Kaikuluotainten, lennokkien ja käteistukkujen kuljetusyrityksiä – ennätysmäärä rikosepäilyjä Suomen ja Venäjän rajalla viime vuonna

22:19img
Riittävätkö Venäjän ruplat sodan rahoittamiseen? Suomen Pankin arviot Venäjän taloudesta
Julkaistu 30.04.2023 12:03

MTV UUTISET – STT

Venäjälle määrätyt kansainväliset pakotteet ovat näkyneet Suomen ja Venäjän rajalla lisääntyneinä rikosepäilyinä. Aiemmin epäiltyjä säännöstelyrikoksia kirjattiin muutamia vuodessa, viime vuonna yli 300. Tuomioita on annettu esimerkiksi kaikuluotainten, lennokkien ja käteisen kuljetuksista tai kuljetusyrityksistä.

Säännöstelyrikos on kyseessä, kun Venäjälle yritetään viedä jotain, minkä pakotteet kieltävät. Siitä voidaan tuomita lievemmillään sakkoja tai törkeässä tekomuodossa jopa neljä vuotta vankeutta.

Osa rikosepäilyistä on jo edennyt käräjäoikeuteen. Useat niistä on käsitelty Kymenlaakson käräjäoikeudessa, koska Virolahdella sijaitseva Vaalimaan rajanylityspaikka on sen toimialueella.

Esimerkiksi viime vuoden lokakuussa Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen viisikymppisen miehen, joka oli vienyt Suomesta Venäjälle noin 27 000 euroa käteistä ja kaikuluotaimia.

Lue myös: Asiantuntija: Venäjän Helsingin suurlähetystössä on antenneja, joita käytetään signaalitiedusteluun

Kaikuluotaimien vienti Venäjälle muuhun kuin henkilökohtaiseen käyttöön on kielletty EU-asetuksen nojalla. EU katsoo, että niillä voi edistää Venäjän sotilaallista ja teknologista tai puolustus- ja turvallisuusalan kehittämistä.

Mies sanoi vieneensä yhden kaikuluotaimen omaan käyttöönsä ja kolme muille henkilöille. Käräjäoikeus tuomitsi hänet kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Rahat mies oli syyttäjän mukaan vienyt Venäjälle usealla eri kerralla kesä–heinäkuussa 2022. Kun mies pysäytettiin Vaalimaan raja-asemalla, hänen hallustaan takavarikoitiin 800 euroa. Nämä rahat käräjäoikeus määräsi menetettäväksi valtiolle.

Lastin määränpää muutettu käsin Venäjästä Kazakstaniksi

Viime vuoden lokakuussa Kymenlaakson käräjäoikeus ratkaisi myös jutun, jossa nelikymppinen mies oli yrittänyt kuljettaa Suomesta Venäjän rajan yli neljä kollia lämmönsiirtimiä, joiden arvo oli lähes 22 000 euroa.

Miehen hallusta löytyi samasta lastista tehdyt kahdet eri asiakirjat, joissa toisissa lastin määränpääksi oli merkitty Venäjä ja toisessa Kazakstan. Yhdessä asiakirjoista määränpääksi oli alun perin merkitty Venäjä, mutta myöhemmin se oli muutettu käsin Kazakstaniksi.

Lue myös: Tulli: Kahdeksan pakotteiden takia pidätettyä venäläistä huvivenettä ulosottoviranomaisille – taustalla monimutkaisia järjestelyjä

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että tuotteet olisivat olleet menossa Kazakstaniin. Oikeus katsoi, että säännöstelyrikos oli törkeä, kun otettiin huomioon tuotteiden arvo sekä kaksien asiakirjojen käyttäminen. Mies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lennokin vienti kaatui rajatarkastukseen

Kolmikymppinen mies yritti viime vuonna kuljettaa Vaalimaan rajanylityspaikalla Venäjälle lennokin, jolla hän omien sanojensa mukaan aikoi kuvata moottorikelkkasafaria Venäjällä.

Käräjäoikeus huomioi, että EU-asetuksen perusteella drone-laitteiden kaikenlainen vienti tai viennin yrittäminen Venäjälle on lähtökohtaisesti kielletty. Tarkoituksena on erityisesti estää sellaisten tuotteiden vienti, jotka ovat hyödynnettävissä sotilaallisiin tarkoituksiin. Lennokit liittyvätkin moniin Venäjän-rajan rikosepäilyihin.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen säännöstelyrikokseen ja tuomitsi hänet siitä lähes 1 200 euron sakkoihin.

Sama mies sai toisen syytteen säännöstelyrikoksesta, koska häneltä löytyi rajanylityspaikalla matkalaukusta käteistä rahaa yli 6 200 euroa. 

Lue myös: Epäily: Mies tuli Venäjältä Suomeen luvatta Kiteellä – haki turvapaikkaa

EU-maiden valuuttojen vienti Venäjälle on kielletty. Kielto ei koske rahoja, jotka on tarkoitettu Venäjälle matkustavan henkilön tai hänen mukanaan matkustavien perheenjäsenten henkilökohtaiseen käyttöön, joskin henkilökohtaisen käytön rahamäärää arvioidaan tapauskohtaisesti. Samaten kielto ei ulotu rahoihin, jotka aiotaan vain kuljettaa Venäjän läpi.

Mies oli sanonut matkustavansa Venäjän jälkeen Dubaihin, jossa hän aikoi käyttää valtaosan rahoista. Koska mies pystyi esittämään näyttöä matkasuunnitelmistaan sekä muun muassa siitä, että hän aikoi maksaa majoituksensa Dubaissa vasta paikan päällä käteisellä, käräjäoikeus katsoi, että kyse oli sallitusta valuutan kauttakuljetuksesta Venäjän läpi.

Pietarilaisnainen menetti käteiset ja sai yli 4 000 euron sakot

Käteisen suhteen huonommin kävi kolmikymppiselle naiselle, joka yritti viedä Suomesta Venäjälle seteleinä lähes 73 000 Ruotsin kruunua (vajaat 6 500 euroa) ja vajaat 800 euroa. Noin puolet kruunuista löytyi naisen matkatavaroista sukkaan sullottuna.

Nainen oli Ukrainan ja Venäjän kansalainen ja hän oli matkalla Pietariin, joka oli myös hänen kotipaikkansa. Käräjäoikeus katsoi, ettei naista voitu pitää EU-asetuksen tarkoittamana Venäjälle matkustavana henkilönä vaan Venäjällä asuvana henkilönä, jolla ei ole oikeutta viedä EU-valtioiden valuuttaa Venäjälle edes henkilökohtaista käyttöään varten. 

Nainen tuomittiin säännöstelyrikoksesta yli 4 200 euron sakkoihin sekä menettämään käteiset rahat valtiolle.

Monet säännöstelyrikoksesta epäillyistä ovat vedonneet siihen, etteivät he ole tienneet pakotteista johtuvista kielloista. Tuomioissaan käräjäoikeus on kuitenkin katsonut, että matkustajan velvollisuuksiin kuuluu ottaa tällaisista asioista selvää. 

Lue myös: Rajavartiolaitos: Venäjän kansalainen oleskeli Schengen-alueella luvatta yli kolme vuotta – oleskeluajan ylityksiä aiempaa enemmän

Lue myös: Pakotteet eivät ole purreet Venäjän talouteen toivotulla tavalla – näin ne näkyvät tavallisen venäläisen arjessa

Tuoreimmat aiheesta

Rajavalvonta