TOP 10: Usean lajin taitajat – tosielämän Elmot

Jim thorpe ja Babe Didrikson
Jim Thorpe ja Babe Didrikson olivat huippuja useissa eri lajeissa.1950 AP
Julkaistu 15.04.2016 11:29
Toimittajan kuva

Salttu Forsström

Tennispelaaja Jarkko Nieminen hätkähdytti, kun hän ilmoitti tehneensä sopimuksen salibandyseura Classicin kanssa ensi kaudesta. Nieminen ei ole suinkaan ainoa urheilija, joka hallitsee useammankin lajin taiat. Listasimme tosielämän Elmot.

Timo Nummelin 

10. Timo Nummelin

Viulunsoittaja Timo Nummelin on siitä harvinainen suomalainen, että hänet valittiin uransa aikana sekä vuoden jalkapalloilijaksi että jääkiekkoilijaksi. Hän pelasi samanaikaisesti sekä jalkapalloa että jääkiekkoa. Hienon uransa aikana hän voitti kolmesti jalkapallon Suomen mestaruuden ja kertaalleen jääkiekon SM-kultaa. Lisäksi hän edusti molemmissa lajeissa myös Suomen maajoukkuetta. Jalkapallossa A-maaotteluita kertyi yhteensä 14 ja jääkiekossa peräti 225. Jalkapalloura päättyi vuonna 1974, mutta jääkiekkoa hän pelasi aktiivisesti SM-sarjassa aina vuoteen 1987 saakka. Hän teki vielä yhden ottelun ajaksi paluun SM-liigakaukaloihin vuonna 1994, kun hänestä tuli 45-vuotiaana kaikkien aikojen vanhin SM-liigapelaaja.

Nummelinin lisäksi myös Keijo Koistinen on voittanut Suomen mestaruudet molemmissa lajeissa. Jääkiekkoilijana paremmin tunnettu Kari Eloranta juhli Kuusysin paidassa Suomen mestaruutta jalkapallossa kahdesti, mutta jääkiekossa hän ei voittanut SM-kultaa, vaikka plakkariin tulikin kaksi Sveitsin kultaa sekä muun muassa olympiahopeaa Calgarystä.

Bo Jackson 

9. Bo Jackson

Bo Jackson oli kova tekijä sekä amerikkalaisessa jalkapallossa että baseballissa. Molemmissa lajeissa hänet valittiin All-Star –peleihin ja on ainoa urheilija, joka on vastaavaan saavutukseen yltänyt.

Jacksonin tavoin muutama muukin urheilija on menestynyt amerikkalaisessa jalkapallossa ja baseballissa. Deiron Sanders oli tällä saralla Jacksonin lähin uhkaaja, sillä hän pelasi urallaan sekä Super Bowlissa että World Seriesissä voittaen yhden Super Bowlin.

Bob Hayes 

8. Bob Hayes

Bob Hayes oli sekä yleisurheilija että amerikkalaisen jalkapallon pelaaja. Hän voitti Tokion olympialaisissa 1962 kaksi kultamitalia, kun hän juhli 100 metrin sekä 4x100 metrin viestin mestaruuksia. Hänen nopeutensa kantoi hedelmää myös amerikkalaisen jalkapallon kentillä ollen aikakautensa parhaita laitahyökkääjiä voittaen Super Bowlin vuonna 1972.

Hayes ei ole ainoa amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka on esiintynyt olympialaisissa. Herschel Walker pelasi pitkän ja ansiokkaan uran amerikkalaisen jalkapallon parissa. Jalkapallouransa aikana hän osallistui myös rattikelkkailuun osana USA:n joukkuetta vuoden 1992 Albertvillen olympialaisissa. Hän aloitti vielä uuden uran 47-vuotiaana, kun hän ryhtyi vapaaottelijaksi ja voitti molemmat käymänsä ottelut. Siinä on sellainen trio lajeja, joka hakee moninaisuudessaan vertoja.

Gene Conley 

7. Gene Conley

Gene Conley voitti lyhyen ajan sisällä sekä baseballin World Seriesin että NBA:n mestaruuden. Hän pelasi baseballia MLB-liigassa yhteensä 11 kauden ajan voittaen mestaruuden vuonna 1957. Pari vuotta myöhemmin hän voitti ensimmäisen NBA-mestaruutensa Boston Celticsin riveissä. Hän voitti lopulta NBA-mestaruuden kolmena vuotena peräkkäin.

Maailman kaikkien aikojen paras koripallopelaaja Michael Jordan kokeili myös siipiään baseballin saralla lopettaessaan uransa ensimmäistä kertaa, mutta ei yltänyt lähellekään Conleyn saavutuksia, vaan pelasi alasarjoissa kauden ennen paluutaan tutummille pelikentille.

