Tuore Karoliinisen instituutin johtama tutkimus yhdisti keisarileikkauksen suurempaan autismin ja ADHD:n todennäköisyyteen lapsella. Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että keisarileikkaus itsessään ei todennäköisesti aiheuta näitä kehityshäiriöitä, vaan syy lienee sektion taustalla olevissa tekijöissä.
JAMA Network Open -julkaisussa ilmestynyt tutkimus vihjaa, että keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla on suurempi riski autismiin ja ADHD:n kuin alateitse syntyneillä lapsilla. Tutkimuksen mukaan riski autismiin on kohonnut 33 prosentilla ja ADHD:n 17 prosentilla.
Löydökset tehtiin meta-analyysissä, joka perustuu 61 tutkimukseen, jotka käsittävät yli 20 miljoonaa synnytystä.
LUE MYÖS: Toiveena suunniteltu sektio? Punnitse näitä pitkäaikaisvaikutuksia
Keisarileikkaus itsessään ei todennäköisesti selitä yhteyttä
Tutkijoiden mukaan yhteyttä voivat selittää keisarileikkauksella synnyttäneiden naisten korkeampi ikä, lapsen geneettiset riskitekijät sekä lapsen syntymän jälkeen saamat antibiootit.
Asiantuntijoiden mukaan onkin todennäköisempää, että kohonnutta kehityshäiriöiden riskiä lisäävät keisarileikkausta ennemmin sen taustalla olevat tekijät.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
– Keisarileikkauksen tarve johtuu usein ongelmista, jotka voivat vaikuttaa aivojen toimintaan, kuten heikosti toimivaan istukkaan. On hyvin epätodennäköistä, että keisarileikkaus itsessään johtaisi näihin mielenterveydellisiin vaivoihin sen perusteella, mitä tällä hetkellä tiedämme aivojen fysiologiasta ja keisarileikkauksen vaikutuksista, sanoo synnytysopin professori Andrew Shennan brittilehti The Telegraphille.
Kings College Londonissa työskentelevä Shennan muistuttaa, ettei naisten tulisi huolestua keisarileikkauksesta, joka suoritetaan usein vauva elämää uhkaavia riskejä pienentämään.
Myös uutistoimisto Reutersille puhunut tutkimusta johtanut tohtoriopiskelija Tianyang Zhang Karoliinisesta instituutista sanoo, että olisi väärin demonisoida keisarileikkauksia.
Lisätutkimuksia tarvitaankin selvittämään, mikä on keisarileikkauksen sekä autismin ja ADHD:n yhteyden takana piilevä todellinen syy. Nyt julkaistussa tutkimuksessa ei huomioitu esimerkiksi äidin ikää, raskauden kestoa ja imettämistapoja, kritisoivat asiantuntijat australialaisen 7NEWS-uutiskanavan mukaan. Tutkimuksessa oli mukana myös australialaisia tiedemiehiä.
Keisarileikkauksessa on hyviä ja huonoja puolia
Aiemmissa tutkimuksissa keisarileikkauksella syntyneiden lapsien on huomattu olevan alttiimpia lihomaan ja heillä on huomattu olevan myös enemmän allergioita, diabetesta ja akuuttia lymfaattista leukemiaa.
Toisaalta keisarileikkaus voi myös pelastaa vauvan ja äidin hengen. Jos normaalille synnytykselle ei ole estettä, voi keisarileikkaus kuitenkin olla alatiesynnytystä vaarallisempi vaihtoehto.
LUE MYÖS: Tutkimus: Synnytys kannattaa käynnistää 39. raskausviikolla – vähentää äidin ja lapsen riskejä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
7:43
Lähteet: The Telegraph, Reuters, 7NEWS, JAMA Network Open, Terveyskirjasto