TOP 5: Älä mokaa näitä kysymyksiä työhaastattelussa

haastattelu (1)
Varo näitä viittä kysymystä työhaastattelussa – valmistaudu niihin huolella.Shutterstock
Julkaistu 31.08.2015 15:24

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Työhaastattelu voi olla jännä paikka niin ensikertalaiselle kuin konkarillekin. Listasimme viisi kysymystä, joihin haastattelutilanteessa työnhakija vastaa useimmiten epätoivotulla tavalla.

Mihin kysymyksiin työnhakija vastaa yleisimmin huonosti tai epätoivotulla tavalla? Nuoriin ammattilaisiin erikoistunut henkilöstövuokraus -ja rekrytointiyritys Academic Workin asiantuntijat antoivat meille vinkkinsä.

TOP 5: Näissä kysymyksissä tulee useimmiten mokattua

1. Miksi haet tätä paikkaa?

Mikä erityisesti kiinnitti työtehtävässä huomiosi? Näitkö mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta? Vai oletko kiinnostunut juuri tästä yrityksestä? Oletko kuullut sen olevan hyvä työpaikka?

Kerro motivaatiosi positiivisten asioiden kautta ja kerro miksi juuri tämä työ on todella kiinnostava – rekrytoija ei vakuutu, jos puhut nykyisestä työnantajasta pahaa tai että haluat vain mitä tahansa töitä.

2. Miksi olet kiinnostunut tulemaan juuri meille töihin?

Työnantaja haluaa nähdä, että työnhakija on ottanut hyvin selvää yrityksestä, josta työtä hakee. Voit tehdä vaikutuksen rekrytoijaan kertomalla tarkkoja tietoja yrityksestä, työkulttuurista ja siitä, miten yritys osuu omiin arvoihisi tai ominaisuuksiisi.

työhaastatattelutilanne"Miksi haluat tulla juuri meille töihin?"Shutterstock

3. Mitä ominaisuuksiasi sinun tulisi kehittää?

Tähän on liian helppo vastata kliseisesti olevansa liian tunnollinen, ahkera tai tarkka. Et huijaa ketään mainitsemalla niin sanotusti positiivisia ominaisuuksia negatiivisina.  On tärkeää, että kerrot rehellisesti myös heikkouksistasi – kukaan ei ole täydellinen! Kerro, miten kehität itseäsi. Kerro myös tavoitteista, joita olet asettanut itsellesi ja suunnitelmistasi, miten aiot tavoitteeseen päästä.

4. Kerro jotain itsestäsi?

Tämä on laaja kysymys, jossa työnhakija saa mahdollisuuden kertoa itsestään juuri haluamansa asiat. Muista harjoitella itsestäsi ja osaamisestasi ”hissipuhe”, jossa kerrot tiiviisti tärkeimmät ja positiiviset asiat itsestäsi ja osaamisestasi. Muista personoida hissipuhe sopimaan juuri haettavaan työtehtävään ja sen vaatimuksiin.

5. Onko sinulla kysymyksiä tai haluatko lisätä jotain?

Rekrytoija antaa työnhakijalle mahdollisuuden osoittaa kiinnostustaan ja lisätä vielä asioita, jotka työnhakija kokee tärkeäksi mainita. On tärkeää kysyä kysymyksiä, joita työnhakija ei ole voinut selvittää itse ja jotka osoittavat että työnhakija on perehtynyt tehtävään ja yritykseen. Voit esimerkiksi kysyä haettavan työtehtävän tavoitteista ja odotuksista, tulevan esimiehen tai kollegan omasta työhistoriasta tai yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista.

Kysymykset ja vastaukset: Consultant Manager  Satu Hakkarainen ja Head of Digital Marketing Maija Ojanperä, Academic Work

Tuoreimmat aiheesta

Työ