Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron yhteydessä julkisuuteen nousseella Tor-verkolla on noin 20 000 päivittäistä käyttäjää Suomessa, kertoo Cyber Intelligence House -yhtiön tutkimusjohtaja Juha Nurmi.
Nurmen mukaan Tor-verkon Vastaamo-tapauksen yhteydessä saama huomio ei ole näkynyt käyttäjämäärissä, sillä ne ovat pysyneet viime päivinä aiemmalla tasollaan.
Tor-ohjelmisto mahdollistaa internetin anonyymin käytön, minkä vuoksi Tor-verkko on ollut myös rikollisten suosiossa.
Lue myös: Vastaamo-kiristäjä sai lunnasrahoja ainakin 14 uhrilta ja liikutteli niitä eteenpäin – F-Securen Hyppönen: "Palapelin palasia on"
Maailmanlaajuisesti Tor-verkolla on Nurmen mukaan noin kaksi miljoonaa käyttäjää. Tor-verkon ohella internetissä on muitakin anonymiteetin takaavia järjestelmiä, mutta Tor on niistä selvästi suosituin.
Ohi nettisensuurin
Tor-verkkoa käytetään yleensä Tor-selainohjelmalla, jolla voi selata normaaleja verkkosivuja anonyymisti sekä selailla vain Tor-verkossa toimivia anonyymejä .onion-päätteisiä verkkosivuja.
Vaikka Tor-verkossa toimii myös runsaasti rikollisia, Nurmi arvioi, että enemmistö verkon toiminnasta on laillista.
– Tor-verkossa tarjolla muun muassa blogeja, keskustelufoorumeita ja uutissivustoja. Esimerkiksi BBC tarjoaa sisältöjään myös Tor-verkossa, Nurmi kertoo STT:lle.
Lue myös: Bittiraha-palvelu rajoittaa epäiltyjen Vastaamo-lunnaiden maksamista – ei kuitenkaan estä niitä
Nurmen mukaan BBC haluaa Tor-verkossa olemisellaan helpottaa uutistensa lukemista maissa, joissa BBC:tä sensuroidaan tai sen lukeminen kokonaan estetään. Tor-verkon sisältöihin eivät esimerkiksi nettisensuuristaan tunnetut Kiinan viranomaiset pysty puuttumaan.
Juuri tällaisten humanitaaristen syiden vuoksi Tor-verkko pystyy löytämään itselleen rahoitusta ja olemaan olemassa, Nurmi sanoo.
– Ulkomailla esimerkiksi monet toimittajat käyttävät paljon Tor-selainta. He pääsevät sillä ohi paikallisesta sensuurista ja toisaalta ovat suojassa verkkovakoilulta, mikä helposti kohdistuu journalisteihin.
"Vähän niin kuin veitsi"
Kyberturvallisuuskeskuksen johtavan asiantuntijan Jussi Erosen mukaan yleinen kuva Tor-verkosta vääristyy helposti, kun se nousee tiedotusvälineissä esille yleensä vain rikostapausten yhteydessä.
– Tor on yleiskäyttöinen teknologia. Se on vähän niin kuin veitsi, sillä voidaan tehdä hyviä asioita tai pahoja asioita. Torin lailliset käyttötarkoitukset eivät juuri nouse otsikoihin, Eronen pohtii.
Lue myös: Ovatko Kanta-palvelun tiedot turvassa? Kela vakuuttaa: Tietoturva on korkealla tasolla
Eronen muistuttaa, että esimerkiksi erilaisissa vertaistukiryhmissä toimiminen voi edellyttää täydellistä anonymiteettia, jos ryhmän toiminta liittyy sosiaalisesti arkaan aiheeseen.
Kauppapaikkoja tietomurtajille
Nurmen mukaan rikolliset hyödyntävät Tor-verkkoa muun muassa huumekaupan kauppapaikkana.
Toinen rikollisten Tor-verkossa myymä artikkeli on erilaiset tietomurroissa varastetut tiedot.
Tor-verkossa on Nurmen mukaan useita kauppapaikkoja, joissa myydään henkilötietoja, luottokorttitietoja ja muita tietomurroissa haltuun saatuja tietoja. Tällaisia tietoja voidaan käyttää tietomurtojen tekemisiin, yritysten huijaamiseen ja yksityisiin ihmisiin kohdistuviin identiteettivarkauksiin.
– Huolestuttava vaihtoehto Vastaamon tapauksessa on se, että kiristyssuunnitelmien mentyä pieleen tietomurron tehnyt taho alkaa kaupitella haltuunsa saamia tietoja Tor-verkon kauppapaikoilla, Nurmi sanoo.