Toiveena suunniteltu sektio? Punnitse näitä pitkäaikaisvaikutuksia

Keisarileikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti, mutta harvoilla on selvää käsitystä niiden pitkäaikaisista vaikutuksista äidin ja lapsen terveyteen. Tuoreen tutkimuskatsauksen tulokset antavat miettimisen aihetta naisille, jotka haluavat keisarileikkauksen ilman lääketieteellisiä perusteluja.

PLOS Medicine -lehdessä julkaistussa katsauksessa yhdistettiin ja analysoitiin 80 tutkimuksen aineistot. Käytettävissä oli noin neljän miljoonan naisen ja 900 000 lapsen terveystiedot.

Tulosten perusteella keisarileikkauksella synnyttäneillä naisilla on alateitse synnyttäviä harvemmin virtsankarkailua, lantioelinten laskeumia ja kohdunlaskeumia. Toisaalta keisarileikkauksen läpikäyneillä on enemmän ongelmia tulevissa raskauksissa ja synnytyksissä, ja lapsilla keisarileikkaus suurentaa astman ja lihavuuden riskiä.

Tutkijat laskivat, että yhden virtsankarkailutapauksen ehkäiseminen edellyttää 19 keisarileikkausta, mutta 1 500 keisarileikkausta kohden yhdeksän lasta sairastuu astmaan.

Tulevissa raskauksissa todetaan 1 500 keisarileikkausta kohden kaksi etisistukkatapausta, kaksi kohdun repeämää, 21 keskenmenoa ja yksi kohtukuolema. Keisarileikkaus saattaa myös heikentää hedelmällisyyttä.

Valtaosa analysoiduista tutkimuksista oli ei-kokeellisia, joten ne eivät riitä kausaalisten suhteiden todistamiseen. On silti todennäköistä, että havaitut yhteydet johtuvat pääosin juuri keisarileikkauksista.

Tutkijat toivovat, että tulokset auttavat lääkäreitä ja äitejä punnitsemaan keisarileikkauksen riskejä ja vaikutuksia. Monesti keisarileikkaus on pakko tehdä äidin ja lapsen turvallisuuden takaamiseksi, mutta entistä useammin synnyttäjät haluavat sen ei-lääketieteellisten syiden takia.

Suomessa joka kuudes synnytys tapahtuu keisarileikkauksella, Länsi-Euroopassa joka neljäs ja Yhdysvalloissa joka kolmas. Etelä-Amerikassa luku on korkeampi – jopa neljä lasta kymmenestä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat