Tomek Valtonen väsyi ja katosi Suomesta – paluu rakentumassa yllättävästä suunnasta: "Kiehtoo olla mukana"

Suomalaisvalmentaja Tomek Valtonen, 44, on viihtynyt jo vuosia pesteissään ulkomailla. 

Valtonen valmistautuu alkavaan sesonkiin Michalovcessa, kyseessä on vajaan 40 000 asukkaan kaupunki Slovakian itäosassa.

Pitäjän kiekkoylpeys on HK Dukla Michalovce, joka pelaa Slovakian Extraligassa. Päävalmentaja Valtonen on seuran palveluksessa jo toista kertaa. Hän piipahti puikoissa aiemmin vuosina 2020–2022.

Entisellä hyökkääjällä on takanaan jo useampi vuosi ulkomailla. Valtonen lähti kierrokselleen kauden 2017–2018 päätteeksi. Tuolloin hän jätti Vaasan Sportin neljän kauden jälkeen. 

Liiganousijan päävalmentajan tehtävä oli kuluttava. Valtonen muistetaan Suomessa värikkäistä, suorasanaisista kannanotoistaan lehdistötilaisuuksissa. Hän antautui tehtäväänsä täysin rinnoin. 

Kun Sport-ajanjakso päättyi, Valtonen halusi pysähtyä. 

– Tarkoituksena oli pitää välivuosi. Olin aika puhki sen neljän Vaasa-vuoden jälkeen, hän muistelee kuusi vuotta myöhemmin.

– Kyllä siinä oli sellaista, että aikansa kutakin. 

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Lopulta kiekkomies ei ehtinyt viettää hiljaiseloa kauden jälkeen kuin muutaman viikon, kun puhelin pirisi. 

Soitto kajahti Puolasta, Valtosen synnyinmaasta. Välivuosisuunnitelmat lensivät romukoppaan. Valtonen päätyi jo seuraavaksi kaudeksi Puolan jääkiekkoliiton leipiin ja maajoukkueen päävalmentajaksi. Hän toimi myös vuoden verran maan liigassa Podhale Nowy Targin käskijänä.

– Puolan liitto, tai maajoukkue rupesi kiehtomaan. Tuli fiilis, että no, ei se nyt ihan huono idea ole, Valtonen valottaa.

Valtosella oli Puolaan pidempikin sopimus, mutta projekti jäi kesken liiton talousvaikeuksien vuoksi. Hän toimi kuitenkin tehtävässään vielä seuraavana vuonna olympiakarsinnoissa.

Kielimies viihtyy ulkomailla

Viimeisen kuuden vuoden aikana väkeväilmeinen suomalaisvalmentaja on kiertänyt eurooppalaisia sarjoja tiuhaan. Pestejä on vyöllä Puolan ja Slovakian lisäksi Saksasta, Ruotsista ja monikansallisen ICEHL:n kautta Italiasta.

Keskieurooppalainen tyyli ja toimintamallit ovat sopineet Valtosen pirtaan. 

– Elämänrytmihän tässä on erilainen. Olen tykännyt todella paljon. Pelasin kuitenkin pitkään Suomessa ja aloin heti valmentaa. Tuli otollinen hetki lähteä katsomaan ulkomaita. Ei voi kyllä valittaa. En vaihtaisi reissusta päivääkään pois. 

Valtosessa on maailmankansalaisen vikaa.

– Kesäisin olen Suomessa ja Puolassa. Minulla on talo Slovakian ja Puolan rajalla, hän kertoo.

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Valtonen kertoo rikastuneensa eri kulttuureihin tutustuessaan. Hän on oppinut tuntemaan hurjan tukun uusia ihmisiä. 

Nykytehtävässään hänellä on povitaskussaan kova käytännön vahvuus.

– Puhun hyvin kieliä. Puhun ja ymmärrän jo slovakiaakin.

HK Dukla Michalovce on jäänyt kahtena edellisenä keväänä maan pääsarjan välieriin. Sitä saldoa joukkue lähtee nyt Valtosen johdolla kirkastamaan. Kausi alkaa syyskuun 20. päivä.

Valtosen alaisuudessa Duklassa pelaa myös Tapparan kanssa sopimuksensa purkanut hyökkääjä Topi Rönni, 20. Rönni sai keväällä Helsingin käräjäoikeudelta vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta. Rönni oli tekohetkellä 17-vuotias. 

Valtonen kommentoi uuden pelaajansa taustaa lyhyesti. 

– Topi on saanut Suomessa tuomion oikeuslaitokselta. Hän suorittaa sen tuomion. Hän on meillä yksi pelaaja muiden joukossa.

Suomen tilanne huolestuttaa

Jokereissa yli 400 SM-liigaottelua pelaajaurallaan tahkonut Valtonen hyppäsi välittömästi pelihommien päätyttyä organisaatioon U20-joukkueen apumieheksi. Hän eteni viidessä vuodessa SM-liigajoukkueen päävalmentajaksi, kun Tomi Lämsä sai lähteä Jokereista kesken kauden 2013–14.

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Seuraavana syksynä hän aloitti pitkän projektinsa Vaasassa.

Valtonen kertoo olevansa edelleen hyvin kärryillä kotimaan kiekkoilusta, vaikka omakohtaisesta kokemuksesta onkin vierähtänyt useampi vuosi.

– Seuraan todella paljon (Liigaa). Sarja pitäisi aukaista ihan oikeasti. Muodosta on tietysti vaikea sanoa. Pienempi sen pitäisi olla. Pelaajia ei riitä, hän pukahtaa.

SM-liiga palauttaa karsinnat ensi keväänä. Sarjajumbo kohtaa Mestiksen voittajan, mutta nousun realisoiminen on todella haastavaa, niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin.

– On tietysti hienoa, että suomalaispelaajia on paljon ulkomailla, mutta on vaara, ettei laatua riitä nyt Suomeen, Valtonen pyörittelee 16 joukkueen sarjakokoa.

"Voi olla unelma"

Valtonen otti hiljattain pienen askeleen takaisin Suomi-kiekkoon. Hän hyppäsi mukaan Mestis-seura Joensuun Kiekko-Poikien hallitukseen.

Hänellä on pelaajataustaa seurasta. Valtonen muutti pikkupoikana Kiteelle, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Joensuusta.

– He pyysivät mukaan. Jeesailen siinä, annan oman näkemykseni urheilupuolelle. Tietysti, kun on nähnyt eri maita ja erilaisia kulttuureja, että miten asioita voi tehdä eri tavalla. Olen hyvällä fiiliksellä siinä mukana.

Valtosen Mestis-roolilla saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia valmentajan tulevaisuuteen.

– Joensuuhunhan tulee joulukuussa täysin uusi halli. Senkin takia kiehtoo olla siinä mukana. Puitteet mahdollistavat sen, että voi olla unelma (SM-liigasta). Olen ollut neljä vuotta liiganousijan mukana, jos se joskus tulee Joensuussa eteen. 

Voisiko tässä olla siis asetelmaa, että Tomek Valtonen nähtäisiin esimerkiksi 2030-luvulla Kiekko-Poikien SM-liigajoukkueen peräsimessä?

– Ikinä ei pidä sanoa ei ikinä. En poissulje Suomea muutenkaan. Olen valmentaja, haluan tietysti valmentaa. mutta rooleja voi olla monia, on urheilujohtajaa ja toimitusjohtajaa. Täytyy olla avoimella mielellä. Elämä on täynnä haasteita, Valtonen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat