Osa tanskalaisviljelijöistä on päättänyt satsata jatkossa kannabikseen tomaattien tai paprikoiden sijaan. Poliitikkojen tuella Tanskan Odensesta on tulossa lääkekannabiksen viljelyn suurkeskus Euroopassa.
Vuodenvaihde toi tanskalaisille viljelijöille hyviä uutisia. Lakimuutos mahdollistaa jatkossa sen, että kannabiksen viljejy lääketarkoituksiin on sallittua.
Aftonbladetin mukaan jo yksitoista lupaa on haettu ja muutostyöt täydessä käynnissä monilla viljelmillä.
Kyseessä on neljän vuoden koejakso. Lääkkeeksi käytettävä marihuana on kallista. Yhden ihmisen lääkehoitoon käytetty kannabis maksaa jopa 800 eroa kuussa.
Koejakson aikana pyritään leikkaamaan hinnasta puolet pois. Mukana testissä on 1500 potilasta, joiden oloa kannabiksella halutaan helpottaa.
Danish Cannabis firman johtaja Lars Thomassen kertoo DR Nyhederille iloitsevansa lakimuutoksesta.
–Tietysti tienaamme tässä myös, mutta on muutenkin hienoa olla mukana tekemässä lääkettä tuhansia vuosia vanhasta kasvista.
Tomaatinviljelijä Mads Pedersen on samoilla linjoilla.
– Onhan se hienoa, jos Odensesta tulee Euroopan kannabiskeskus.
Ensimmäiset istutukset maaliskuussa
Uusiin kasvihuoneisiin ja muuhun tarvittavaan infraan on sijoitettu satoja miljoonia kruunuja. Samalla on haravoitu yhteistyökumppaneita maailmalta.
Kanadasta on saatu paitsi kavereita niin myös tarvittavaa oppia. Myös Israelista on haettu kokemusta.
Danish Cannabis-yhtiön mukaan he pystyvät tuottamaan noin 2000 tonnia kannabista vuodessa. Kasvualustaa tarvitaan liki 30 000 neliömetriä.
Kasvihuyoneiden lisäksi on tarvittu huipputekninen laboratorio ja erityisen varmat säilytystilat, joita vartioidaan vuorokauden ympäri.
Mitä pikimmin tuotteen saa markkinoille, sen parempi. Danish Cannabiksen Thomassonin mukaan kyse on Tanskan lisäksi suurimmasta markkinaosuudesta muualla Euroopassa, koska yhä useampi maa tulee jatkossa hyväksymään kannabiksen lääkekäytön.
– Se, joka tuo hyvän tuotteen ensin markkinoille, tulee saamaan parhaan markkinaosuuden.
'
Tanskan terveysministeri Ellen Trane Norby on sanonut Tanskan TV2 haastattelussa toivovansa nimenomaan sitä, että Tanskassa pystyttäisiin viljelemään kannabista vientiin.
– Olemme muutenkin vahvoja tieteessä ja lääketuotannossa, hän kommentoi taannoin Tanskan TV2:lle.
Hankkeella on myös vastustajia. Suurin osa tanskalaislääkäreistä on sitä mieltä, että ei ole tarpeeksi tutkimusnäyttöä kannabiksen hyödyistä tai mahdollisista sivuvaikutuksista. Samoin annosten koko askarruttaa.
Jos tanskalaisen on vaikea saada kannabisreseptiä vaivoihinsa lääkäristä, ulkomaalaiselle se on jokseenkin mahdotonta. Ellei satu olemaan kirjoilla Tanskassa.