Tokion olympialaisissa enemmän sateenkaariurheilijoita kuin yhteensä aiemmin – ”Haluan olla esikuva nuorille”

2:54img
Sateenkaarikansan representaatio nousi kaikkien aikojen ennätykseen Tokiossa.
Julkaistu 11.08.2021 06:02

Karoliina Sorjonen

karoliina.sorjonen@mtv.fi

Tokion 2020 olympialaiset ovat ohi, mutta niiden vaikutus on tullut jäädäkseen. Japanissa järjestettävissä kesäolympialaisissa kilpaili enemmän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia urheilijoita kuin aiemmissa kesäolympialaisissa yhteensä.

Outsportsin mukaan, jos kaikki sateenkaariurheilijat laskettaisiin saman maan urheilijoiksi, he olisivat maailman seitsemänneksi menestynein maa 56:lla mitalilla.

Englantilainen sukeltaja ja olympiakultamitalisti Tom Daley on uutisesta innoissaan.

– Olen todella onnekas, kun voin edustaa Iso-Britanniaa, missä minulla voi olla aviomies ja lapsi ilman negatiivisia seurauksia.

Olympiamitalisti kannustaa nuoria

Tom Daley kertoi julkisuudessa seksuaalisuudestaan vuonna 2013. Hän avioitui puolisonsa kanssa vuonna 2017.  

Daley toivoo voivansa toimia esikuvana, ja kannustaa nuoria, jotka kokevat olevansa yksin oman seksuaalisuutensa kanssa.

– Haluan nuorten tietävän, että vaikka he tuntisivat itsensä yksinäisiksi tai erilaisiksi, tekemällä töitä voi saavuttaa mitä tahansa. Se kuka olet, ei määrittele sitä mihin kaikkeen pystyt, Daley rohkaisee.

Tienraivaajat tehneet ulostulosta helpompaa

Tienraivaajat kuten Daley tekevät helpommaksi muille urheilijoille olla omia itsejään. Näin kokee myös 21-vuotias australialainen skeittaaja Poppy Starr Olsen.

– Olemme tulleet pitkälle, ja tämä on jo paljon helpompaa kuin 20 vuotta sitten. Olen todella onnekas skeittauksessa, sillä laji on hyvin inklusiivinen.

Olsen kiittää olympiaurheilijoita, jotka ovat tehneet ulostulon helpommaksi nuoremmille sukupolville.

– Minulla on paljon roolimalleja, joita olen katsonut ylöspäin ja ketkä ovat auttaneet minua paljon.

Vihapuhe kohdistuu trans-urheilijoihin

Edelleen HLBTIQ+-urheilijat kokevat syrjintää ja vihapuhetta ympäri maailmaa.

HLBTIQ+ lyhenteellä viitataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Lyhennys koostuu sanoista homo, lesbo, bi, trans, inter ja queer.

Etenkin muunsukupuoliset ja trans-urheilijat nostetaan sosiaalisessa mediassa toistuvasti maalitauluiksi. Viime viikolla Suomessakin keskustelua herätti transnaisen Laurel Hubbardin esilläolo. Sukupuoltaan miehestä naiseksi korjannut Hubbard oli ensimmäinen naisten sarjassa kilpaillut transnainen. Hän jäi ilman tulosta painonnostossa.

Tokion olympiakisojen transnainen nostatti kohun – siirtoa naisten sarjaan suunnitteleva Jade Nyström: "Olen henkisesti valmis siihen"

Sukupuolensa korjanneen Hubbardin osallistumista olympialaisten naisten sarjaan kritisoitiin muun muassa sosiaalisessa mediassa.  Siellä hänen väitettiin saavan kohtuutonta etua muihin kisaajiin nähden.

– Meidän pitää tehdä vielä paljon töitä taataksemme transihmisten ja rodullistettujen transihmisten turvallisuus elää, olla ja kukoistaa maailmassa, tiivistää olympiamitalisti Matthew Mitcham, kuka kamppaili pitkään oman seksuaalisen identiteettinsä hyväksymisen kanssa. 

Tuoreimmat aiheesta

Seksuaalivähemmistöt