Toksinen positiivisuus huolestuttaa koronakriisin aikaan – tästä on kyse

1:00imgVideolla kerrotaan, miten elämäsi muuttuu, kun et enää välitä muiden mielipiteistä.
Julkaistu 26.05.2020 06:36

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Liiallinen optimismi peittää alleen negatiiviset tunteet, jotka olisi tärkeä pystyä käsittelemään.

Voiko ihminen olla liian optimistinen? Kyllä voi. ”Toksisella positiivisuudella” viitataan ajattelutapaan, jossa ainoastaan positiivisuus nähdään oikeana tapana elää elämä, määrittelee Psychology Today. Käytännössä tämä tarkoittaa pelkästään hyviin asioihin keskittymistä ja kaiken ikävän työntämistä pois.

Idea voi kuulostaa hyvältä, mutta siinä piilee yksi olennainen ongelma. Positiivisuuden myrkyllisyys tulee siitä, että negatiivisten tunteiden kieltäminen tai välttely ruokkii niitä. Lisäksi jatkuvaan positiivisuuteen pyrkivä ihminen saattaa sivuuttaa muiden kielteiset tuntemukset, mikä saa ylioptimistin näyttämään helposti ärsyttävältä henkilöltä, joka ei ymmärrä muita.

LUE MYÖS: 9 psykologista kikkaa, joiden avulla saat ihmiset pitämään itsestäsi välittömästi

Toksinen positiivisuus lyttää haikeat ihmiset

Toksinen positiivisuus näkyy voimakkaasti sosiaalisessa mediassa, jossa monesti alleviivataan hyviä asioita ja lakaistaan ikävät maton alle. Negatiivisia ihmisiä saatetaan jopa torua optimismin puutteestaan.

Koronaviruspandemian aikana toksinen positiivisuus hyppää tavallistakin enemmän silmille.

– Meitä pommitetaan ajatuksilla siitä, kuinka tämä aika pitäisi käyttää romaanin kirjoittamiseen, uuden kielen oppimiseen ja zenin löytämiseen, ja että me jollain tavalla epäonnistumme, jos emme tee näitä asioita, yhdysvaltalaispsykiatri Margaret Seide sanoo Health-sivustolle.

Hopeareunuksen löytäminen terveydellisen ja taloudellisen kriisin keskellä on toki mahtavaa, mutta positiivisuuden vaateen jatkuva rummuttaminen voi saada tilanteeseen haikeammin suhtautuvat kokemaan itsensä huonoksi. Toksinen positiivisuus riistää ihmisiltä oikeuden huonoihin päiviin, joita jokaisella on ja saakin olla.

LUE MYÖS: Millaista korona-aika on masentuneelle? Kolme suomalaista kertoo: "Olen koko ajan hirveän vihainen"

Avoin tunteista puhuminen ylipositiivisuutta parempi strategia

Jos ihminen ei ikinä anna itsensä käydä läpi ”negatiivisia” tunteitaan – oikeasti tunteet eivät ole hyviä tai pahoja vaan ihmisen reaktioita tilanteeseen –, hän ei ymmärrä tunne-elämäänsä oikeasti. Yrittäessään olla positiivinen ihminen sulkee kielteisemmät ajatuksensa piiloon, jossa ne saavat kasvaa kaikessa rauhassa.

Avoin puhuminen kaikenlaisista tunteista on paras tapa tutkia niitä ja vähentää niiden myrkyllistä vaikutusta itseensä. Ja kun ihminen on avoin omille tunteilleen, hän ymmärtää paremmin myös muita ja välittää heistä.

On myös tärkeää huomioida, että ihminen voi kokea samanaikaisesti monia, toisilleen ristiriitaisiakin tunteita. Vaikka koronapandemia ahdistaa, voi esimerkiksi nauttia sen lisäämästä kotona olemisesta.

Margaret Seide toivoo, että sosiaalisessa mediassa jaettaisiin muitakin kuin ihania hetkiä ja positiivisuuteen kannustavia ajatuksia. Näin saataisiin aikaan aitoa keskustelua huonoista päivistä ja heikoista hetkistä, jotka väkisinkin silloin tällöin optimismia varjostavat – eivätkä vähiten pandemian aikaan.

Lue myös: Ahdistaako korona? WHO jakoi neuvot mielenrauhan säilyttämiseen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Psychology Today, Health.com

Tuoreimmat aiheesta

Onnellisuus