Ensi tammikuun presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta edeltää tusinan verran tenttejä, joista takana on nyt kolme. Hatunnosto ehdokkaille siitä, että he ovat moiseen maratoniin suostuneet. Mutta Maanpuolustuskurssiyhdistyksen maanantai-iltana Helsingin yliopiston juhlasalissa järjestämän tentin jälkeen voi perustellusti kysyä: Mihin näitä kaikkia tarvitaan? Näin kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen
Nykyisessä asetelmassa vaaleista näyttäisi puuttuvan minkään sortin vakavasti otettava vastakkainasettelu. Ei ole vasemmisto-oikeisto-kamppailua. Ei ole nais-mies-kisaa. Ei ole kunnollista ottelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjasta, jollei sellaiseksi laske Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren jyrkkää EU-vastaisuutta. Yksi maanantai-illan huomioista oli tosin se, että myös Vasemmistoliiton ehdokas, europarlamentaarikko Merja Kyllönen ilmoittautui nyt vahvaksi EU-skeptikoksi, ainakin mitä tulee EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseen.
Istuva presidentti Sauli Niinistö saattoi esiintyä yliopiston juhlasalissa suorastaan liioitellun rentona oppimestarina siitä yksinkertaisesta syystä, ettei yksikään ehdokkaista viitsinyt taikka osannut haastaa häntä kunnolla. Niinistön kilpailijat voisivat vähitellen heittää turhan kohteliaisuuden hiivattiin – nyt on vaalit!
Mahdollisuuksia toki löytyy. Olisi aivan perusteltua ottaa kiinni vaikkapa Niinistön taannoisesta, Suomen mediassa olemattomalle huomiolle jääneestä haastattelusta espanjalaisessa El Pais-lehdessä. Siinähän Niinistö antoi ymmärtää, ettei kannata neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Nato-jäsenyydestä. Mikä on, ettei kansansuosion huippulukemissa paistattelevalle presidentille kelpaa kansan ääni Nato-neuvonantajana?
Niinistön vastaus tähän kysymykseen lienee sama, jonka vihreiden ehdokas Pekka Haavisto tentissä lausui ääneen. Jos kansanäänestykseen mentäisiin, Suomi ja suomalaiset todennäköisesti joutuisivat ennennäkemättömän ulkomailta suuntautuvan mielipidevaikuttamisen kohteeksi. Äänestäjistä tulisi tällaisten (kyber)operaatioiden ”koekaniineja”.
Joka tapauksessa on kiintoisaa, jos suomalaisten päättäjien keskuudessa yhä laajemmin on syntymässä vakaumus, jossa neuvoa-antavaa kansanäänestystä kaihdetaan. Se on selkeä muutos aiempaan, sillä tähän asti moni kysymystä vältellyt poliitikko on voinut siivota koko Nato-kysymyksen agendalta sillä perusteella, että kansan selkeä enemmistö on mielipidemittauksissa jäsenyyttä vastaan.
Toisen olennaisen Natoon liittyvän probleeman nosti tentissä esiin keskustan Matti Vanhanen. Hän huomautti, ettei ole itsestään selvää, että Natoon pyrkivä Suomi saisi hakemukselleen kaikkien Nato-maiden tuen. Esimerkkinä on Nato-maa Turkki, joka voisi aivan hyvin kytkeä tulehtuneet EU-suhteensa Naton laajentumiskeskusteluun.
Niinistön haastajien puolustukseksi on kyllä sanottava, että kunnollista haastamista vaikeutti maanantain tenttiin valittu formaatti. Siinä jokainen ehdokas piti ennakkoon annetusta yleisökysymyksestä noin kolmen minuutin alustuksen, minkä jälkeen muut ehdokkaat saivat esittää alustajalle kysymyksiä. Tällä valinnalla tilaisuuden juontaja Pauli Aalto-Setälä ulkoisti tenttaamisen ehdokkaille itselleen ja samalla mahdollisti keskustelun loppumattoman poukkoilun sinne tänne.
Onneksi tulossa ovat vielä oikeat, oikeiden tv-kanavien tentit. Ne aloittaa 13. joulukuuta MTV. Ylen tentti on vuorossa heti seuraavana päivänä. Niihin on osaavien juontajien avulla mahdollista ladata nähtyä enemmän sähköä, varsinkin jos tenttejä ennen julkaistavissa mielipidemittauksissa olisi nähtävissä edes vähän värinää Niinistön vastaehdokkaiden eduksi.
Muussa tapauksessa vuoden 2018 presidentinvaaleista uhkaa tulla suoran kansanvaalihistorian tylsin näytelmä.
Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö.
7:14
4:25