Startup-yrityksiin erikoistuneen Slush-konferenssin toimitusjohtajana reilun vuoden toiminut Riku Mäkelä jätti tehtävänsä kesäkuussa 2016 ja tilalle nousi Marianne Vikkula. Nimi ei vielä varmasti sano monellekaan mitään, mutta nuori nainen puuhaa suuresta tapahtumasta entistäkin kansainvälisempää ja isompaa.
Vikkula, 24, ei myöskään edusta ehkä tyypillisintä mielikuvaa toimitusjohtajasta. Hän on entinen MM-tason kilpaurheilija, joka nousi alle kolmessa vuodessa Slushin vapaaehtoisesta työntekijästä ensin talousjohtajaksi, sitten varatoimitusjohtajaksi ja lopulta itse korkeimmalle pallille.
Samalla hän opiskelee Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta.
Miten tämä kaikki on mahdollista? Vikkulan mukaan syynä ovat ihmiset.
– Tosi paljon muista ihmisistä sekä oppii että saa hyvää energiaa tehdä asioita.
Joukkuevoimistelua vuosia harrastanut ja lajin parissa kilpaillut Vikkula kasvoi kauppatieteilijöiden perheessä.
– Sitä kautta olen nähnyt, kuullut ja kasvanut aika yhteiskunta- ja talouskiinnostuneeksi.
Huippu-urheilussa ja yrittäjyydessä samoja piirteitä
Slushiin Vikkulan ajoi ensin tapahtumassa mukana ollut opiskelukaveri ja lopullisen niitin toimintaan sitoutumiselle antoi tapahtuman tekemisen henki.
– Olen ihmisenäkin aika innostuvaa tyyppiä, muta myös talkoohenki on urheilutaustaisena vahva.
– Innostun tosi paljon siitä, mitä pääsin tekemään ensimmäisenä vuonna 2013. Ehkä ennen kaikkea se, mikä minussa sytytti kipinän, oli nimenomaan se tekemisen meininki, vastuuta annetaan heti kaikille alusta alkaen.
Vahvasta urheilutaustasta kertoo paljon myös se, että esikuvista kysyttäessä Vikkula kertoo lukevansa yritysjohtajien kirjojen lisäksi myös huippu-urheilijoiden elämänkertoja.
– Mielestäni huippu-urheilussa ja yrittäjyydessä on tietyllä tavalla paljon samoja piirteitä. Millaisia haasteita ja miten joudut kamppailemaan itsesi kanssa.
Jotain jää tekemättä, jos johtajissa ei ole naisia
Viime aikoina on käyty paljon keskustelua tasa-arvosta ja naisten asemasta sekä yritysmaailmassa että politiikassa.
Vikkula tunnistaa naisjohtajien puutteeseen liittyvän ongelman. Hänestä asian eteen tehdään kuitenkin työtä.
– Siitä ei vain puhuta, sen eteen tehdään myös töitä. En ole ainakaan oman urani aikana joutunut kohtaamaan mitään haasteita sukupuoleen liittyen.
Myös Slush on ottanut asiakseen edistää tasa-arvoa.
– Kasvuyritysmaailma on vaikea kenttä – vain noin neljä prosenttia teknologiayrittäjistä on naisia. Me teemme paljon töitä sen eteen, että määrä kasvaisi ja erityisesti lavaohjelmamme kautta pyrimme tuomaan esille roolimalleja.
– Onhan se fakta, että jotain jää luomatta tai tekemättä, jos yritysten perustaja- ja johtamispohja on niin polarisoitunut.
Suora lento San Franciscosta Suomeen
Tulevan marraskuu Slushissa Vikkulan kädenjälki tulee näkymään paitsi ohjelmassa myös tapahtuman kansainvälistymisessä. Itse Vikkula toivoo, että hänen vaikutuksensa tulee näkymään myös Slushin tekijöissä.
Vapaaehtoisia on tänä vuonna mukana huikeat 1800.
– Toivon, että kädenjälkeni näkyy eniten tiimissä. Meillä on tänä vuonna isompi vapaaehtoismäärä kuin koskaan aikaisemmin.
– Olemme tänä vuonna järjestämässä enemmän ulkomaantapahtumia. Odotan innolla, miten se näkyy Suomen tapahtumassa. Meidän tavoitteemme on kuitenkin kasvattaa ulkomaalaisten kävijöiden määrää suhteessa koko kävijämäärään.
Osa ulkomaista panostusta on myös kasvuyrittäjyydestään ja innovaatioistaan tunnetusta San Franciscosta Suomeen lähtevä suora lento. Paikalle on saapumassa esimerkiksi tunnettu kasvuyrityssijoittaja Steve Jurvetson, joka istuu tällä hetkellä muun muassa sähköautoyritys Telsan hallituksessa.
– Lennon avulla olemme saaneet sellaisia nimiä Helsinkiin, jotka eivät koskaan aiemmin ole edes harkinneet tulevansa, Vikkula nauraa.