajatuksia ja kirosana-Snowden

Ulkomaantoimittaja Risto Puolimatka löytää ohjelmistosta kotimaisen aiheen - hänenkin valintansa osuu Kihniöön. Häntä kiinnostaa kihniöläisten näkemys maailman menosta.

"Dokumenttiesittelyjen perusteella valintani olisi Kihniö. Jos kerran Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta, mitä ajattelee kihniöläinen maailmanmenosta? Onko hänen huulillaan ensimmäisenä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän myllerrysten aiheuttama pakolaisuus ja siitä juontuva maahanmuutto, sen rajoittaminen ja pelko jyrkän linjan islamilaisuuden maihinnoususta?

Herättääkö tasa-arvoinen avioliittolaki Kihniön raitilla kiihkeän keskustelun? Vai loistavatko juuri nämä aiheet poissaolollaan, paikallisesti koskettavampien aiheiden syrjäyttäminä?"

Ulkomaantoimittaja Janne Hopsu löysi tarjonnasta kolme ylitse muiden.

"Meitä kyylätään kaikkialla. Meistä kerätään kaikenlaista tietoa, ilman että tiedämme mitä kaikkea meistä on eri viranomaisten ja yritysten rekistereihin tallennettu. Orwell nauraisi ja puistelisi päätään: nuo tekevät sen tehokkaammin kuin itse koskaan kykenin kuvittelemaan.

Edward Snowden on virallinen kirosana Yhdysvaltojen poliittisessa ja sotilaallisessa valtakoneistossa. Laura Poitrasin Citizenfour muistuttaa miksi. Siinä Snowden kertoo kuinka vapauden mallimaana itseään pitävä Yhdysvallat vakoilee kaikkea ja kaikkialla. NSA-tiedustelupalvelu tallentaa taatusti tämänkin tekstin, koska siinä esiintyvät mm. sanat Snowden, NSA ja Citizenfour. Welcome to cyberworld.

Hiljainen maailma. Pikkupoikana juoksin aina tv:n ääreen, kun siellä oli alkamassa punapipoisen Jacques Cousteaun uusin jakso Merten salaisuuksista. Yhdellä isoveljistäni oli Cousteaun Calypso-laivan pienoismalli, mistä olin kateellinen.

Cousteau opetti jo vuosikymmeniä sitten merten kauneuden, voiman, hiljaisuuden ja haavoittuvuuden. Emme saa tuhota sitä, mitä ilman emme voi elää. 

Leo Messi on suosikkiseurani FC Barcelonan jumala. Messi on kentällä tavanomaisimmillaan huikea, parhaimmillaan sanattomaksi vetävä, huononakin päivänä parempi kuin suurin osa muista.

Messi on viime aikoina ollut esillä myös veroepäselvyyksien takia. Muuten hän on niin kiltti ja väritön naapurinpoika kuin vain voi olla. Anti-Maradona. Jos joku saa kootuksi mukaansa tempaavan tarinan Messistä kentän ulkopuolella, se on taidonnäyte.

Jos joku kykenee kertomaan muillekin kuin futishulluille Messin magian kentällä, sekin on saavutus ja kansanvalistusta."

Tarzan-apinoita ja feikki-Obamaa

Toimittaja Marja Juonala nostaa tarjonnasta eläinten oikeuksia käsittelevän See No Evil -dokumentin.

"Eläinten oikeuksista puhutaan aivan liian vähän. Monille meistä on jäänyt mieleen Tarzan-elokuvien Cheeta-apina, hauska veijari
ja ihmisen ystävä.

Hollantilainen Jos de Putter on tehnyt elokuvan Cheetasta, Kanziasta ja Knucklesista, kolmesta apinasta, jotka ihminen on eristänyt lajitovereistaan ja käyttänyt julmastikin tieteen ja taiteen palvelijoina.

De Putter on vieraana festivaaleilla ja keskustelua varmasti syntyy."

Toimittaja Jelena Leppänen nappasi tärpikseen dokumentin, joka kertoo feikki-Obaman eämästä.

"DocPointissa näytettävä Bronx Obama kertoo kaksoisolentojen ei niin helposta elämästä. Keskiössä on Louis Ortiz, joka toivoi elämänsä muuttuvan Barack Obaman tullessa valituksi presidentiksi.

Presidenttiä ulkoisesti muistuttava Ortiz alkaa toimia Obaman kaksoisolentona, mutta huvi on lyhytaikaista ja elämä edelleen haastavaa.

Dokumentissa on kiinnostava aihe, ja mikä parasta, se pureutuu tavallisen ihmisen elämään, unelmiin ja kamppailuun."

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa