Eteläsuomalainen yrittäjä-toimitusjohtaja huristeli Viron kilvissä olleella autolla Suomessa useamman vuoden ajan autoveroa maksamatta. Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta.
Sekä Virossa että Suomessa yrittäjänä toimiva mies toi Mercedes Benz -merkkisen maasturin Suomeen vuonna 2015.
Auto oli rekisteröity Viroon, eikä mies tehnyt autosta autoveroilmoitusta tai hakenut Tullilta erillistä lupaa auton verottomaan käyttöön.
Sen sijaan hän huristeli autolla ainakin vuoteen 2018 saakka. Käräjäoikeuden asiakirjoista käy ilmi, että poliisi pysäytti mersumiehen tuolloin liikenteessä eräänä lokakuisena sunnuntaina.
Mies joutui maksamattomien autoverojen takia oikeuteen.
Syyttäjä vaati miehelle tuomiota törkeästä veropetoksesta, sillä syyttäjän näkemyksen mukaan mies oli väistänyt toiminnallaan yli 20 000 euron autoverot. Mersu oli ollut koko ajan Viron kilvissä, vaikka mies eli ja käytti autoaan Suomessa.
Yrittäjä vetosi tietämättömyyteen
Mies kiisti syytteen käräjillä ja kertoi, että oli käyttänyt autoa vain satunnaisesti. Hän kertoi ajaneensa autolla työajoja Suomessa ja Virossa, mutta käyttäneensä autoa myös sellaisiin vapaa-ajan ajoihin, joihin hänen varsinainen käyttöautonsa ei soveltunut. Mies oli käynyt maasturilla esimerkiksi metsästysreissuilla.
Mies kertoi vuokranneensa auton alun perin omalta Viroon rekisteröidyltä yritykseltään ja olleensa siinä käsityksessä, että saisi käyttää autoa Suomessa verovapaasti. Hän oli kertomansa mukaan siinä uskossa, että autolla voisi liikkua EU:n alueella, kun kyse oli työsuhde- tai vuokra-autosta.
Mies sanoi olleensa tietämätön siitä, että hänen olisi tullut erikseen hakea Tullilta lupa ajoneuvon väliaikaiseen verottomaan käyttöön.
Mies arveli ajaneensa autolla parin vuoden aikana vain noin 80 päivää. Minkäänlaisia konkreettisia todisteita, kuten ajopäiväkirjaa, miehellä ei tästä kuitenkaan ollut.
Lue myös: Epäily: Suomalaisyritys toi kosmetiikkaa USA:sta väärillä tullinimikkeillä – puolen miljoonan euron hyöty
Laissa selkeät ehdot
Käräjäoikeuden silmissä tapaus oli selkeä.
Autoverolain mukaan Suomessa vakituisesti asuva henkilö voi kyllä käyttää ulkomaalaisen työnantajansa autoa Suomessa verottomasti, mutta vain tietyin ehdoin.
Käytön on oltava ensinnäkin väliaikaista. Laissa väliaikaisuus määritellään siten, että autoa on päivissä laskettuna käytetty vuoden aikana vähemmän Suomessa kuin ulkomailla.
Tällaiseen väliaikaiseen verottomaan käyttöön on myös erikseen haettava lupa Tullilta. Luvan on oltava mukana autossa aina sillä liikuttaessa.
Käräjäoikeus totesi, ettei yrittäjä ollut edes yrittänyt hakea lupaa. Sen sijaan hän oli vain jättänyt asian hoitamatta.
Lue myös: Syyttäjä: Lakitoimistoon toimitettiin kirjekuorissa yli 140 000 euroa käteistä – juristia epäillään Oulun pizzamafiaan kytkeytyvästä rahanpesusta
Törkeä rikos
Tietämättömyyteen ei käräjäoikeuden mukaan voinut asiassa vedota, sillä miehen olisi täytynyt ottaa asiasta selvää. Itse laki ei oikeuden mukaan ollut sillä tavalla epäselvä tai tulkinnanvarainen, että se olisi ollut omiaan aiheuttamaan epätietoisuutta.
Käräjäoikeus kiinnitti myös huomiota siihen, ettei mies ollut esittänyt minkäänlaisia todisteita sen tueksi, että hän todella olisi ajanut autolla Suomessa vain 80 päivää.
Mies vältti toiminnallaan yli 23 000 euron autoverot. Summa katsottiin tarpeeksi suureksi täyttämään törkeän veropetoksen tunnusmerkit.
Käräjäoikeus määräsi yrittäjän neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
Mies yritti valittaa tuomiostaan hovioikeuteen, mutta hovioikeus päätti, ettei asiaa oteta käsittelyyn. Käräjätuomio jäi pysyväksi.