Suomalaisviljelijät haluavat alkaa kasvattaa kannabista – "Jos se onnistuu jo muualla EU:ssa, miksei Suomessa?"

h_53821193
Suomen laki ei salli lääkekannabiksen viljelyä, ja vähäinen käytetty aine tuodaan ulkomailta. Viljelijät näkisivät lääkekannabiksen viennissä tulonlähteen.
Julkaistu 09.02.2018 06:17
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomalaisilla viljelijöillä pitäisi olla mahdollisuus kasvattaa lääkekannabista esimerkiksi vientiä varten, toteaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Lääkekannabiksen viljely on laillista eräissä EU-maissa. Esimerkiksi Hollannissa kasvia kasvatetaan vientiin, ja esimerkiksi Kreikan hallitus on kertonut luottavansa kannabisbisneksen vapauttavan maan taloushuolista.

Vuoden vaihteessa mukaan astui Tanska, jossa lainmuutoksen myötä kymmenkunta viljelijää on saanut lisenssin kannabiksen kasvattamiseen lääketarkoituksessa. Tanska uskoo nousevansa lääkekannabiksen viljelykeskukseksi Euroopassa.

Kansainvälisesti ala kiinnostaa esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa.

Vaatii yhdenmukaisia mahdollisuuksia

Jalkanen katsoo, että EU:n sisällä yrittäjillä tulisi olla tasavertainen mahdollisuus hyötyä lääkekannabiksen kysynnästä. Hänen mukaansa lääkekannabista kasvatetaan nykyään seitsemässä EU-maassa.

– Jos se onnistuu jo muualla EU:ssa, miksei Suomessa? Meillä on kyky täällä, ja olemme kehittäneet johtavana maana maailmassa ympärivuotista kasvatusta, hän kuvailee.

– Tuntemani tanskalainen vihannesviljelijä kertoi marras-joulukuussa, että hän laittaa kaksi hehtaaria lääkekannabista kasvamaan, ja aikoo hoitaa Suomenkin tarpeen. Ei tunnu reilulta, että muualla voi kasvattaa ja me ei, hän toteaa.

Suomessa hamppua saa viljellä esimerkiksi kuitu- tai elintarviketarkoitukseen, ei lääkkeeksi. Lääkekannabiksen käyttö on Suomessa verrattain vähäinen ilmiö, ja tuote tuodaan ulkomailta.

Laki ei salli

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen kertoo, että Suomessa ei ole lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi lääkekannabiksen viljelyn.

– Sama kuin oopiumin viljely, sitä ei ole säädetty tässä maassa mahdolliseksi. Tällaista menettelyä ei kovinkaan moni maa ole mahdolliseksi säätänyt, hän kommentoi.

YK asettaa rajat

YK:n huumausainesopimukset antavat maille vaatimuksia siitä, millaisia erityisjärjestelyitä huumekasvien viljelyltä vaaditaan. Kasvatuksen pitää muun muassa olla luvanvaraista, sitä hallinnoimassa tulee olla valtion virasto ja valtio toimii lopputuotteen tukkuna. Myös esimerkiksi käytettävä maa-ala on määriteltävä tarkkaan.

Näiden vähimmäisvaatimusten päälle tulevat sitten kunkin maan omat kansalliset päätökset.

Lääkekannabiksen viljelyn laillistaminen vaatisi siis uusia lakeja, jotka määrittelisivät esimerkiksi YK-sopimusten vaatimaa virastoa ja sen toimintaa.

Lääkekannabis on Suomessa erimielisyyksiä herättävä aihe. Osa haluaisi lisätä käyttöä, osa asiantuntijoista pitää taas näyttöjä liian vähäisinä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

7:05img

"Kysyn miksei Suomessa"

Kauppapuutarhaliiton Jyrki Jalkanen sanoo ymmärtävänsä, että viranomaiset noudattavat eduskunnan säätämiä lakeja ja toimivat niiden rajoissa. Hän onkin muutaman viikon päästä menossa eduskuntaan kertomaan viljelijöiden tarpeista.

– Menen eduskuntaan kysymään miksei Suomessa, hän tiivistää.

Hänen mukaansa Suomessa on rajallisesti keinoja harjoittaa yritystoimintaa, ja työpaikat ovat kortilla. Hän näkisikin kannabiksen viennissä ison tulonlähteen.

– Lääkekannabis on suuri kasvualue. Jos Suomessa ei saa yrittää, miten ihmiset sitten tekevät työtä? Kun Suomessa asutaan, tekisi mieli tehdä töitä ja samoja asioita, mitä muukin maailma.

Tuomitsee huumeet

Jos Suomi sallii lääkekannabiksen viljelyn, Jalkanen sanoo Kauppapuutarhaliiton välittömästi järjestävän koulutus- ja tutustumismatkat alan toimijoiden luo.

Jalkanen painottaa, että asiassa on kyse lääkekannabiksesta ja sen viennistä, ei kannabiksen huumekäytöstä.

– Tämä ei liity siihen mitenkään. Tämä on lääketieteellistä puolta, huumeet ovat tuomittavia, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa