USA:n pörssit sulkeutuivat pahasti pakkasella

Laskut tasoittuivat jossain määrin pörssipäivän aikana, mutta kaikki kolme pääindeksiä olivat vielä maanantain päätteeksi selvässä laskussa.

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat maanantaina selvässä laskussa.

Teollisuusindeksi Dow Jones sukelsi 2,6 prosenttia. Arvosta lähti pörssipäivän aikana yhteensä yli tuhat pistettä, mikä on uutiskanava CNN:n mukaan tapahtunut aiemmin vain 14 kertaa.

Laaja-alainen S&P 500 päätti pörssipäivän 3,0 prosentin laskussa, kun taas teknologiapainotteinen Nasdaq oli 3,4 prosenttia miinuksella.

Laskut tasoittuivat jokseenkin päivän mittaan, sillä esimerkiksi Nasdaq oli ollut pörssien auettua yli kuuden prosentin sukelluksessa.

CNN:n mukaan Dow Jonesin ja S&P  500:n prosentuaaliset laskut olivat kuitenkin pahimmat sitten vuoden 2022, jolloin laskuja lietsoivat Yhdysvaltain keskuspankin Fedin aggressiiviset koronnostot.

Googlella ja Applella huono päivä

Yksittäisistä yrityksistä Googlen emoyhtiö Alphabetin osakkeiden arvo laski 4,6 prosenttia sen jälkeen, kun yhdysvaltalaistuomari asettui kilpailuviranomaisten puolelle ja katsoi yrityksellä olevan monopoliasema hakukoneensa kanssa.

Laitevalmistaja Applella oli niin ikään huono päivä markkinoilla, sillä yhtiö menetti 4,8 prosenttia. Laskua edelsivät uutiset, joiden mukaan Warren Buffetin holdingyhtiö Berkshire Hathaway oli leikannut osuuttaan teknologiajätistä.

Kovia laskuja nähtiin jo viime viikolla, kun muun muassa Yhdysvaltain heikot työllisyysluvut happamoittivat arvopaperimarkkinoiden mielialoja ja sijoittajat eivät olleet täysin tyytyväisiä suurten teknologiayhtiöiden tulosjulkistuksiin.

Institute for Supply Managementin palveluyrityskyselyn tulokset osoittivat puolestaan odotettua voimakkaampaa kasvua. Analytiikkayhtiö High Frequency Economicsin analyytikot kuvailivat kyselyn tuloksia virkistäviksi ja odotettua vahvemmiksi. He arvioivat, että tulokset auttavat torjumaan viime viikon taloustietojen synkkyyttä.

Kurssit sukelsivat laajalla rintamalla

Maailman pörssikurssit sukelsivat maanantaina laajalla rintamalla. Pudotus oli jyrkintä Japanissa, jossa keskeiset osakemarkkinat sulkeutuivat yli 12 prosentin luisussa.

Tokion Nikkei 225 -indeksi putosi 12,4 prosenttia, ja laaja-alaisempi Topix-indeksi sulkeutui sekin reilun 12 prosentin laskussa. Nikkei 225 -indeksi putosi peräti yli 4  400 pistettä, mikä oli indeksin historian suurin pistepudotus.

Kurssisyöksyn taustalla oli muun muassa Japanin jenin vahvistunut valuuttakurssi, mikä haittaa maan vientiä.

Lisäksi markkinoilla on herännyt pelkoja Yhdysvaltain talouden ajautumisesta taantumaan. Japanilainen Daiwa Securities -investointipankki sanoi, että maanantain syöksy osakemarkkinoilla heijastelee syventyvää huolta epävarmasta Yhdysvaltain taloudesta.

Japanin ohella osakemarkkinat valahtivat myös muualla Aasiassa, minkä lisäksi alakulo välittyi Eurooppaan. Lontoon ja Frankfurtin pörssit sulkeutuivat noin kahden prosentin ja Pariisin pörssi 1,4 prosentin laskuun. Helsingissä käyrä näytti niin ikään alaspäin, ja pörssi sulkeutui reilut kaksi prosenttia pakkasella.

Lue myös:

    Uusimmat