Minun pitää olla ahkera. Minun pitää tehdä töitä 8-16. Millainen sinun elämän vaatimuslistasi on?
"Huomaan ajattelevani usein, että minun pitää osata kaikki itse heti ja nyt, enkä saa kysyä apua."
Millaisia odotuksia sinun elämääsi kohdistuu? Tätä pohtii Tiny Buddha.
Odotuksia ja vaatimuksia
”Täytyy urheilla vähintään kolmena päivänä viikossa. Kotona pitää olla siistiä. Roskat täytyy kierrättää ja lajitella – vaikka ei aina jaksaisi, vaan tekisi mieli heittää kaikki vaan sekajätteeseen!”
”Joka päivä täytyy käydä ulkona tai lenkillä, vaikka väsyttäisi ja ilma olisi huono. Ei saa pelkästään jäädä kotiin sohvalle, vaikka haluttaisi.”
”Minun pitää selvitä ja jaksaa.”
Sinut on kasvatettu tietyllä tavalla, tietyin odotuksin. Koulussa, kotona ja työelämässä meihin jokaiseen kohdistuu odotuksia ja vaatimuksia, jotka johtavat minun pitäisi -ajatteluun: et voi olla oma itsesi, koska sinun pitäisi olla parempi, menestyvämpi tai vaikkapa liikunnallisempi.
Jos et koskaan pysähdy miettimään, kenen elämää toteutat, saatat lopulta viettää 20 vuotta työpaikassa, jossa sinun "kuuluu" muiden mielestä olla.
Elämme epävakaassa maailmassa, jossa esimerkiksi työpaikan saaminen ei ole itsestäänselvyys. Siksi monet jäävät turvalliseen, vakaaseen ja epätyydyttävään työhön – vain siksi, että töissä täytyy käydä, eikä riskejä kannata ottaa. Entä, jos kaikki meneekin riskinoton myötä vain huonommaksi?
Koetko sinäkin olevasi kiitollisuudenvelassa? Et halua tuottaa pettymystä äidille, isälle tai yhteiskunnalle - niinpä teet ratkaisuja, joihin et itse ole tyytyväinen. Ajattelet, että onnellisuus on toisarvoista, tai että ehdit kyllä elää omannäköistäsi elämää "sitten myöhemmin, joskus eläkkeellä".
Mitä haluat?
”Minun pitää olla iloinen, minun pitää viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa.”
”Minun täytyy toteuttaa haaveitani! Joka päivä pitää nautiskella. ”
”Ympärilläni on paljon ihmisiä, jotka vakuuttavat minulle, että ulkomailla on vaarallista ja pelottavaa, siellä käy huonosti. Matkustan silti, eikä koskaan ole mitään tapahtunut. Hahaa!”
Miten muiden määrittämästä elämästä sitten pääsee omannäköiseensä elämään?
Ensin sinun täytyy tietää, mitä haluat. Tämä vaatii pitkää, tutkiskelevaa katsetta omaan itseen. Mitä haluat, jos et enää ota sääntöjä, ohjeita ja vaatimuksia vastaan itsesi ulkopuolelta?
Apua itsetutkiskeluun:
Vinkit, joiden avulla löydät rauhan elämääsi
Parisuhde rakentuu kahden minän suhteesta, mitä sinä tuot suhteeseen?
Etkö tiedä, mikä on oikea ratkaisu vaikeaan elämäntilanteeseesi? Lue tämä
"Miksi aina pelottaa?" Vastaus löytyy sisältäsi
"Olen jumissa omassa vankilassani". Ajatuksesi ja tunteesi ovat piintyneitä tapoja!
Et ole velkaa kenellekään! Näitä elämänvalintoja ei tarvitse perustella
"Elämä on pelkkää tuuripeliä" ja muut asiat, joita sinun täytyy lakata hokemasta itsellesi
Kun olet löytänyt unelman tai haaveen, jota tahdot tavoitella, tarvitaan sokeaa rohkeutta ja voimaa. Elämäsi tulee luultavasti olemaan täynnä ihmisiä, jotka varoittelevat riskeistä, pitävät sinua "hulluna" ja ihmettelevät, miksi haluat tehdä asiaa X asian Y sijaan.
Unelmien toteuttaminen saattaa myös uhata muiden maailmankuvaa: jos sinä uskallat, mutta he eivät, saattaa seurauksena olla kaunaa ja pahaa tuulta. Ettäs kehtaat tehdä, mitä haluat!
Ymmärrä, ettei niin sanottu taisteleminen koskaan lopu. Mielesi ei pidä uhasta, tuntemattomasta ja riskeistä. Siksi joudut voittamaan itsesi yhä uudelleen: kun haluat matkustaa maailman ääriin, mielesi käskee sinun jäädä turvaan kotiin. Unelmissa ja onnessa ei kuitenkaan ole kyse järjen äänestä, vaan jostakin syvemmästä. Hiljenny kuuntelemaan itseäsi. Mitä pieni ääni mielessäsi toivoo?
Mitä tekisit, jos saisit tehdä mitä vain?
”Minun täytyy tehdä töitä niin, että pärjään omillani ja pystyn itsenäisesti takaamaan itselleni sellaisen elintason, jota kaipaan. En saa olla muiden rahojen varassa.”
”Velvollisuuteni on huolehtia omasta hyvinvoinnistani pitämällä kehostani huolta parhaani mukaan, liikkumalla ja syömällä ravitsevaa ruokaa”.
Lakkaa ajattelemasta sitä, mitä muut ajattelevat sinusta. Saatat elää tietyllä tavalla vain ”varmuuden vuoksi” - siis siksi, että joku jossakin saattaisi hermostua, jos teetkin toisin. Tosiasiassa ihmisillä on yleensä liian kiire miettiä itseään ja omia tekemisiään.
Pysähdy ajattelemaan, mitä tekisit, jos saisit tehdä mitä vain. Miten eläisit, jos kukaan ei olisi koskaan opettanut sinulle, miten "kuuluu elää"?
Pane aikasi ja energiasi asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Kirjoita, lue, liiku, älä liiku. Tee sitä, mitä haluat tehdä.
Maailma on aina valmis vaatimaan meiltä lisää, enemmän ja mielellään myös paremmin ja nopeammin. Vaatii rohkeutta olla aito, koska omien haaveiden seuraaminen voi johtaa konflikteihin ja epämukaviin tilanteisiin. Pienet rohkeuden teot kuitenkin varmistavat, että elät itsesi näköistä elämää jo tänään – et huomenna.
Kursivoidut kohdat ovat MTV Lifestylen toimituksen kertomuksia.
Lähde: Tinybuddha.com