Mitä ihminen katuu? Sitä, ettei elänyt elämäänsä täysillä. Sitä, ettei sallinut itsensä olla onnellinen. Älä siis anna onnellisuutesi olla muista kiinni – älä ole myöskään itse oman onnesi tiellä.
Mikä tekee – tai tekisi – sinut onnelliseksi?
“Kunhan saan kokeista kymppejä, sitten olen onnellinen.”
”Jos vain pärjään koulussa/töissä, se tekee minusta onnellisen.”
”Sitten kun löydän sen oikean/menen naimisiin, sitten minusta tulee onnellinen.”
”Kun olet tilannut nämä kengät netistä ja saan ne käyttööni, sitten olen onnellinen!”
"Sitten kun jään eläkkeelle, voin vihdoin keskittyä itseeni ja tehdä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi."
“Kunhan laihdun, olen vihdoin onnellinen, kun olen muiden silmissä viehättävämpi.”
Huomaatko näiden lauseiden yhtäläisyyden? “Sitten kun” jotain tapahtuu, vasta sitten voi, saa ja pystyy olemaan onnellinen – mutta onko se todella oikea tapa lähteä tavoittelemaan omaa onnellisuutta?
Tiedäthän sen tunteen, kun olet saavuttanut jotain, jonka eteen olet nähnyt vaivaa ja aikaa... ja sitten olo onkin tyhjä?
Monesti asiat, joiden ajattelemme ja uskomme tekevän meidät onnelliseksi, ovatkin niitä, joiden kautta haemme hyväksyntää tai huomiota muilta.
Kysymys kuuluukin, sidotko onnesi muihin ihmisiin ja heidän odotuksiinsa? ”Jos teen heidät onnelliseksi, sitten olen itsekin onnellinen”.
"Älä etsi syyllisiä muista ihmisistä.
Hyvät ihmiset antavat sinulle onnellisuutta.
Pahat ihmiset antavat sinulle kokemusta.
Kaikista pahimmat ihmiset antavat sinulle opetuksen.
Ja kaikista parhaimmat ihmiset antavat sinulle arvokkaita muistoja."
Ajatus on osittain kaunis, mutta siinä piilee yksi vaara: kun saavutat nämä asiat, et välttämättä olekaan itse onnellinen, vaan olo on tyhjä, jopa eksynyt. Koska tavoitteesi ja pyrkimyksesi eivät olekaan olleet niitä, jotka tekisivät sinut itsesi onnelliseksi. Nämä odotukset tai olettamukset siitä, mitä muut sinulta vaativat, voivat myös kummuta omista luuloistasi.
Jos sidot onnesi muihin ihmisiin, et koskaan pysty kontrolloimaan omaa onneasi – koska et yksinkertaisesti voi kontrolloida muita. Pariskunnat eroavat, isäsi ei kehu sinua koskaan toivomallasi tavalla, äitisi ei pidäkään uudesta kumppanistasi tai et saa pomoltasi kiitoksia hyvästä työstä, johon näit aikaa ja vaivaa.
Varo myös Minun pitäisi -ajattelua: sinun pitäisi olla aina vain parempi, menestyvämpi tai liikunnallisempi – eli et kelpaakaan omana itsenäsi.
Tuoko maallinen mammona onnen?
Jos esimerkiksi tavara, maallinen mammona tai shoppailu tekevät sinut onnelliseksi, muista, ettei tunne ole kovinkaan kestävä. Sitten haluat vain lisää. Ajattelet, "kunhan vain saan vielä tämän, sitten olen onnellinen". Oravanpyörä on valmis.
Tunnistitko itsesi? Himoshoppailija ostelee saadakseen muuta ajateltavaa
Sama pätee rahan kanssa. Jos raha tuo onnea, helposti ajattelee, että rahaa pitää saada tai tienata lisää. ”Kun minulla tämän verran rahaa, sitten olen onnellinen.”
Älä jää katumaan sitä, ettet ollutkaan onnellinen
Mikä sitten tekee sinut onnelliseksi? Kysymys voi olla yllättävän vaikea.
Monet katuvat vanhemmiten, etteivät eläneet omaa elämäänsä.
TOP 5: Tätä ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan
1. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää niin, että olisin ollut rehellinen itselleni – enkä olisi elänyt sitä elämää, jota muut minulta odottivat.
2. Toivon, että en olisi tehnyt niin kovasti töitä.
3. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta ilmaista tunteitani.
4. Toivon, että olisin pitänyt yhteyttä ystäviini.
5. Toivon, että olisin antanut itseni olla onnellisempi.
Lähde: The Top Five Regrets of The Dying
Mieti, mikä on sinulle tärkeää, millä on sinulle väliä ja miksi. Tärkein tie onnellisuuteen löytyykin sinusta: kun opit tuntemaan itsesi, arvosi ja omat ilon lähteesi, silloin voit olla aidosti ylpeä itsestäsi sekä tyytyväinen itseesi. Ja näin ollen onnellinen.
Kun saattohoitajana vuosia toiminut Bronnie Ware listasi viisi yleisintä asiaa, joita ihmiset katuivat kuolinvuoteellaan, yksi niistä oli: toivon, että olisin antanut itseni olla onnellisempi.
Onnellisuus voi siis olla myös valinta. Mutta se valinta sinun on tehtävä itse. Sinun on tehtävä sen eteen myös töitä, kestettävä kolhut ja otettava oppia niistä.
Mieti, jos huomenna olisikin viimeinen päiväsi, katuisitko sitä, että sinun olisi pitänyt antaa itsesi olla onnellisempi?
Osittainen lähde: Lifehack.org