Perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kesällä 2020 kohdistunutta murhan yritystä alettiin tiistaina käsitellä hovioikeudessa. Vaasan hovioikeuden käsittely järjestetään Jyväskylässä.
Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Katajaan kohdistuneella väkivallanteolla oli todennäköisesti poliittinen motiivi, joka liittyy perussuomalaisista erotettuun, Jyväskylän entiseen valtuutettuun Teemu Torssoseen. Kataja oli keskeinen henkilö Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden epäämisessä vuonna 2018. Syytetty mies on toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana.
Poliisin lisätutkinnassa kuultiin Teemu Torssosen entistä puolisoa, joka oli aiemmin käyttänyt lähiomaisen kieltäytymisoikeutta eikä suostunut todistamaan asiassa. Nainen ilmoitti kesällä 2021 poliisille, että haluaa todistaa asiassa. Hän kertoi muun muassa, että Torssonen olisi puhunut hänelle Katajan vahingoittamisesta.
– Teemu puhui minulle usein sen suuntaisesti, että jonkun pitäisi se Kataja hakata, että muuten hän ei pääse elämässä eteenpäin. Teemu puhui, että se pitäisi saada pois sieltä, mutta ei löydy tekijöitä. Teemu puhui, että pitäisi vain löytää jostakin luotettavat tekijät, nainen sanoi kuulustelussa.
Torssonen kutsui kuulustelussaan ex-puolisonsa kertomia tietoja perättömiksi. Hänen mukaansa tämän motiivina oli asettaa hänet mahdollisimman epäsuotuisaan valoon. Torssonen sanoi, että hän on halunnut Katajalle seurauksia, mutta puolueen sisällä. Hän kiisti puhuneensa tämän vahingoittamisesta.
Lue lisää: PS:n vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen hovikäsittely alkoi – poliisi tutki syytetyn sähkönkulutusta selvittääkseen, oliko tämä tapahtuma-aikana kotonaan
– Valehtelee, liioittelee ja vääristelee. Yrittää saada semmoisen negatiivisen kuvan. – – pitää paikkansa, että joo olen ollut harmissani ja olen halunnut seuraamuksia puoleen sisäisesti, mutta se menee ihan laukalle, kun ruvetaan puhumaan jostakin väkivallasta ja tekijöiden etsimisestä.
Syyttäjän mukaan naisen kertomat asiat eivät tuoneet asiaa sellaista olennaista lisäselvitystä, joka edellyttäisi Torssosen aiemman syyttämättäjättämispäätöksen peruuttamista. Syyttäjä katsoo, että naisen kertomuksen näyttöarvoa heikentää se, että hän kertoi asioista vasta vuosi tapahtumien jälkeen, jolloin julkisuudessa esillä olleet tiedot ovat voineet vaikuttaa hänen kertomukseensa.