Rekkaisku Länsi-Berliinin ytimessä joulumarkkinoille järkyttää, muttei yllätä enää ketään. Saksa on Euroopan suurin maa ja sinne saapui maailman kriisipesäkkeistä viime ja tänä vuonna eniten turvapaikanhakijoita, yli miljoona.
Tähän asti Saksa on päässyt terrorismin kanssa vähällä Ranskaan, Belgiaan, Espanjaan ja Britanniaan verrattuna, todennäköisesti hyvän onnen ja tehokkaan tiedustelun ja terrorismintorjunnan ansiosta.
Nykyoloissa on kuitenkin selvää, ettei tämä voinut jatkua loputtomiin. Miljoonan muslimitaustaisen turvapaikanhakijan joukkoon mahtuu monta radikalisoitunutta henkilöä, jolla on pahat mielessä.
Joukkomurha - jos ja kun teko sellaiseksi osoittautuu - tulee kärjistämään äärimmilleen Saksassa käytävän keskustelun maan turvapaikkapolitiikasta. Ja keskustelun ytimessä on liittokansleri Angela Merkel. Hän ilmoitti kuukausi sitten pyrkivänsä ensi syksyn vaaleissa neljännelle liittokanslerikaudelle. Jos hän tulee valituksi, odotettavissa on neljä viheliäistä vuotta.
Viime kuukaudet on Saksassa eletty jonkinlaista suvantovaihetta, kun on näyttänyt siltä, että maan viranomaiset ovat saaneet tilanteen hallintaan.
Seestyminen näkyi muun muassa äskettäin julkaistussa mielipidetiedustelussa. Tässä Saksan yleisradioyhtiön kakkoskanavan ZDF:n mittauksessa kysyttiin muun muassa, miten liittokansleri Angela Merkel on suoriutunut pakolaispolitiikassa. 50 prosenttia oli sitä mieltä, että hyvin, 45 prosenttia katsoi, että huonosti. Vielä muutama kuukausi sitten tilanne oli päinvastainen.
On helppo arvata, että seuraavassa mittauksessa vaaka kallistuu taas toiseen suuntaan.
Siinä mielessä perusasetelma ei toki muutu, että Saksan kansa on syvästi jakautunut asiassa.
Valitettavasti tämä on juuri sitä, mitä terroristit haluavat: levittää pelkoa sitä kautta eripuraa länsimaihin. Brittien, espanjalaisten, belgialaisten ja ranskalaisten jälkeen järkkyy nyt saksalaisten turvallisuudentunne.
Maan turvallisuuskoneisto joutuu epäilemättä vastaamaan kiusallisiin kysymyksiin. Onko terrori-iskuun varauduttu riittävästi, kun kerran tiedossa on ollut, että joulumarkkinat ovat potentiaalinen näyttämö terrori-iskulle? Eikö Nizzan 80 uhria vaatinutta ja samalla demonisella menetelmällä toteutettua iskua ole otettu kyllin vakavasti?
Berliinin iskun vaikutukset tuntuvat Suomessa asti. Berliinistä on kymmenen viime vuoden aikana tullut monen suomalaisen suosikkikaupunki, joka on maantieteellisesti lähempänä kuin Nizza, Bryssel, Pariisi, Lontoo tai Madrid. Ja lähempänä myös suomalaisten sydämiä.