Maailman osakemarkkinoilla elpymisen merkkejä – Wall Street avasi nousussa, Tokio kipusi yli 10 prosenttia

Varsinkin Aasian pörssikurssit sukelsivat maanantaina reilusti, mutta tiistaina markkinat kuroivat pudotusta umpeen.

Kaupankäynti Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoilla alkoi tiistaina rauhallisemmissa merkeissä kuin aiempina päivinä.

Wall Streetin kaikki kolme pääindeksiä olivat vajaan prosentin nousussa kaupankäynnin alettua iltapäivällä Suomen aikaa.

Teollisuusindeksi Dow Jones osoitti ylöspäin 0,7 prosenttia, kun taas laaja-alaisempi S&P  500 oli 0,8 prosentin nousussa. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 0,4 prosenttia plussalla.

Vielä maanantaina pääindeksit tippuivat noin 2–3 prosenttia. Esimerkiksi Dow Jonesin arvosta suli pörssipäivän aikana yhteensä yli tuhat pistettä, mikä on uutiskanava CNN:n mukaan tapahtunut aiemmin vain 14 kertaa.

CNN:n mukaan Dow Jonesin ja S&P  500:n prosentuaaliset laskut olivat pahimmat sitten vuoden 2022, jolloin laskuja lietsoivat Yhdysvaltain keskuspankki Fedin aggressiiviset koronnostot.

Tokiossa reipasta nousua

Myös muualla maailmassa osakemarkkinat osoittivat tiistaina elpymisen merkkejä maanantain alamäen jäljiltä. Varsinkin Aasian pörssikurssit sukelsivat maanantaina reippaasti, mutta tiistaina markkinat kuroivat pudotusta umpeen.

Esimerkiksi Tokion pörssi sulkeutui yli 10 prosentin nousussa tiistaina edeltävän päivän historiallisen sukelluksen jälkeen. Tokion Nikkei 225 -indeksi ja laaja-alaisempi Topix-indeksi olivat kumpikin yli kymmenen prosenttia plussalla.

Maanantaina kumpainenkin indeksi sulkeutui yli 12 prosentin laskussa. Nikkei 225 putosi peräti yli 4  400 pistettä, mikä oli indeksin historian suurin pistepudotus.

Myöskään Euroopassa ei nähty enää tiistaina samanlaista alamäkeä kuin maanantaina. Lontoon pörssi sulkeutui noin 0,2 prosentin nousussa, ja myös Frankfurtissa päästiin täpärästi plussan puolelle. Sen sijaan Pariisissa jäätiin noin 0,3 prosenttia pakkaselle. Helsingissä taas pörssi sulkeutui noin 0,3 prosenttia plussalla.

Jenin kurssi sahaa

Japanin maanantaisen kurssisyöksyn taustalla oli muun muassa Japanin jenin vahvistunut valuuttakurssi, mikä haittaa maan vientiä. Maanantaina jenin arvo dollariin nähden oli vahvistunut kohinalla tasolle, jollaista ei ollut nähty tammikuun alun jälkeen. Tiistaina jenin arvo oli kuitenkin vuorostaan heikentynyt jyrkästi.

Valuuttayhtiö Monex odotti arvopaperimarkkinoilta luonnollista elpymistä jenin arvon heiketessä. Yhtiö sanoi kuitenkin odottavansa kaupankäynnin jatkuvan hermostuneissa tunnelmissa sijoittajien keskittyessä valuuttaliikkeisiin.

Rahoituspalveluyritys Nomura Securities lisäsi, että markkinat pysyvät todennäköisesti erittäin epävakaina tällä viikolla. Tiistaiset nousut yhtiö kuittasi jyrkän pudotuksen jälkeisenä teknisenä ponnahduksena takaisin.

Yksittäisistä yrityksistä tiistaina olivat selvästi koholla muun muassa elektroniikkajätti Sony Group, videopelijätti Nintendo sekä autovalmistajat Toyota ja Honda, joista jälkimmäisen odotetaan ilmoittavan ennätyksellisen tuloksen edeltävältä vuosineljännekseltä.

Googlella ja Applella huono päivä

Yksittäisistä yrityksistä Googlen emoyhtiö Alphabetin osakkeiden arvo laski maanantaina 4,6 prosenttia sen jälkeen, kun yhdysvaltalaistuomari asettui kilpailuviranomaisten puolelle ja katsoi yrityksellä olevan monopoliasema hakukoneensa kanssa.

Laitevalmistaja Applella oli niin ikään huono päivä markkinoilla, sillä yhtiö menetti 4,8 prosenttia. Laskua edelsivät uutiset, joiden mukaan Warren Buffetin holdingyhtiö Berkshire Hathaway oli leikannut osuuttaan teknologiajätistä.

Kovia laskuja nähtiin jo viime viikolla, kun muun muassa Yhdysvaltain heikot työllisyysluvut happamoittivat arvopaperimarkkinoiden mielialoja ja sijoittajat eivät olleet täysin tyytyväisiä suurten teknologiayhtiöiden tulosjulkistuksiin.

Institute for Supply Managementin palveluyrityskyselyn tulokset osoittivat puolestaan odotettua voimakkaampaa kasvua. Analytiikkayhtiö High Frequency Economicsin analyytikot kuvailivat kyselyn tuloksia virkistäviksi ja odotettua vahvemmiksi. He arvioivat, että tulokset auttavat torjumaan viime viikon taloustietojen synkkyyttä.

Kurssit sukelsivat maanantaina laajasti

Maailman pörssikurssit sukelsivat maanantaina laajalla rintamalla. Pudotus oli jyrkintä Japanissa, mutta osakemarkkinat valahtivat myös muualla Aasiassa.

Markkinoilla on herännyt viime aikoina pelkoja Yhdysvaltain talouden ajautumisesta taantumaan. Japanilainen Daiwa Securities -investointipankki sanoi, että maanantain syöksy osakemarkkinoilla heijastelee syventyvää huolta epävarmasta Yhdysvaltain taloudesta.

Aasian lisäksi markkinoiden alakulo välittyi maanantaina Eurooppaan. Lontoon ja Frankfurtin pörssit sulkeutuivat noin kahden prosentin ja Pariisin pörssi 1,4 prosentin laskuun. Helsingissä käyrä näytti niin ikään alaspäin, ja pörssi sulkeutui reilut kaksi prosenttia pakkasella.

Lue myös:

    Uusimmat