Helteet ovat rankkoja niin ihmisille kuin eläimillekin. Nokka auki kököttävä lintu voi vaikuttaa janoiselta, mutta veden juottaminen on sille hengenvaarallista. Mitä sitten tehdä tai jättää tekemättä, jos törmää nuukahtaneeseen eläimeen?
Luonnossa, lenkkipoluilla tai omalla takapihalla saattaa törmätä janoisen näköisiin lintuihin ja muihin eläimiin.
Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa muistuttaa, että vaikka kohdalle sattuisi nuukahtanut lintu nokka avoinna, ei sen kurkkuun saa ikinä kaataa vettä.
Yleensä lintu pitää nokkaa auki ja hengittää voimakkaasti, koska se vilvoittelee tai on stressaantunut – ei janoinen, kertoo Sainmaa.
– Sellainen ihminen, joka ei osaa nesteyttää lintua oikein voi aiheuttaa sen, että neste menee linnun keuhkoihin.
Tarkkaile ja arvioi
Sen sijaan Sainmaa kertoo, mitä nuukahtaneeseen lintuun törmätessä kannattaa tehdä.
Hänen mukaansa lintua kannattaa tarkkailla vähän aikaa, koska se on harvemmin vedenpuutteesta nuutunut.
Se voi olla vaikka lentänyt ikkunaan, auto on voinut törmätä siihen tai sitten sillä voi olla joku tarttuva tauti, Sainmaa avaa.
– Veden juottaminen heikkokuntoiselle kannattaa jättää sellaiselle ihmiselle, joka sen osaa tehdä sekä arvioida muutenkin linnun heikon kunnon syytä.
Miten ja milloin auttaa eläintä?
Jos haluaa kuitenkin kuumina päivinä auttaa lintuja ja muitakin eläimiä, niin voi laittaa vesikuppeja omaan pihaan, että ne pääsevät juomaan, Sainmaa neuvoo.
– Kannattaa laittaa ne sillä tavalla, että jos sinne joku eläin tippuu, se pääsee sieltä myös pois. Kupin pohjalle voi laittaa vaikka kiven tai kepin, josta astiaan tippunut eläin pääsee kömpimään pois.
Eläinsuojelulaki velvoittaa, että sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan tai huolehtia, että se saa asianmukaista hoitoa.
Miten toimia, jos törmää loukkaantuneeseen eläimeen:
Tarkkaile eläintä ja arvioi avun tarve.
Soita ammattilaisille, jotta eläin saa tarvitsemaansa apua.
Vie eläin hoitoon, jos tilanne sitä vaatii.
Sainmaa korostaa etenkin tarkkailemaan eläintä ja olla ryntäämättä tilanteeseen, ellei ole kyse jostain selkeästä tapauksesta, kuten siipirikosta tai selvästi verta vuotavasta eläimestä.
– On ihan luonnollista, että linnut joskus levähtävät tai nukkuvat, Sainmaa muistuttaa.
Hän kertoo, että tällä hetkellä on todella paljon niin sanottuja maastopoikasia. Esimerkiksi lokin poikaset ovat lähteneet pesästään, ja ne tepsuttelevat kaduilla, rannoilla ja puistoissa.
– Niiden lähistöllä on yleensä emot, jotka ruokkivat vielä niitä siihen maahan. Ne näyttävät yksinäisiltä, vaikka niillä ei ole mitään hätää.
– Nyt sitten valitettavasti meillekin on tullut niin sanottuja kidnapattuja linnunpoikasia eli ihmiset tuovat meille hoitoon linnunpoikasia, vaikka niillä ei ollut mitään hätää.