Rebecca Romero 

6. Rebecca Romero

Englantilainen Rebecca Romero on kaksinkertainen olympiamitalisti kahdessa täysin erilaisessa lajeissa. Hän voitti olympiahopeaa Ateenan kisoissa 2004 soudussa ja neljä vuotta myöhemmin hän juhli kultamitalia ratapyöräilyn takaa-ajossa. Samana vuonna hän nappasi plakkariinsa myös kaksi maailmanmestaruutta pyöräilyssä.

Hanna Teerijoki 

5. Hanna Teerijoki

Hanna Teerijoki (os. Heikura) oli hämmästyttävä monilahjakkuus monessa lajeissa. Teerijoki edusti Suomea peräti kuudessa eri maajoukkueessa. Häneltä löytyy maaottelut jääkiekosta, jalkapallosta, jääpallosta, maahockeysta, kaukalopallosta ja golfista. Hänellä on palkintokaapissaan yhteensä 26 Suomen mestaruutta. Hänen jääpallotaidoistaan kertoo parhaiten se, että HIFK:n miesjoukkue yritti saada hänet pelaamaan riveihinsä vuonna 1994, mutta jääpalloliitto ei antanut hänelle pelilupaa. Jääpallo oli aina lähinnä Teerijoen sydäntä, mutta nykyään hänet löytää helpoiten golfkentiltä.

Teerijoen lisäksi myös Riikka Välilä (os. Nieminen) kuuluu samaan kategoriaan. Hän pelasi SM-tasolla jääkiekkoa, jääpalloa, kaukalopalloa sekä pesäpalloa. Hänet on valittu myös vuoden naisjääkiekkoilijaksi sekä vuoden naispesäpalloilijaksi. Viime vuonna hän edusti Suomea vielä Sotshin olympialaisissa ja jääkiekon MM-kilpailuissa 42-vuotiaana. Molemmat palloilulajien todellisia ihmenaisia.

Max Woosnam 

4. Max Woosnam

Max Woosnamia pidetään Ison-Britannian kaikkien aikojen urheilijana. Hän voitti kultaa vuoden 1920 olympialaissa tenniksessä ja voitti urallaan myös Wimbledonin nelinpelin. Lisäksi hän toimi Manchester Cityn kapteenina johdattaen joukkueen toiseksi silloisessa pääsarjassa. Hän toimi myös Englannin maajoukkueen kapteenina ja valittiin myös olympiajoukkueeseen, muttei kieltäytyi kunniasta, sillä hän osallistui samoissa kisoissa jo tennikseen. Hän onnistui tekemään myös maksimibreikin 147 snookerissa.

CB Fry 

3. C.B. Fry

1800- ja 1900-luvun vaihteessa urheilu-uraansa luonut Charles Burgess Fry tunnettiin parhaiten kriketin pelaajana, mutta hänen taituruutensa ylitti lajirajoja useissa hyvin erilaisissa kilpailumuodoissa. Hän edusti Englantia sekä kriketissä että jalkapallossa. Jalkapallossa hän ylsi Southamptonin kanssa aina FA Cupin finaaliin saakka. Yleisurheilussa hän oli niin ikään monilahjakkuus ja piti hetken hallussaan myös pituushypyn maailmanennätystä. Hän kokeili siipiään myös rugbyssä, mutta siinä menestys jäi vähäisemmäksi.

Babe Didrikson 

2. Babe Didrikson Zaharias

Mildred ”Babe” Didrikson Zaharias oli oman aikansa Hanna Teerijoki, joka niitti menestystä 1900-luvun alkupuolella ja oli todellinen ”Elmo”. Vuonna 1912 yliopistojen mestaruuskilpailuissa hän osallistui kahdeksaan yleisurheilukilpailuun voittaen niistä kuusi maailmanennätystuloksella yhden iltapäivän aikana. Lisäksi hän voitti joukkuekilpailun, vaikka oli joukkueensa ainoa jäsen. Samana vuonna hän voitti Los Angelesin olympialaisissa 1932 kultaa sekä 80 metrin aidoissa että keihäänheitossa ja sijoittui korkeudessa hopealle jakaen voittotuloksen Jean Shileyn kanssa. Olympialaisten jälkeen hän siirtyi pelaamaan golfia, jossa hän voitti kymmenen major-turnausta ja 41 LPGA:n kilpailua. Hän oli opiskeluaikoinaan myös koripallossa sekä baseballissa lajinsa huippuja ja kilpaili myös biljardissa.

Jim Thorpe 

1. Jim Thorpe

Amerikkalainen Jim Thorpe on eittämättä tosielämän Elmo. Thope oli 1900-luvun alun todellinen ihmemies. Hän voitti Tukholman olympialaisissa yleisurheilussa sekä kymmen- että viisiottelun. Lisäksi hän pelasi ammattilaisena sekä baseballia, amerikkalaista jalkapalloa että koripalloa. Hän oli huippulahjakkuus monella saralla.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu